AYM'nin yeni başkanı Kadir Özkaya

Dün yapılan seçimle Anayasa Mahkemesi Başkanlığına Kadir Özkaya'nın seçildiğine dair karar, Resmi Gazete'de yayımlandı

AYM'nin yeni başkanı Kadir Özkaya

Kadir Özkaya'nın Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilmesine dair karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kararda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 146'ncı, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 12'nci maddesine göre dün yapılan seçimle Anayasa Mahkemesi Başkanlığına, Kadir Özkaya'nın seçildiği belirtildi.

15 ÜYEDEN 9'UNUN OYUNU ALDI

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlığına seçilen Kadir Özkaya, 15 üyeden 9'unun oyunu aldı.

AYM Başkanlığı seçimi için Yüksek Mahkeme Üyeleri Yıldız Seferinoğlu ve Yusuf Şevki Hakyemez ile Başkanvekili Kadir Özkaya aday oldu. Seferinoğlu, son anda adaylıktan çekildi.

Kadir Özkaya 9 oyla AYM Başkanı seçilirken, Yusuf Şevki Hakyemez 6 oyda kaldı.

AYM Başkanı, Mahkeme Genel Kurulu tarafından salt çoğunlukla 15 üyeden en az 8'inin oyuyla seçiliyor.

AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresi 20 Nisan'da dolacak. Arslan bu nedenle seçimde aday olamadı ancak oy kullandı.

ERDOĞAN'IN ÜYE OLARAK ATADIĞI İLK BAŞKAN

Kadir Özkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AYM'ye atananlar arasında başkan seçilen ilk üye oldu.

KADİR ÖZKAYA KİMDİR?

Özkaya, 1963 yılında Tarsus'ta doğdu. Bandırma Ortaokulu'nun ardından Tapu Kadastro Meslek Lisesi'ni bitirdi. 1985 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde memurluk, Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolörlük görevlerinde bulundu.

4 Şubat 1991'de başladığı idari yargı hâkimlik stajını tamamladıktan sonra 13 Mayıs 1993 tarihinde Danıştay tetkik hâkimliğine atandı. 2004 yılı Kasım ayına kadar bu görevini sürdürdü.

21 Ekim 2005'te ise AYM raportörlüğü görevine atandı. Bu görevi yürütürken 2011 yılında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine; 18 Aralık 2014 tarihinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AYM üyeliğine seçildi ve 22 Aralık 2014 tarihinde göreve başladı.

AYM Genel Kurulu tarafından 12 Mart 2020 ve 5 Mart 2024 tarihlerinde yapılan toplantılarda iki kez Anayasa Mahkemesi Başkan Vekilliğine seçildi.

Kadir Özkaya, geçen yıl Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiği ve tahliyesinin gerektiği yönünde oy kullanan 9 üyeden biri oldu.

2002 yılında Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Uzmanlık Programı’nı Yerel Yönetimlerinin Seçilmiş Organlarının Organlık Niteliklerini Yitirmeleri konulu tezi ile bitiren Özkaya'nın, Açıklamalı İçtihatlı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Belediye Başkanları Meclis Üyeleri ve Muhtarların Soruşturulmaları Yargılanmaları ve Düşürülmeleri isimli ortak çalışma ürünü iki kitabı bulunuyor.

Ciddi Gazete

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER