TÜRKİYE BİR AYIPTAN KURTULDU

Eğitim Bir Sen Genel Başkanvekili Ahmet Özer, başörtüsü yasağının ve andımızın kaldırılması ile ilgili yaptığı açıklamada "Verdiğimiz Mücadele ile Türkiye’yi Bir Ayıptan Daha Kurtardık" dedi.

TÜRKİYE BİR AYIPTAN KURTULDU

Kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması için yıllardır verdiğimiz mücadele, beklentiler doğrultusunda sonuçlandı. Böylece, Türkiye, vatandaşına ikinci sınıf muamelesi yapma ayıbından kurtuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta açıkladığı “Demokratikleşme Paketi” çerçevesinde kamuda başörtüsü yasağının ve ilkokullarda ‘Andımız’ uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Özgürlüklerin önünü tıkayan, antidemokratik ve darbe kalıntısı yasakların ortadan kaldırılmasına imkân sağlayan düzenleme, ülkemizin olgun bir demokrasiye kavuşması açısından önemli bir adımdır.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen olarak yıllardır kararlı bir şekilde mücadele ettiğimiz, talep ettiğimiz ve eylemlilik süreci geliştirdiğimiz, son olarak da 10 milyon imza kampanyası sonrasında toplanan 12 milyon 300 bin imzayı hükümet yetkililerine sunarak çözüm beklediğimiz ve 18 Mart’ta başlattığımız sivil itaatsizlik eylemiyle fiilen son verdiğimiz yasağın hukuken de kaldırılması, bizleri, teşkilatımızı ve bu yasağın kaldırılmasında katkısı olan milletimizi ziyadesiyle memnun etmiştir.

Kılık-kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle başörtüsüne özgürlüğün hukuken teminat altına alınmasıyla, Türkiye sadece 82 model militarist bir yönetmelikten kurtulmuş olmuyor, daha önemlisi, özgürlükçü, insan haklarına ve insan onuruna daha fazla önem veren yeni ve yıkılmaz bir demokratik iradeyi de hayata geçirmiş oldu. 

Bu noktada, yüzyıla yaklaşan bürokratik vesayetin yıkılışına ve özgürleştirici yeni devlet anlayışının inşasına katkı sağlayan ve öncülük edenlere teşekkür ediyoruz. Ancak, başörtüsü özgürlüğünün kapsamına yargı, silahlı kuvvetler ve emniyet mensuplarının alınmamasının adalet ve eşitlik ilkeleriyle çelişeceğinin, bu hizmetleri başörtülü yürütmenin de hiç kimsenin hukukuna ve hakkına zarar getirmeyeceğinin bilinmesini istiyoruz.

Bunun yanında, kamuda kılık-kıyafet düzenlemesinin başörtüsü ile sınırlı tutulmasını bir eksiklik olarak görüyoruz. Erkek kamu görevlilerinin de takım elbise, kravat, saç ve sakal gibi yasaklardan kurtarılması için mücadelemiz devam edecektir.

Geleceğin Türkiye’si adına umutları artıran düzenlemede yer alan başlıklardan biri de, okullarda tek tip adam yetiştirmenin ritüeli olan andımız uygulamasının kaldırılmasıdır. İlkokulda çocuklara her sabah okutulan andımızın kaldırılması gerektiğini sık sık ifade etmiş ve bunun hem pedagojik hem de demokratik gerekçelerini sürekli dile getirmiş; bu ülkenin çocuklarını olduğu gibi kabul etmeyen, kimliklerini kendi zihinlerinde tartışılır haline getiren bu uygulamanın toplumun birleşmesine değil, ayrışmasına neden olduğunu defalarca vurguladık.

Bu uygulamanın kaldırılmış olmasını, ülkemizin geleceği açısından isabetli bir karar olarak değerlendiriyoruz.

Türkiye’nin daha sivil, daha demokratik ve özgürlükçü bir ülke olması yönünde atılan bu adımlarda emeği geçen, katkıda bulunan herkese teşekkür ediyor, daha atılacak çok adım ve gidilecek yol olduğunu hatırlatıyor, milletten yana çalışmaların devamını bekliyoruz.

 

 Ahmet Özer

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER