AB İle Ticaret Anlaşması Müzakerelerinde Bazı Koşullar Kabul Edilemez

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği ile yapılan Brexit sonrası ticaret anlaşması müzakerelerindeki bazı koşulların "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

AB İle Ticaret Anlaşması Müzakerelerinde Bazı Koşullar Kabul Edilemez

Johnson, İngiltere Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasındaki Başbakana Sorular programında, muhalefetteki İşçi Partisi milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması müzakerelerindeki koşulların bazılarını "kabul edilemez" bulduklarını belirten Johnson, İngiltere'nin kendi sularındaki balıkçılık alanlarında kontrolü sağlamasını engelleyecek bazı koşulların öne sürüldüğünü söyledi.

Johnson, ülkesinin "çok iyi" bir anlaşmayla Avrupa Birliği'nden ayrıldığını ve bununla "güçlü şekilde zenginleşeceklerini" dile getirdi.

Başbakan Johnson, "1 Ocak'tarihinden itibaren ne olursa olsun, ülkemiz puana dayalı göçmenlik sistemiyle, düşük vergisiz limanlar kurarak, daha yüksek hayvancılık standartları getirerek, serbest ticaret anlaşmaları imzalayarak parasını geri alabilecek."

İngiltere Başbakanı Johnson, Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması görüşmeleri kapsamında bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile bir araya gelecek.

Brexit süreci

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016' yılında yapılan Avrupa Birliği referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

Avrupa Birliği'nden resmen 31 Ocak'tarihinde ayrılan İngiltere, Birlik ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yapıyor.

Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki müzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği" ve "balıkçılık", sorunlu konuları oluşturuyor.

Anlaşmaya varılamaması durumunda iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacak. Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca İngiltere, Avrupa Birliği kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER