Dolar 32 liraya yaklaştı, Euro 35 lirayı aştı

Yükselişi hızlanan dolar/TL, haftanın son işlem gününde 32 seviyesinin eşiğinde işlem görürken Euro/TL ise 35 seviyesini aştı.

Dolar 32 liraya yaklaştı, Euro 35 lirayı aştı

Değer kaybı ay başından bu yana hızlanan dolar/TL güne 32 seviyesinin hemen altında başlarken, ekonomi yönetiminin iç talebi kısmakta geciktiği endişeleri ve dövize olan artan talebin etkisiyle hafta başından bu yana yüzde 1,8 değer yitirdi.

Dolar/TL yüzde 0,1 yükselişle 31,95 seviyesinde güne başlarken, değer kaybı Şubat sonundan bu yana hızlandı. Ay başından bu yana yüzde 2,1 değer yitiren TL, beş günlük bazda da yüzde 1,8 ile Ağustos sonundan bu yana en hızlı değer kaybını yaşadı. Euro/TL ise 35,03 seviyesinde güne başladı.

Böylece Türk lirası, dolar karşısında ocak ayında yüzde 2,7, şubat ayında yüzde 2,9 kayıp yaşadı.

TCMB'DEN EK SIKILAŞTIRMA ADIMLARI

Enflasyonun tahminleri aşması ve hafta başında yurtiçinde artan döviz talebinin ardından TCMB, kredi büyümesini sınırlama amacıyla iki sıkılaştırma adımı attı.

TCMB bu iki adımın yanı sıra parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmakta olduğu uyarısında bulundu.

Tahminleri aşan ve çekirdek göstergelerin yüksek seyrini koruduğunu gösteren Şubat enflasyon verilerinin ardından piyasa oyuncuları TCMB tahminlerinin üzerinde olan enflasyon tahminlerini daha da yükseltti. Bazı piyasa katılımcıları TCMB'nin seçimlerden sonra faiz artırımına gideceği tahmininde bulundular.

Enflasyon eğilimde bozulma görürse para politikası duruşunu daha da sıkılaştıracağı uyarısında bulunan TCMB, böylece krediler tarafında iki ayrı adım atmış oldu. Ancak uzmanlar politika faizi ile piyasa faizleri arasındaki aktarım mekanizmasını güçlendirmek isteyen merkez bankasının söz konusu adımlarını gecikmiş adımlar olarak nitelediler.

Hafta başında kurdaki "gereksiz volatiliteyi engellemek" için bankalarla görüşen TCMB dün üçüncü defa TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı yaparak 426 milyon dolar büyüklükte işlem gerçekleştirdi. Böylece toplam döviz satım pozisyonu büyüklüğü 1,4 milyar dolar ile aşarak Eylül 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye geldi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri çarşamba günü 321 baz puan ile 5 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra başlayan gevşemesine 5 baz puan ile art arda ikinci defa gerileyerek 312 baz puana indi.

Döviz dönüşümlü mevduattan çıkıp dövize geçen mevduat sahiplerinin taleplerini karşıladığı için döviz rezervi düşüş kaydeden TCMB'nin net döviz rezervleri 1 Mart haftasında 1.9 milyar dolar daha gerilerken, son 10 haftaki kayıp 19,6 milyar dolara yükseldi.

FITCH DEĞERLENDİRMESİ TAKİP EDİLECEK

Bugün yurt içinde takip edilen makro veri bulunmuyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından gece saatlerinde Türkiye'nin hakkında değerlendirme yayımlanması bekleniyor.

Fitch, Türkiye'yi "B" kredi notu ve "durağan" görünüm ile derecelendirirken diğer kuruluşlar not görünümünü "pozitif"te bulunduruyorlar.

Sözcü Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER