Avrupa'da satın alma gücü en yüksek ve en düşük ülkeler açıklandı

Avrupa'da satın alma gücü en yüksek ve en düşük ülkeler açıklandı: Türkiye, AB'nin çok gerisinde

Avrupa'da satın alma gücü en yüksek ve en düşük ülkeler açıklandı

Dolar kurunda yaşanan artış ve art arda gelen zamlar Türkiye'deki alım gücünü her geçen gün düşürürken yaşananlar Eurostat'ın verilerine de yansıdı. Eurostat tarafından açıklanan Satınalma Gücü Paritesi'ne göre, kişi başına GSYH endeks değerinin 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için bu oran 64 oldu. Sıralamada 277 ile Lüksemburg ilk sırada yer alırken, son sırada 32 ile Arnavutluk yer aldı. Türkiye 36 ülke arasında 30'uncu oldu.

Türkiye'de vatandaş başına düşen satın alma gücü Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) açıkladığı Satınalma Gücü Paritesi'ne (SGP) de yansıdı. Endekse göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeks değerinin 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için bu oran 64 oldu. Bu sonuçla Türkiye Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 36 altında kalmış oldu.

SGP'ye göre kişi başına GSYH endeksi 2021 yılı geçici sonuçlarına göre 27 AB üyesi ülke ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 64 oldu ve AB ortalamasının yüzde 36 altında kaldı. 2020'de ise Türkiye 62 puandaydı ve AB ortalamasının yüzde 38 altında kalmıştı.

İLK SIRADA LÜKSEMBURG, SON SIRADA ARNAVUTLUK

Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı. Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında SGP'ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 277 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 32 ile Arnavutluk oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının yüzde 177 üzerinde, Arnavutluk ise yüzde 68 altında değere sahip oldu.

TÜRKİYE DÖVİZ BAZINDA UCUZ ÜLKE SINIFINDA

Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 27 Avrupa Birliği ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için 71 oldu ve AB ortalamasının yüzde 29 altında kaldı. Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında kişi başına fiili bireysel tüketim değeri en yüksek ülke 146 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 39 ile Arnavutluk oldu.

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesidir. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade edilmektedir.

Türkiye'nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi, 2021 yılı geçici sonuçlarına göre 35 oldu. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye'de 35 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER