Şubat Atamasında Bunlar Atanamayacak!

Şubat Atamasında Memur Öğretmenlere Kontenjan Yok!

Şubat Atamasında Bunlar Atanamayacak!
Bizler Memurluğumuz sırasında her türlü zorluğa rağmen iş ve eğitimi birlikte yürüterek Üniversitelerin Öğretmen Yetiştiren programlarını bitiren yada Üniversitenin Öğretmenlik Yetiştiren programlarından mezun olduktan sonra, sosyo-ekonomik nedenler ve Milli Eğitim Bakanlığı(MEB)’in kontenjan kısıtlamaları nedeniyle kendi mesleğimiz yerine Kamu kurumlarda memurluk vb. kadrolarda Devletimize hizmet veren Memur Öğretmenleriz(Öğretmenlik Mezunu Memurlar).

  MEB atama bekleyen öğretmen adaylarını bahane göstererek 2003 yılında yaptığı Toplu Kurumlararası Öğretmen Atamasından sonra adeta Bizleri yok saymış ve 2009 yılına kadar atıl durumda bırakmıştır. Başta Sendikalarımızın ve bürokratlarımızın samimi yaklaşımları sayesinde önce 2009 yılında kontenjan artırımı yapılmış, 2010 yılında yayınlanan Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Kurumlararası İlk Atamaya %3 kontenjan ayrılması hükmü yer almıştır. Bu durum Atama bekleyen biz Kurumlararası Nakil bekleyen öğretmen adaylarını uzun bir süre sonra rahatlatmıştır. Artık önümüzü görebilir hemen olmasa da sıra bize gelince öğretmen olabileceğimiz düşüncesiyle yaşamaya başlamıştık.

   Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Haziran 2010 yılında yayınladığı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde her öğretmen atama döneminde toplam kontenjanın %7 sini Açıktan Yeniden ve Kurumlarası Yeniden atamalarına, %3’nü ise Açıktan, Kurum İçi ve Kurumlar Arası İlk Atama yolu ile öğretmenlik mesleğine geçmemizi imkan tanıyordu. En son 1 Haziran 2011 Öğretmen Atamasında yine birçok arkadaşımız bu yolla öğretmenliğe adım atarak hayallerini gerçekleştirmişlerdir. Hatta son atamalarda Milli Eğitim Bakanlığı; Açıktan ve Kurumlar Arası Yeniden atama kontenjanı olan %7’lik dilimden boş kalan kontenjanlarının bir bölümünü de Kurumlar Arası İlk Atamaya dahil ederek, ilan edilen kadrodan çok fazla öğretmenin atanmasını sağlayarak yığılmanın azalmasına katkıda bulunmuştur.

   Bakanlığın Temmuz 2011 atamasında bizlere kontenjan ayırmaması üzerine görüştüğümüz Personel Genel Müdürlüğü Yetkilileri ;içeriğinden bahsetmemekle birlikte, ellerinde bir Danıştay Kararı olduğunu ve Ağustos 2011 atamasında da; Açıktan Kurum İçi ve Kurumlar Arası İlk Atama yoluyla yapılacak atamalarda hizmet süresine göre değil de KPSS puan üstünlüğüne göre atama yapma tehlikesinin bulunduğunu bizlere söylediler. Bir de kararı yorumlayıp uygulamaya geçeceklerini ifade ettiler.

   Bahsi geçen karara biz MEB içerisinden ulaştık, Danıştay 12. Dairesi 2008/8363 esas numaralı karar açıktan ilk atamadaki hizmet süresi uygulaması yerine KPSS puan üstünlüğü uygulaması için olup Kurumlar Arası İlk Atama konusunda alınmış herhangi bir karar yoktur. Durum böyle iken biz memur öğretmenler olarak kararın yorumlarla genişletilerek kapsama alınmamıza karşıyız, bu durum bizi mağdur edecektir. Zaten biz Kurumlar Arası İlk Atamaya Başvuracak Memurların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından KPSS’ye dahil edilmek istenmesi de kanunen bildiğiniz gibi mümkün değildir; çünkü 3/5/2002 No:24744 Nolu Resmi Gazete Yayınlanan KAMU GÖREVLERİNE İLK DEFA ATANACAKLAR İÇİN YAPILACAK SINAVLAR HAKKINDA GENEL YÖNETMELİK’te açıkça belirtildiği gibi KPSS İLK DEFA MEMUR OLARAK ATANACAKLARI kapsamaktadir. KPSS’de geçen Genel Kültür gibi birçok konuyu başarıyla geçtikten sonra memur olarak atamamız yapılmış durumda. Bir de KPSS ilk atanacak memur adayları için uygulanmakta ve MEB dışında Türkiye’de böyle bir uygulamaya başvuran veya başvurmayı düşünen (Kanunen Mümkün Olmadığından) başkaca herhangi bir resmi kurum bulunmamaktadır. Sözkonusu Danıştay Kararıyla KPSS’ye girebilme şansımız oluşmuş; fakat MEB KPSS ile atanan memur öğretmenleri tekrar KPSS sınav şartına tabi tutması Devlet Personel Başkanlığının KPSS için hazırlanan mevzuatına aykırıdır.

   Daha önce de -halihazırda devam eden yönetmeliğe göre- açıktan ilk atamaya KPSS ile de başvurulabilirken MEB eline yeni geçen bu kararı genelleyerek Kurumlar Arası İlk Atamayı da KPSS puan üstünlüğüne göre atama gibi bir düşünce içerisine girmiştir.

   Kurumlar Arası ilk atama bekleyen memurlar olarak Aralık 2011’de ve daha önceki atamalarda atanan arkadaşlarımızdan bir farkımızın olmadığını düşünerek, Ağustos 2012 ve bundan sonra yapılacak öğretmen atamalarında daha önce tanınan hakkımız olan %3 ve kontenjanların boş kalması halinde bunun üç 3 katı uygulaması dahilinde, hizmet süresi esasına göre atanmamızın önünde herhangi bir yasal engel bulunmadığı görülmektedir.

   Şubat 2012 atamasında kurumlar arası ilk atamaya kontenjan ayrılmaması bizleri hayal kırıklığına uğrattığını ve ümitlerimizin kül olup gittiğiniin bilinmesini isteriz

   Yukarıda belirtilen gerekçelerden dolayı Ağustos 2012 atamasında ve sonraki atamalarda biz memur öğretmenlere mevcut olan %3 ve kurumlar arası kontenjanların boş kalması halinde bunun üç katı kadar atanabilme imkanın devam edilebilmesinin MEB’ce sağlanmasını sizlerden bekliyor; bunun yapılmaması halinde, yaş sınırına giren, tamamıyla bu uygulamaya göre sabırla sırasını bekleyen ve Ağustos 2012 atanabilecek durumda olan biz memur öğretmenlerin hayal kırıklığına uğrayacağımızı sizinle paylaşmak istiyor; bir çok konuda bizlere yardımcı olan siz değerli  yetkililerden; hayallerimize bu kadar yaklaşmışken, hayallerimizin uçup gitmesine izin vermeyeceğinizi ve olaya el atacağınızdan kuşku duymadığımızı belirtiyor; çalışmalarınızda başarılarınızın devamını diliyoruz.
Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet kaya
ahmet kaya - 12 yıl Önce

Bence meb vicdani davranıp kurumlararası bekleyen memur öğretmenleri mağdur etmeyecek.

SIRADAKİ HABER