REKTÖRLERİN YETKİLERİ SINIRLANDIRILMALIDIR

REKTÖRLERİN YETKİLERİ SINIRLANDIRILMALIDIR
   Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, rektörlerin çok aşırı yetkileri olan bir konumdan çıkarılması gerektiğini ifade ederek, “Rektörlerin aşırı yetkileri olan bir konumdan arındırılarak, yetkileri sınırlandırılmalıdır” dedi.
    Diyarbakır 2 No’lu Şube’nin genişletilmiş divan toplantısında konuşan Ramazan Çakırcı, geçmişte üniversiteleri kışla gören bir zihniyet yapısı olduğunu belirterek, “Rektörler, dekanlar, akademisyenler emir subayı gibi hareket ediyorlardı. Öğrenciler sağ sol ideolojilerin nesneleri haline getirilmişti. Darbelerin hazırlığı ve provası üniversitelerde yapılırdı. Hazırladığımız raporlarla, araştırmalarla üniversitelerin demokratikleşmesine katkı sunduk, sunmaya da devam edeceğiz. Mayıs 2016 tarihinde yayımladığımız ‘Yükseköğretim Kanununa İlişkin Öneriler’ raporunda, rektör atamalarında seçim usulünün olumsuz sonuçlarına değinerek, mevcut seçim sisteminde akademik üretimin düştüğü, seçim atmosferinin çalışma barışını olumsuz etkilediği ve yükseköğrenimin niteliğinin azaldığı tespitlerinde bulunmuştuk. Son yayımlanan 676 sayılı KHK ile üniversite rektörlerinin seçimine ilişkin düzenlemeyle raporumuzda yer alan tespit ve önerilerin yerinde ve haklı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Ancak rektörün yetkileri de sınırlandırılmadır. Rektör, çok aşırı yetkileri olan bir konumdan arındırılmalıdır. Rektörün yetkileri sınırlandırılıp, yetkileri mutlaka kurullara devir edilmelidir” şeklinde konuştu.
Süreci sulandırmak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz
FETÖ ve diğer terör örgütlerine karşı yapılan operasyonların ciddiyetle sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Çakırcı, “Süreci sulandırmak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Bazı üniversitelerde geçmişteki bireysel hesaplaşmalardan dolayı hesap görmek isteyenler çıkabiliyor. Biz süreci bu şekilde sulandırmaya çalışanlara fırsat vermeyeceğiz. Terör ister PKK ister FETÖ olsun sonuna kadar üzerine gidilmelidir. Sendika olarak teröre ve tüm antidemokratik girişimlere karşı tereddütsüz olarak milletin yanında yer aldık, yer almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de yükseköğretimin yapılandırılmasına ilişkin tartışmalar uzun yıllar sadece rektör seçimleriyle sınırlı kaldığını bu sorunun da son KHK ile aşıldığını dile getiren Ramazan Çakırcı, şu şekilde konuştu: “Rektör seçimlerinden dolayı yükseköğretimin asıl sorunları gündeme gelememiştir. Üniversitelerin sayısı artırılırken sorunların ve çeşitli yetersizliklerin giderilmesi ile eğitim-öğretimin kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar da eş güdümlü olarak yapılmalıdır.”
Diyarbakır 2 No’lu Şube Başkanı Yüksel Gümüş, açılışta yaptığı konuşmada çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
 
Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER