Mevduat faizleri tekrar yükselişe geçti

TL mevduat faizleri, beş haftalık düşüş serisinin ardından geçen hafta tekrar yükselişe geçti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, önümüzdeki dönem mevduat faizlerinin seyrine ilişkin kritik mesajlar verdi.

Mevduat faizleri tekrar yükselişe geçti

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, bankalarda üç aya kadar vadeli ortalama TL mevduat faizleri, beş haftalık düşüş serisinina ardından geçen hafta yeniden yükselişe geçerek yüzde 50 sınırını aştı.

22 Aralık haftasında yüzde 52,50'yi gördükten önceki hafta yüzde 49,61'e kadar gerileyen ortalama mevduat faizleri, geçen hafta 138 baz puanlık artışla yüzde 50,99'a ulaştı.

Döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından standart TL mevduata geçişte bankalar yüzde 50'liler seviyesinde faiz teklif ederken, normal uygulamada mevduat faizini yüzde 40'lar seviyesinde tutuyor.

MERKEZ'DEN MEVDUAT FAİZİ ÖNLEMİ

Son haftalarda mevduat faizlerinde yaşanan düşüş, dün TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın da enflasyon raporu sunumunda yer aldı. 

"Ocak ayında TL mevduat faizlerinde sınırlı bir gerileme gözlendi" diyen Karahan, "Öte yandan, öncü veriler, son düzenlememizle birlikte TL mevduat faizlerinin yeniden artmaya başladığına işaret etmektedir" demişti. 

Karahan'ın açıklaması, geçen hafta olduğu gibi içinde bulunduğumuz haftanın ortalama mevduat faizinde de artış görmemizin muhtemel olduğuna işaret ediyor.

Karahan'ın hafta sonu TCMB Başkanlığı'na atanması sonrasında 4 Şubat Pazar akşamı banka, zorunlu karşılık düzenlemesine gitmişti. Banka, kur korumalı hesaplara ilişkin yenileme ve TL’ye geçiş oranı çerçevesinde TL zorunlu karşılıklara nema ödeme, katılım bankaları için ise TL zorunlu karşılıklarda belirlenen kısım için indirim uygulama kararı almıştı.

KARAHAN DÜŞÜŞÜN NEDENİNİ AÇIKLADI

Karahan, sumununda, ocak ayında TL mevduat faizlerindeki düşüşün nedenine ilişkin "Önümüzdeki dönemde TL likiditesinin ikincil piyasa faizlerine etkileri yakından takip edilecek Türk lirası likidite fazlasının zorunlu karşılıklarla sterilize edilmesi ve sonrasında zorunlu karşılık kaynaklı fonlama maliyetinde meydana gelen artış, TL mevduat faizlerinde aşağı yönlü baskı oluşturmuştur" demiş ve alınan önleme ilişkin "Bu kapsamda, TL zorunlu karşılıklara, KKM’nin TL mevduata geçişine yönelik hedeflere bağlı olarak faiz uygulanmasına karar verilmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Karahan, "Alınan bu kararla, TL mevduatın payının artırılması ve KKM’den TL mevduata geçişin desteklenmesi ile parasal aktarımın güçlendirilmesi hedeflenmektedir" demişti.

Sözcü Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER