Bakanlık kalıcı yaz saatini böyle savundu: Öğrencilerin yüzde 20'si etkileniyor

Enerji Bakanlığı, milyonlarca öğrencinin-çalışanın gece karanlığında yollara düşmesine sebebiyet veren kalıcı yaz saati uygulaması hakkındaki soru önergesine yanıt verdi. Tasarruf kalemleri sıralanırken söz konusu uygulamadan öğrencilerin yüzde 20'sinin etkilendiği ileri sürüldü. Öğrencilerin yola çıktığı saat değil, ders başlangıç saatine işaret edildi.

Bakanlık kalıcı yaz saatini böyle savundu: Öğrencilerin yüzde 20'si etkileniyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever'in kalıcı yaz saati uygulamasına yönelik yazılı soru önergesine cevap verdi. Başta milyonlarca öğrenci olmak üzere toplum sağlığını olumsuz etkileyen düzenlemeyi savunan Bakanlık, kalıcı yaz saati uygulamasının başladığı 2016'nın ekim ayından bugüne kadar ne kadar tasarruf edildiğini paylaştı.

Bakanlığa göre bu süreçte 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan analizler sonucunda sabit saat uygulamasına geçildiği belirtildi. Önemli ekonomik ve çevresel fayda elde edildiği ileri sürüldü.

TRAFİKTE GEÇEN SÜRE DİKKATE ALINMADI 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, soru önergesine verdiği yanıtta şunları kaydetti:

- Uygulamanın başladığı Ekim 2016'dan bu yana 10 milyar kWh enerji tasarrufu sağlanmış olup, bu tüketimin parasal karşılığı meskenlerde tek zamanlı tarifede 8,48 milyar lira, üç zamanlı tarifede ise 15,48 milyar liradır.

- Ülkemiz eğitim sisteminde tekli öğretim 09.00-15.00 saatleri arasında, ikili öğretim ise 07.00-18.30 saatleri arasında gerçekleşmektedir. 07.00-09.00 saatleri arasında ikili eğitime devam eden ve sabit saat uygulamasından etkilenen öğrenci sayısı toplam öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 20'sine karşılık gelmektedir.

Bayraktar verdiği yanıtta 07.00 ile 09.00 arasında derse başlayan öğrenci sayısının toplam mevcudun yüzde 20'sine karşılık geldiğini bildirdi ancak trafikte geçen sürenin gözardı edilmesi dikkat çekti. 

Başta veliler ve eğitimciler söz konusu uygulamanın çocukların gelişimine verdiği zarar gerekçesiyle tek saat uygulamasından vazgeçilmesini talep ediyor. Öğretmenler uyku hormonu olarak bilinen ‘melatonin’ yazılı pankartlar açıp eylem yapıyor. 

SÖZCÜ GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER