IMF Başkanı: Bu Sene 170 Ülkede Ekonomik Daralma Bekliyoruz

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgın sebebiyle küresel ekonomi 1929'da yaşanan Büyük Buhran'dan beri görülmeyen bir ölçekte daralmasının beklendiğini ve bu sene 170 ülkede kişi başına düşen gelirin azalacağını söyledi.

IMF Başkanı: Bu Sene 170 Ülkede Ekonomik Daralma Bekliyoruz

Kovid-19 salgını ve buna karşı alınan önlemlere dair bir blog yazısı kaleme alan Georgieva, Kovid-19 salgınının "benzeri olmayan" bir kriz olduğuna dikkati çekti.

Georgieva, Kovid-19 krizin insan sağlığı ve ekonomilere yönelik bir şok oluşturan, yaşamı neredeyse durma noktasına getiren daha karmaşık bir kriz olduğuna işaret etti.

Bu krizin daha belirsiz ve küresel olduğunu vurgulayan Georgieva, "Görünüm çok kötü. Küresel ekonomik faaliyetin Büyük Buhran'dan bu yana görmediğimiz bir ölçekte azalmasını bekliyoruz.

Bu sene 170 ülke kişi başına düşen gelirin azaldığını görecek. Sadece aylar önce 160 ekonomide kişi başına düşen gelirde artış kaydedilmesini öngörüyorduk." değerlendirmesinde bulundu.

8 trilyon dolarlık mali önlem hayata geçirildi

Kovid-19 krizine karşı alınan tedbirlere de değinen Georgieva, salgınla mücadeleye yönelik dünya genelinde hükümetlerin benzeri görülmemiş adımlar attığını hatırlattı.

Georgieva, Bu zamana kadar alınan mali önlemlerin değeri 8 trilyon dolara ulaştı ve merkez bankaları büyük oranda likidite enjekte etti.

IMF'nin 1 trilyon dolarlık kredi kapasitesi olduğunu anımsatan Georgieva, fonun özellikle düşük gelirli ülkeler için finansal kaynak sağlama kapasitesini en üst düzeye çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Georgieva, IMF'nin acil durum finansmanı için 103 ülkenin talepte bulunduğunu belirterek, bu taleplerinin yarısının ay sonuna kadar yönetim kurulunca değerlendireceğini bildirdi.

Yoksul ülkeler için yeni yaklaşım düşünülmeli

Kovid-19 salgını ekonomik etkilerine karşı IMF'nin atığı diğer adımlara da değinen Georgieva, yapılacak daha çok şey olduğunun altını çizdi.

Georgieva, özellikle gelişmekte olan ülkeler için endişelendiğini belirterek, Bu ülkeler, portföy akışında 100 milyar dolarlık keskin bir dönüş yaşadı.

Yoksul ülkeler için imtiyazlı finansmana daha çok ihtiyaç olduğunu söyleyen Georgieva, krizin bu ülkelerde yüksek borç yüküne neden olduğunu, ülkelerin krize karşı daha dirençli olmaları için uluslararası kuruluşlar ve özel sektörle iş birliği içinde yeni yaklaşımların düşünülmesi gerektiğini aktardı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER