Kesintisiz İletişime 9,4 Milyar Lira Yatırım Yapıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Verileri Raporu"na dair değerlendirmelerde bulundu.

Kesintisiz İletişime 9,4 Milyar Lira Yatırım Yapıldı

İstikrarlı bir büyüme trendine sahip olan sektördeki gelişmelerin, hem işletmecilerin elde ettikleri gelirlere hem de yapılan yatırım ve artan abone sayılarına yansıdığını söyleyen Turhan, elektronik haberleşme sektöründeki işletmecilerin geçen senenin sonu itibariyle 58 milyar lira net satışa ulaştıklarını bildirdi. Turhan, bu rakamın, bir önceki seneye göre yüzde 15,4 artışa denk geldiğini söyledi.

Türk Telekom ve mobil operatörler özelinde bakıldığında ise gelirlerin sene sonunda toplam 45 milyar lira ile 2017'ye kıyaslama yapılırsa yüzde 14,1 arttığını söyleyen Turhan, bunların dışında kalan diğer işletmecilerin gelirlerin toplamı geçen sene 14 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Bakan Turhan, konuşmasına şöyle devam etti:

Türkiye'nin sayısal dönüşümde öncü konumda olabilmesi ve bu dönüşümün ülke refahının yükselmesi için kullanılabilmesi amacıyla elektronik haberleşme sektöründeki yatırımlara özel önem veriyoruz.

Geçen sene işletmeciler tarafından yapılan yatırımların toplam tutarı, bir önceki seneye göre yüzde 15,3 artışla 9,4 milyar liraya ulaştı.

Türk Telekom ve mobil operatörlerin yatırımlarının ise aynı dönemde yüzde 14,5 yükselerek, 6,72 milyar liraya ulaştı.

Bunların dışında kalan işletmecilerin yatırım tutarları ise yaklaşık 2,7 milyar lira oldu. Bu artışları, sektördeki gelişimi ve ileriye dönük beklentileri göstermesi açısından önemli görüyoruz.

Mobil abone sayısı 80,1 milyona ulaştı

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızlı bir gelişim gösteren mobil teknolojiler konusunda abonelerin ilgisinin sürdüğünü söyleyen Turhan, "Geçen sene sonu itibariyle mobil abone sayısı 80,1 milyona ulaştı. 4,5G hizmetine abone olanların sayısı ise hizmetin başladığı Nisan 2016'dan itibaren büyük bir hızla artarak sene sonunda 71,3 milyonu geçti.

Mobil abone artışı geçen sene sonunda, bir önceki seneye göre yüzde 3 arttığını belirten Turhan, nüfusa oranlandığında yüzde 99'luk mobil abone yaygınlığını (penetrasyonunu) ifade ettiğini bildirdi.

Turhan, 4,5G hizmetine abone olanların sayısındaki artışın yanı sıra, cihazı ve SIM kartı 4,5G ile uyumlu olan, aktif şekilde 4,5G hizmetini kullanabilen abonelerin sayısının da 40,2 milyona ulaştığını söyledi.

4,5G'nin yayılımıyla 3G abone sayısı 6,6 milyon civarına indiğini anlatan Turhan, "Mobil teknolojilerin bireylerin haberleşmesinin yanı sıra makinelerin birbiriyle haberleşmesi için de kullanılıyor ve Makineler Arası İletişim (M2M) olarak ifade edilen bu hizmet, ülkemizde de giderek büyüyen bir yapıya sahip bulunuyor.

Bakan Turhan, 2011'de sadece 1,1 milyon olan M2M abone sayısının 2018 sonu itibarıyla senelik bazda yüzde 16 artarak 5,2 milyonu aştığını belirterek, Ülkemizin 5G'ye yerli ve milli imkanlarla geçen ilk ülkelerden olma hedefi çerçevesinde, çok daha yüksek hızlar ve daha düşük gecikme sürelerine sahip olan 5G teknolojisiyle mobil teknolojiler, endüstriyel alanda ve hizmet sektörlerinde daha çok kullanılır hale gelecek. Bu durum ülkemizin ekonomik gelişimine verimlilik artışı sağlayarak önemli faydalar getirecek.

Taşınan mobil numara sayısı 2,8 milyonu aştı

Abonelerin diledikleri zaman kolaylıkla operatörlerini değiştirebilmelerinin hizmet çeşitliliği ve fiyatlar konusunda rekabeti artırdığını, mobil numara taşınabilirliğinin başladığı 2009'dan beri başarıyla uygulandığını anlatan Turhan, 2018 sene sonunda ulaşılan toplam 123,2 milyon taşıma işleminin bu başarıyı açık şekilde gösterdiğini söyledi. Turhan, 2018 son çeyreğinde taşınan mobil numara sayısı da 2,8 milyonu aştığını dile getirdi.

Avrupa ülkeleri arasında aylık ortalama mobil konuşma süreleri bakımından da daha önceki dönemlerde olduğu gibi Türkiye'nin birinci sıradaki yerini koruduğunu ifade eden Turhan, son çeyrek verilerine göre ülkede aylık ortalama konuşma süresinin 444 dakika olduğunu açıkladı.

Sabit telefon hizmeti alan abone sayısı 2018'de yüzde 3'e yakın artarak geçen sene sonunda 11,6 milyonu geçtiğini söyleyen Turhan, sabit hizmetlerde abone yaygınlığının yüzde 14,2 olduğunu söyledi.

Turhan, Türkiye'de en hızlı gelişen elektronik haberleşme hizmetlerinin başında genişbant internet hizmetinin geldiğini bildirerek, şunları söyledi:

2016'da başlayan 4,5G hizmetinin çok daha hızlı mobil internetle vatandaşları tanıştırması ve fiber altyapılara yapılan yatırımlarla fibere ulaşımın daha kolay hale gelmesi neticesinde hem mobil hem sabit genişbant abone sayımız artışını sürdürdü.

2018  sene sonunda toplam genişbant abone sayımız bir önceki seneye göre yüzde 8,2 artarak 74,5 milyon oldu. Bu rakam içinde mobil genişbant abone sayısı 61,1 milyona, sabit genişbant internet abone sayısı ise 13,4 milyona ulaştı.

Ses trafiği 274,3 milyar dakikaya ulaştı

Bakan Turhan, sabit genişbant internet abone sayısındaki artış incelendiğinde en yüksek artışın "eve kadar fiber" abone sayısında senelik bazda yüzde 44,5'lik yükselişle gerçekleştiğini söyleyerek, abone sayısı 1,5 milyona yaklaştı.

Toplam fiber abone sayısı da bir önceki seneye göre yüzde 20 artışla 2,8 milyona ulaştığını dile getiren Turhan, kablo internet abone sayısının 932 bine ve xDSL abone sayısı 9,5 milyona ulaştığını belirtti.

Gelişen altyapılar ve teknolojinin getirdiği yüksek hızların abonelerin daha çok veri tüketmesi imkanını da sağladığını ve bunun sonucu olarak 2018'daki toplam veri trafiğinin 2017'ye göre yüzde 33 artışla 17,1 milyon terabayta ulaştığını anlatan Turhan, 3,2 milyonunun mobil trafik olduğunu bildirdi.

Mobil veri trafiğindeki artışın yüzde 57'yi geçtiğini söyleyen Turhan, sabit internet aboneleri veri tüketimlerinin 14 milyon terabayta yaklaşarak bir önceki seneye göre yüzde 28 arttığını söyledi.

Sabit ve mobil şebekelerinde oluşan ses trafiği konusunda da bilgi veren Turhan, geçen sene sonunda toplam trafiğin 274,3 milyar dakikaya ulaştığını söyledi.

Bakan Turhan, hem mobil hem de sabit genişbant için olmazsa olmaz konumundaki fiber altyapı uzunluğunun bir önceki seneye göre yüzde 9 artarak 355 bin kilometreye ulaştığını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER