İŞTE LYS'DE SORULACAK AÇIK UÇLU SORULAR...

LYS'de her bir oturumda 3'er soru kısa cevaplı olarak sorulacak...

İŞTE LYS'DE SORULACAK AÇIK UÇLU SORULAR...
ÖSYM Başkanı Ömer Demir, Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) bu yıl ilk kez uygulanacak kısa cevaplı sorulara ilişkin, "Bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz. Adaylarımız doğru cevabı ilgili kutucuğa yazıp kodlayacak. Matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamı yazıp kodlamalarını isteyeceğiz. Okuma hataları olmaması için adayın aynı anda yazdığını kodlaması gerekecek." dedi.Demir, yaptığı açıklamada, ÖSYS kılavuzunun dün yayımlandığını anımsatarak, YGS içeriğinin geçen yıllar ile aynı olduğunu ifade etti. İşte LYS'de ilk kez sorulacak kısa cevaplı (tek kelime) soru örnekleri ve diğer yenilikler:
 
Tüm ÖSYM sınavlarında sabit saat uygulamasına geçildi. Sabah sınavları 10.00'da başlayacak fakat sınav binalarına girişte son dakika 09.45 olacak. Yani 09.46'da gelen bir aday binaya alınmayacak. Öğleden sonraki oturumlar ise saat 14.30'da başlayacak, sınav binasına en son alınma saati ise 14.15 olacak.
 
Geometri dersi lisede okutulduğu ağırlıkta matematik testinin içinde yer alacak. Soru sayısı aynı olacak, sadece geometrinin de içinde olduğu sorular matematik testi olarak adaylara verilecek. İçerikte bir değişiklik yok.
 
KISA CEVAPLI SORULAR 
LYS'de her bir oturumda 3'er soru kısa cevaplı olarak sorulacak. Burada, adaylara 'Sorunun cevabı aşağıdaki şıklardan hangisidir?' şeklinde değil, 'nedir' şeklinde soru sorulacak. Bildiği cevabı rakamsa rakam olarak belirlenen yere yazıp kodlayacak. Şu anda bir kelimelik cevaplar öngörülüyor. Demir, "Neden kodlama yaptırıyoruz halen çünkü birçok adayda, ‘benim yazım okunmazsa, el yazımdan dolayı bir kayıp olursa' diye bir kaygı var. Bu kaygıları gidermek için nasıl isimlerini kodluyorlarsa, onun gibi bir kodlama yapmalarını isteyeceğiz. Böylelikle hem yeni soruları tanıtmış olacağız hem de 'acaba yanlış okunabilir mi, haksızlık olabilir mi' gibi kaygıları tamamen ortadan kaldırmış olacağız" dedi.Tek kelimelik ya da matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamı yazıp kodlamalarını isteyeceğiz. Okuma hataları olmaması için adayın aynı anda yazdığını kodlaması gerekecek" dedi.
 
KPSS'de açık uçlu soru sorulmasına ilişkin verilmiş bir karar bulunmadığını bildiren Demir, "Bütün sınavlar neden çoktan seçmeli sorularla sınırlandırılmıştı? Çünkü teknik imkanlar yetersizdi. Yeni teknolojiler gelişti, hatasız okuma imkanları ve kısa sürede sonuçları açıklama imkanları oluştukça sınavların bir kısmında buna doğru gideceğiz. Bu ilk deneme. Bundan sonra gittikçe yaygınlaşacaktır tabii ki." diye konuştu.
 
LYS'lerde toplam 15 açık uçlu soru sorulacağını bildiren Demir, adaylara da şu tavsiyelerde bulundu: "Kısa cevaplı sorularda amaç, kişinin verilenler içerisinden bir cevap bulması değil, bizatihi cevabı kendisinin çıkarma kabiliyetinin geliştirilmesi. Bu, tüm eğitim sistemimiz için de yararlıdır. Bu sistem değişikliğinin amaçlarından birisi de bu. Adaylar, tümüyle bu şekilde soru çözmeye başladıklarında onlara büyük katkı sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Bunu başaran adaylarla başaramayan adaylar arasında kuşkusuz fark olacaktır. Bu da adaylar için başkalarının önüne geçmek adına iyi bir fırsat. Adaylarımız, konuları öğrenmeye odaklansın. Ölçtüğümüzde zorluk-kolaylık bütün adaylar için geçerli. Zorsa herkes için zor, kolaysa herkes için kolay. Herkes için kolay soruyu çözmüş olmak kişiye avantaj sağlamayacak. Dolayısıyla kişi, sorulabilecek her türlü soruya göre kendini ayarlayıp başarı yarışında öne çıkmaya çalışmalıdır. Herkes başarısının karşılığını alsın istiyoruz."
 
Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2017, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ecem19.07
Ecem19.07 - 7 yıl Önce

LYS değil, düpedüz bulmaca bu

SIRADAKİ HABER