4+4+4 SİSTEMİNDE HANGİ İLDE KAÇ ÖĞRETMEN İHTİYACI VAR

Yeni eğitim sitemi beraberinde birçok sorun getirdi. Bu sorunların başında öğretmen ihtiyacı gelmektedir. Haftalık ders saat sayısının ve seçmeli ders sayısının artmış olması ek öğretmen gereksinimi oluşmasına neden oldu.

4+4+4  SİSTEMİNDE HANGİ İLDE  KAÇ  ÖĞRETMEN  İHTİYACI   VAR
 
Bakanlığın bu Ağustos döneminde yapacağı 40 bin atama da sorunu giderecek gibi görünmemektedir. Çünkü yeni eğitim sistemi ile ilgili yasa yürürlüğe girmeden önce ilan edilen öğretmen ihtiyacı 126 bin olarak açıklamıştı. Bu yıl emekli olacak öğretmen sayısının yüksek olacağını tahmin etmekteyiz. Özellikle yeni sistemin öğretmenlerin iş yükünü arttıracak olması ve başkaca nedenlerden dolayı bu sayının 10 bini geçmesi beklenmektedir. Ayrıca yeni sistem idareci sayısında da artış yaşanmasına neden olacaktır. Önümüzdeki eğiti-öğretim yılında en az 5 bin öğretmenin yönetici olacağını düşündüğümüzde atanacak 40 bin kadronun 25 bine düşeceğini söylemek mümkündür. Bu durumda öğretmen açığı yeni sistemin ortaya çıkaracağı ihtiyaç dışında 100 bin olacaktır.
 
Yeni sistemde de 1.sınıflar için düşünülen 66 ay üzeri kayıtlar ile birlikte birinci sınıfların öğretmen ihtiyacı artacaktır. Ancak 5.sınıflarda derslerin branş öğretmenleri tarafından okutulacak olmasından dolayı bu sınıfları okutan yaklaşık 50 bin sınıf öğretmeni boşta kalacaktır.50 bin öğretmenin bir bölümü 1.sınıflarda değerlendirilecek, bir bölümü ise norm fazlası olarak ihtiyaç bulunan okullarda görevlendirilecektir.5 Sınıfların sınıf öğretmenlerinden alınmasının ardından bu sınıflarda derslere branş öğretmenleri girecektir. Buna göre 51.227 şubede, haftalık 6 saatlik Türkçe dersi için 307.362 norm saati oluşmaktadır. Bir öğretmenin 21 saat derse gireceğini hesapladığımızda toplam 14.636 öğretmene gereksinim duyulacaktır. Matematikte 12.197, Fen Bilimlerinde 9.758, sosyal bilgilerde 7.318, seçmeli derslerde 19.515, toplamda ise 63.424 öğretmen gerekecektir. İngilizce dersinin 2.sınıflarda okutulmaya başlatılması ile birlikte bu branşta da çok sayıda öğretmen açığı oluşacaktır.           
 
Eğitim Bakanı yaptığı açıklamalarda “bazı seçmeli dersler için gerekli olan öğretmen ihtiyacının yerel kaynaklardan karşılanacağını” ifade etmektedir. Belirtilen seçmeli derslerin özellikle seçmeli Kürtçe, Alevilik ve Kuran dersleri olduğunu biliyoruz. Aynı açıklamada Sayın Bakan,”en çok öğretmen açığının 20 bin ile rehber öğretmenlikte, en çok açık olan ilin ise 21.213 ile İstanbul olduğunu” söylemektedir. Açıklamada yer alan ve öğretmen ihtiyacı olan diğer bazı branşlar, iller ve sayıları aşağıda olduğu gibidir.
 
Öğretmen açığı olan branşlar ve sayıları                   Öğretmen açığı olan iller ve sayıları
Rehber    Öğretmenlik           20.000                              İstanbul                    21.213
Okul Öncesi          “                13.000                              Şanlı Urfa                   6.500
Beden Eğitimi       “                11.000                              Gaziantep                   4.000
Din Kül ve Ahlak   “                9.000                              İzmir                           3.600
İngilizce                  “               8.500                                Konya                         3.600
Teknoloji Tasarım   “             8.400                               Hatay                          3.600
Zihinsel Engelliler    “            7.000                               Kocaeli                        3.400
Sınıf                          “              7.000                              Adana                          3.300
Türk Dili ve Edebiyatı     “     6.000                              Ankara                        2.700
Müzik                              “       6.000                              Diyarbakır                  2.500
 
5.6.7.8.Sınıflarda okutulacak 8 saatlik seçmeli derslerin haftalık ders saati toplamı 170 bin şube x 8 =1560 saattir. Bir branş öğretmeninin 21 saat derse girdiğini düşündüğümüzde 1560:21= 71 000 öğretmen gerektiği sonucu çıkmaktadır. Bu sayıya 5.sınıfın diğer branş derslerine girecek öğretmen sayısı eklendiğinde ilave 115 bin öğretmenin daha görev almasını gerektiren bir sonuçla karşı karşıya kalacağımız anlamına gelmektedir.5.Sınıfların seçmeli dersler dışında kalan diğer dersleri mevcut öğretmenlere dağıtılsa bile geride 75 bin öğretmenin girmesi gereken ders açığı kalmaktadır. Bu durumda ortaya çıkan ders yükünü de ya mevcut öğretmenler yüklenecek ya da belirtilen sayıda yeni öğretmen istihdamına olanak sağlayacak yöntemler geliştirilecektir.
 
