REKTÖR SEÇİMİ KALDIRILDI

676 sayılı KHK ile devlet üniversitelerinde rektör, YÖK tarafından önerilecek profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Rektörün görev süresi 4 yıl olacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecekler.

REKTÖR SEÇİMİ KALDIRILDI
Resmi gazete'de yayımlanan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK)  ile 4 Kasım 1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda yer alan ve  Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyelerine ilişkin, "Genelkurmay Başkanlığı ve  Milli Eğitim Bakanlığınca seçilecek birer üyeden" ibaresi “Milli Savunma  Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca seçilecek birer üyeden" şeklinde  değiştirildi.
 
Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyelerine ilişkin, "YÖK tarafından  profesörler ve bakanlık merkez teşkilatlarında en az 10 yıl müfettiş veya denetçi  olarak çalışanlar arasından önerilecek 15 üyeden seçilir." hükmü getirildi.  Üyelerin görev süresi üç yıl olacak. Görev süreleri boyunca üyelerin kurumlarıyla  ilişikleri kesilecek.
 
REKTÖR ATAMALARI
 
KHK ile 2547 sayılı Kanun'un 13'üncü maddesinin a fıkrasının birinci  paragrafında düzenlenen rektör atamasına ilişkin yeni düzenleme yapıldı.
 
Buna göre, devlet üniversitelerinde rektör, YÖK tarafından önerilecek,  profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca  atanacak.
 
Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve YÖK  tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca  doğrudan atama yapılacak.
 
Rektörün görev süresi 4 yıl olacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle  yeniden atanabilecekler. Ancak aynı devlet üniversitesinde iki dönemden fazla  rektörlük yapılamayacak. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel  kişiliğini temsil edecek.
 
Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin YÖK'e  teklifi ve YÖK'ün olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
 
Öte yandan, KHK ile 2547 sayılı Kanun'a, "Bu maddenin yürürlüğe  girdiği tarihte, Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyesi olarak görev yapmakta  olanlardan 3 yılını tamamlayanların görevleri kendiliğinden sona erer." geçici  maddesi eklendi.
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER