İşsizler ordusuna 569 bin kişi eklendi

Şubat ayı işsizlik verileri açıklandı. Dar tanımlı işsizlik oranı çift haneye çıkarken geniş tanımlı işsizlikte sert artış yaşandı. İşsiz sayısı şubatta 569 bin kişi artarak 8 milyon 941 bin oldu, işsizlik oranı yüzde 23,4’e çıktı.

İşsizler ordusuna 569 bin kişi eklendi

Türkiye seçimlere çift haneli işsizlik oranıyla gidiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Şubat ayında bir önceki aya göre 65 bin kişi artarak 3 milyon 514 bin kişi oldu. İş aramayanlar ve iş bulma ümidini yitirenler de eklendiğinde rakam 8 milyon 941'e fırlıyor.

İşsiz olduğu halde son 4 hafta içinde iş aramak için başvuruda bulunmayan ve iş bulma ümidini kaybettiği için iş aramayanlarla birlikte "gerçek işsiz sayısı" 9 milyona yaklaşıyor. Bu kesimin de dâhil olduğu geniş tanımlı işsizlik oranı yaşanan sert artışla Şubat'ta yüzde 23,4'e çıktı. Geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 947 bin, son bir ayda 569 bin kişi arttı. Dar tanımlı işsizlik ile geniş tanımlı işsizlik arasındaki fark 13,4 puana çıktı.

İstihdam edilenlerin sayısı da bir önceki aya göre 361 bin kişi azalarak 31 milyon 460 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 48,2 oldu.

KADIN İŞSİZLİĞİ HER KATEGORİDE YÜKSEK

TÜİK’e göre de kadın işsizliği tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olmaya devam ediyor. TÜİK’in dar tanımlı işsizlik hesaplamasına göre kadınlarda işsizlik oranı yüzde 12,6 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik erkeklerde yüzde 19,8, kadınlarda ise yüzde 29,6 olarak hesaplandı. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 9,8 puan oldu.

Genç işsizlik oranı yüzde 19,2 olarak hesaplanıyor. Bu yaş grubunda işsizlik erkeklerde yüzde 15,4, kadınlarda ise yüzde 26,2 olarak tahmin edildi.

İŞSİZLER ÖDENEK ALAMIYOR

DİSK-AR’ın hesaplamasına göre, işsizlik yüksek düzeyde seyrederken dar tanımlı işsizlerin ezici çoğunluğu işsizlik ödeneğinden de yararlanamıyor. İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının ağır olması ve işsizlik sigortası kaynaklarının amacı dışında kullanılması sebebiyle işsizlerin büyük çoğunluğu işsizlik ödeneği alamıyor.

TÜİK toplam dar tanımlı işsiz sayısını 3 milyon 514 bin kişi olarak açıkladı. İŞKUR’un Şubat 2023 verilerine göre ise bu ay da işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı 445 binde kaldı. Böylece Şubat 2023’te resmi işsizlerin sadece yüzde 12,7’si işsizlik sigortası alabildi. 3 milyonu aşkın işsiz, işsizlik ödeneğinden yoksun kaldı. Bu da işsizlerin yaklaşık yüzde 87’sinin işsizlik ödeneğinden yararlanmadığı anlamına geliyor.

DEPREM ETKİSİ YANSITILMADI

Kurumdan yapılan açıklamada, ülkede yaşanan deprem felaketi nedeniyle Adıyaman, Antep, Hatay, Maraş, Kilis, Malatya ve Osmaniye illerinde anket yapılamadığı belirtildi. Bu illerdeki örnek hane sayısının örneklem içerisindeki payının yüzde 7,8 olduğu bilgisinin verildiği açıklamada, "Şubat ayı bülteninde yer alan sonuçlar anket uygulaması gerçekleştirilebilen iller üzerinden Türkiye bazında tahmin verecek şekilde ağırlıklandırma yapılarak hesaplanmıştır. Belirtilen illerde uygulama gerçekleştirilemediği için, depremin etkisi göstergelere yansıtılamamış olup ilerleyen dönemde alan uygulamasına başlanabilmesi ile birlikte geçmiş dönemlere ait deprem etkisinin ölçülmesi ile ilgili çalışmaların yapılması planlanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Bir Gün Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER