2024 yılı bütçesi TBMM'de kabul edildi: Devlet 11 trilyon harcayacak, en az 2,7 trilyon lira borçlanacak

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklif, geçerli olarak kullanılan 566 oydan 317 kabul, 249 ret ile Meclis tarafından onaylandı. Buna göre, kamu idarelerine 2024 yılında 11 trilyon 7 milyar lira kaynak ayrıldı. Devletin, gelirleri de 8 trilyon 353 milyar olacak. Kamu harcamaları ile bütçe geliri arasında oluşan 2,7 trilyonluk farkın borçlanarak kapatılması bekleniyor.

2024 yılı bütçesi TBMM'de kabul edildi: Devlet 11 trilyon harcayacak, en az 2,7 trilyon lira borçlanacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, 15 gün süren görüşmeler sonrasında, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi kabul edildi. Bu karar, Türkiye'nin ekonomik planlaması açısından önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.

2024 yılı bütçesi, genel bütçe kapsamında yer alan kamu idarelerine toplamda 11 trilyon 7 milyar 879 milyon 53 bin Türk lirası ödenek ayrılmasını öngörüyor. Bunun yanı sıra, özel bütçeli idarelere 865 milyar 477 milyon 685 bin Türk lirası, düzenleyici ve denetleyici kurumlara ise 38 milyar 381 milyon 178 bin Türk lirası tahsis edilecek. Bütçe geliri ise 8 trilyon 353 milyar 29 milyon 549 bin TL olarak belirlendi. Bütçe geliri ile toplam harcama tutarı arasındaki fark ise 2,7 trilyonu aşıyor. İktidarın bu farkı borçlanarak kapatması bekleniyor.

Bu bütçe teklifi ve kesin hesap kanunu teklifinin kabulü, Türkiye'nin gelecek yılki mali politikaları ve ekonomik yönelimleri açısından yol gösterici olacak. Bütçenin, kamu hizmetlerinin etkinliğini artırma, ekonomik büyümeyi destekleme ve sosyal refahı geliştirme hedefleri doğrultusunda kullanılması bekleniyor.

Genel Kurulda 2024 yılı bütçesi üzerinde şahsı adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, bütçe yapma hakkının büyük evrelerden geçerek günümüze kadar geldiğini söyledi.

Başarır, özellikle son beş yılda bütçe görüşmelerinin TBMM açısından bir facia olduğunu ileri sürerek, "Sayıştay raporları günden güne kısalıyor, harcamaların ayrıntılılarını göremiyoruz. Sayın Cevdet Yılmaz, 500 dakika konuştu. 500 yüz dakikada 'Yapacağız, yapacağız' dedi. Keşke bu 500 dakikasının beş dakikasını ülkedeki barınma sorunu yaşayana, geçinemeyen emekliye, öğrenciye yani halkın dertlerine ayırsaydı." diye konuştu.

MUHALEFET GELİR VE GİDER ARASINDAKİ FARKA DİKKAT ÇEKTİ

Hükümetin bütçeyle ilgili umut vermediğini savunan Başarır, "Bir bütçe düşünün, devletin kasasına girecek para 8,5 trilyon ama bütçe 11 trilyon. Daha kafadan 2 trilyon 651 milyar açık var ve bunu borçlanacağız. Bu gelirin büyük kısmı nereden geliyor? 7 trilyon 408 milyar vergi topluyoruz. Bunun yaklaşık yüzde 66'sı dolaylı vergi. Deprem için 401 milyar vergi topladık. Bunun ne kadarını depreme verdik? 216 milyar. Böyle bir bütçe olabilir mi? Deprem için bir yılda dört kez motorlu taşıtlar vergisi alıyoruz ama bunun yarısını depremzedelere veriyoruz. Bu durum hukuksuzluğu, bütçenin halini ortaya koyuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Başarır, bir emeklinin 7 bin 500 lira, asgari ücretlinin ise 11 bin 402 lira ile geçinmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

"DENK BÜTÇE ANAYASAL BİR ZORUNLULUK OLMALI"

Şahsı adına söz alan HÜDA PAR Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu ise faiz ödemelerine ayrılan kaynağın 11 il ve 14 milyon insanı etkileyen depremin yaralarını sarmaya yetecek kadar büyük bir meblağ olduğunu belirtti. Yapıcıoğlu, "Faize dayalı ekonomi sistemi reel sektörü değil, finans sektörünü abat eder. Üretimi değil tüketimi teşvik eder, istihdamı değil işsizliği artırır, kronik yoksulluğa, alın teri ve emeğin sömürüsüne yol açar." değerlendirmesinde bulundu.

Yapıcıoğlu, "Denk bütçenin Anayasal bir zorunluluk haline getirilmesi" önerisinde bulundu.

GRUP BAŞKANVEKİLLERİNDEN TEŞEKKÜR

Siyasi partilerin grup başkanvekilleri de yerinden söz alarak bütçenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ayrı ayrı oylandı ve kabul edildi.

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin oylamasında 566 oy kullanıldı; teklife 317 kabul ve 249 ret oyu verildi.

2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin oylamasında ise 563 oy kullanıldı; teklife 317 kabul ve 246 ret oyu verildi.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 2024 yılı bütçe teklifinin hayırlı olmasını diledi.

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde görüşmelerimizi tamamladık. 2024 bütçesi ülkemize, devletimize ve milletimize hayırlı olsun." ifadelerine yer verdi.

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ da, bütçenin hazırlanmasında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER