Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İlhan Koyuncu'nun Kadroya geçen sözleşmeli personelin 5 yıl tayin yapılmama şartının hukuksuz ve kabul edilemez.
Türkiye Kamu-Sen’in büyük mücadelesi sonucunda, 2 Ağustos’ta yürürlüğe giren Torba Kanun ile yaklaşık 100 bin kişi kadroya geçti. Kadroya geçen 100 bin kişinin yaklaşık 25 bini Yerel Yönetimlerde görev yapan sözleşmeli personeldir. Tüm çalışanlara hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Ancak; Kanunda yer alan 5 yıl nakil yasağı, zaten çok zor olan belediye ve il özel idarelerde nakil konusunu tekrar gündeme getirmiş, kadroya yeni dahil olan kamu görevlilerinin kafasını karıştırmış, karamsarlığa sevk etmiştir. Normal bir tayin prosedürüne dahil olmayan yerel yönetimler bu seferde 5 yıl nakil yasağı ile bir girdabın içerisine atılmıştır. Diğer bakanlıklar bünyesinde eş durumu, özür, öğrenim durumu ve aynı bakanlık içerisinde iller arası tayin hakkı var iken her bir belediye, her bir il özel idaresi müstakil bir kurum olması münasebeti ile bu kurumlarda görev yapan kamu görevlilerinin başka bir şehre özür grubundan tayin hakkı olmayacaktır.
Eşi, çocuğu, anne-babası ya da kendisinin rahatsızlığı, eş durumu, eğitim durumu gibi problemleri olan ve kadroya geçen kamu görevlilerinin bu mağduriyetini kimler çözecek, doğacak olumsuzlukların hesabını kimler verecek, aileler parçalanırsa müsebbibi kim olacaktır?
Devlet yetkilileri tüm bu olabilecek olumsuzlukları şimdiden görmeli ve küçük bir düzeltme ile kadroya geçen sözleşmeli personelin 5 yıl nakil yasağını kaldırmalı, özellikle yerel yönetimlerdeki nakil yasağının telafisi güç sonuçlar doğurabileceğini, aile birlikteliğinin korunması noktasında devlet görevini yerine getirmelidir.
Aile Bakanlığımız aile bütünlüğünü korumak amacıyla ayrılmak isteyen eşlerin bir kez daha düşünmelerini isteyerek, aile çatısının korunması noktasında güzel çalışmaların yapıldığı ülkemizde 5 yıl nakil yasağı ile bu uygulamalar çelişki oluşturmaktadır.
Devlet Personel Başkanlığı dün resmi internet sitesinde yaptığı “Kadroya Geçen Sözleşmeli Personelin Nakil Yasağına İlişkin Duyuru”da “kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken 657 sayılı Kanunun geçici 41 inci maddesi kapsamında memur kadrolarına atananların; KPSS veya kurumsal sınavlar sonucunda diğer bir memur kadrosuna atanmaya hak kazanmaları halinde, mezkur maddede öngörülen nakil yasağına tabi olmaksızın, aynı Kanunun 74 üncü maddesinde öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanması mümkün bulunmaktadır.” İfadelerine yer vermiştir. Bu ifade yıllarını görev yaptığı belediye ve il özel idarelerine vermiş olan arkadaşlarımızın problemlerini çözmeyi bırakın çözümsüzlüğe doğru yönlendirmektedir. Bu güne kadar verdiğin emeği yok say, yeniden KPSS Sınavına yada kurumsal sınavlara hazırlan denmek istenmektedir. Kimi kamu görevlilerinin görev yaptıkları kurumlara on yılını vermiştir. Bu saatten sonra bu durum kabul edilebilir bir durum değildir.
Türk Yerel Hizmet-Sen olarak 5 yıl nakil yasağının bir an önce kaldırılmasının, aile birlikteliğinin korunması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz ve bir an önce düzeltilmesi çağrısında bulunuyoruz.
Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2013, 00:00
ben kamuda çalışan üniversite mezunu işçilerden biriyim.. beni memur kadrosuna geçirsinler 5 yıl çakılı kalmaya razıyım..