Ağustos ayında ataması yapılacak 40 bin öğretmenin tamamı ortaokulların öğretmen ihtiyacını karşılamaya ayrılsa bile yine de açıkları kapatmaya yetmeyecektir. Kaldı ki  bu denli ders yükünü mevcut öğretmenlere yüklemek yoluna gidilmesi bu öğretmenlerin iş yükünü arttıracak sağlıklı iş görmelerini engelleyecektir. O nedenle ücret karşılığı da olsa böyle bir yol asla denenmemelidir. Yaptığımız bütün bu hesaplamalara okulöncesi, rehberlik, yabancı dil ve diğer branşlarda bulunan açıklar dâhil değildir. Bunlar dâhil edildiğinde rakam 200 binleri bulacaktır. Bunlara ilaveten gelecek yıldan itibaren liselerin de zorunlu olmasıyla birlikte yeni kayıt yaptıracak öğrenci sayısında da ciddi artışlar yaşanması gündeme gelecektir. Bununla bağlaşıklı olarak liselerde de var olan öğretmen açıklarına ilave açıklar oluşacaktır. Bütün bu verileri alt alta yazıp topladığımızda ihtiyaç duyulan öğretmen sayısı oldukça yüksek bir sayıya ulaşacaktır.
 
Bakanlık verilerini ve açıklamalarını esas aldığımızda şu an Eğitim Bakanlığında 710 bin öğretmen görev yapmaktadır. Bunların yaklaşık 90 bin tanesi idareci pozisyonunda olup aktif olarak derse girmemektedir. Yapılan başka bir açıklamada ise atanamayan öğretmen sayısı 265 bin olarak ifade edilmektedir.2012 Temmuz KPSS girecek yeni mezun öğretmen adayı sayısının en az 80 bin kişi olacağı tahmin edilmektedir.. Toplamda 345 bin öğretmen adayı atanabilmek için sıra bekliyor olacaktır. Ağustos ayında yapılacak atamalarda açıklanacak kontenjanlara göre aramalarda alt puan sınırı aranması nedeniyle 345 bin öğretmen adayının büyük bir bölümü başvuru şansı bile bulamayacaktır.
 
Sürece İlişkin Öneriler
 
-Her düzeyde ve türde var olan öğretmen açıkları mutlaka kadrolu istihdam yoluyla kapatılmalıdır. Bu anlamda Ağustos için ilan edilen 40 bin kadro en az 100 bine çıkarılmalıdır.
-Seçmeli dersler dahil hiçbir derse yeterli düzeyde pedagojik formasyon almamış kişiler okullarda ne ad altında olursa olsun görevlendirilmemelidir.
-Norm fazlası duruma düşecek öğretmenlere varsa esas branşına geçme olanağı sağlanmalıdır. Norm fazlası öğretmenlerin mümkün olduğunca kendi okullarında derslere girmelerine olanak tanınmalıdır.
-Öğretmenler için okullar arası rotasyon uygulaması hiçbir zaman gündeme getirilmemelidir. Ancak yeni sistemle birlikte becayiş uygulaması tekrar gündeme alınabilir.
-Özür grubu tayinleri tüm özür gruplarını içerecek şekilde ve yılda iki defa yapılmalıdır. Özür grubu tayinleri nokta tayin olarak değil, il ve ilçe emrine tayin biçiminde olmalıdır.
-Zorunlu hizmet bölgesinde görev yapan ve yapacak olan öğretmenlerin tümünü ek ödeme veya zorunlu hizmet tazminatı ödenmelidir. Bu bölgelerde belirlenecek zaman diliminde görev yapan öğretmenler istedikleri illere atanabilmelidir.
-İlkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerin maaş karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saatlerindeki mevcut durum korunmalıdır.
-Ek ders ücret yönetmeliğinde değişiklik yapılmalı ve bu ücretten vergi alınmamalıdır. Öğretmenler emekli olurken çalıştıkları son ayda aldıkları ek ders ücretinin tamamı emekli ikramiyesinin ve bağlanacak emekli aylıklarının hesaplanmasına dâhil edilmelidir.
 
Özetleyecek olursak, 444’lük eğitim siteminin okullarımızı yangın yerine dönüştürmemesi için öğretmenler,veliler ve öğrencilerin istek talep ve tercihleri dikkate alınmalıdır.Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin yayınlanmasının gündemde olduğu bugünlerde yukarıda belirtilen önerilerin ciddiyetle ele alınıp değerlendirilmesinin yararlı olacağını düşünmekteyim..
 
ALAADDİN DİÇER/EĞİTİMCİ
Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Eğitim bilimleri
Eğitim bilimleri - 11 yıl Önce

Rehber öğretmen açığı için eğitim bilimleri mezunları değerlendirilmeli kesinlikle çok iyi yapıyorlar bu işi. Ayrıca 2004 yılında yapılan geçişi kaçıranlar için bir şans daha olmalı. Bekliyooorummmmmm

SIRADAKİ HABER