Samsun'da direniş bitti

Samsun Sigara Fabrikası’nda “Para değil işimizi geri istiyoruz” direnişi, ücret pazarlığına döndü ve direniş bitirildi.

Samsun'da direniş bitti

Samsun Sigara Fabrikası’nda 120 işçinin direnişi bugün bitti. Cuma günü yapılan görüşmede sendikanın sunduğu taleplerle ilgili 2 gün izin isteyen BAT patronlarıyla bugün son kez masaya oturuldu. Sendika adına görüşmeye yine Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç geldi. Sabah saatlerinde işverenle toplantı yapan sendikacılar, daha sonra işten atılan işçilerle bir araya geldiler.

Söz konusu toplantıya işten atılmadıkları halde direnişe katılarak arkadaşlarına destek olan 40 işçi de katılmak istedi. Ancak, işçilerin bu talebi sendika tarafından reddedildi. Ayrıca, içeride işbaşı yapan sabah vardiyasındaki işçiler de sendika arkalarında durup onaylarsa hep birlikte işi bırakıp fabrikayı terk edeceklerini bildirerek sendikadan haber beklediler. İşten atılan işçilerle yapılan toplantıda diğer işçilerin bu talebi, sendika tarafından reddedildi. Sendika, “Fabrikada sendika olarak yetkimiz yok, işçiye bunu diyemeyiz” dedi. Bu arada, sabah vardiyasına gelen işçiler fabrika önünde servis otobüslerinden inerek işten atılan arkadaşlarıyla kucaklaşıp yürüyüş yaparak fabrikaya girdiler. Gece vardiyasından çıkan işçiler de aynı şekilde servis otobüslerine binmeyi reddederek fabrikadan dışarıya yürüyerek çıkarlarken, başta TKP olmak üzere ÖDP, Halkevleri, TÖP üyeleri de gün boyunca fabrika önünde toplantıdan çıkacak kararı bekledi.

İşçiler arasında tartışma çıktı
Atılan işçilerle yapılan 2 saatlik toplantı oldukça gergin geçti. Sendika işçilere BAT patronlarıyla yaptıkları pazarlığın sonucunu aktardı. İşçilerin vereceği karara göre hareket edeceklerini belirten sendika, işverenin sunduğu paketi kabul etmek isteyenlerle direnişe devam etmek isteyenler arasında çıkan tartışmayı oylamaya giderek bitirmek istedi. “Para değil işimizi istiyoruz talebiyle yola çıktık, referandumu reddediyoruz” diyen işçiler azınlıkta kalınca işverenin paketi oylandı ve paket 26 ret oyuna karşılık 79 ‘evet’le kabul edildi. Bu sonuca rağmen, direnişin devam etmesinde ısrarcı olan işçilere sendika, bu işçilerin talebini de “ 30 kişiyle eylem olmaz” diyerek reddetti. Paketi oylatıp kabul ettiren sendika, saat 19.00’da işverenle yeniden görüşüp uzlaşma protokolünü imzaladı. Sendika ve işverenden kurulacak bir komite 3 Mayıs’ta yeniden İstanbul’da bir araya gelme kararı aldı. Sendikanın işten atılmayıp direnişe destek veren işçilerle de 23 Nisan’da toplantı yapması bekleniyor.

Uzlaşma sonucu
Uzlaşma sonucunda işveren, sendikanın işe iade talebini reddetti, yine sendikanın önerdiği becayiş sistemiyle ilgili de “Hangi işçilerin ne zaman işyerinden ilişiğinin kesileceğine ben karar veririm” dedi. Atılan işçilerden 25 tanesi emekliliği hak ettiğinden zaten işe iade için değil, diğer arkadaşlarına destek olmak için direnişteydi.

Bunun yanı sıra, yine atılmayıp da arkadaşlarına destek olmak için direnişe katılan 40 işçi de direnişe katılıp deşifre oldukları için işverenin kendilerine baskı yapacağı ve huzursuz edilecekleri için artık çalışmak istemediklerini belirtmişlerdi. İşveren “gitmek isteyene engel olmayız” diyerek, hafta sonuna dek bu durumdaki işçilerden oluşan 20 kişilik bir liste istedi. Onun dışında gitmek isteyenlerden 40 işçiyi daha göndereceklerini ama fabrikanın çalışması için ihtiyaç duydukları işçileri tutacaklarını, kimin ne zaman gideceğine kendilerinin karar vereceğini söyledi. BAT patronlarıyla yapılan pazarlığın sonucunda gelinen noktada “para değil işimizi istiyoruz” talebiyle başlayan direnişin gerekçesi olan işe iade reddedildiği gibi, becayiş teklifi de kabul görmedi.
Sendikanın 2. teklifi olan tazminatları arttırma başlığında ise işverenin alt sınır 12.500 TL, üst sınır olarak 44.500 TL brüt, sendikanın ise alt sınır 62.000 TL, üst sınır 177 TL teklifinde ise işveren, emeklilere 20 bin, 1 yıl kalana 42, 2 yıl kalana 44, 4 yıl kalana 48 bin, 10 yıl kalana 70 bin, 10 sene ve üstü kalana ise 82 bin TL verdi.

Sendika kazançlı çıktı
Sendikanın kazançlı çıktığı pazarlıkta, işveren “isterseniz noteri getirebilirsiniz, sendikasız işçilerin sendikalı olmasına engel çıkartmayacağız” dedi. Sendikalı işçiler sendikaya üyelik aidatı için ücretlerinden sendikaya 70 TL kesildiğini belirtiyorlar. Bu durumda, işyerinde henüz yetki alacak sayıda örgütlü olmayan Tek Gıda-İş’e, sendikasız olan Tire’nin işçileri de üye olabilecek. Fabrikada 318 sendikalı, 162 sendikasız, 100 de memur olmak üzere 580 BAT işçisi, 400 civarında da taşeron işçi vardı.

İşçiler ne dedi?
Ne parayı isteyenlerin, ne direnişe devam etmek isteyenlerin ne de fabrika işçilerinin içine sinen bu sonuca özellikle, işten atılmadıkları halde direnişe destek veren işçiler tepki gösterdi. İşçiler “Onurumuz için her şeyi yapmaya kararlıydık ama sendika arkamızda durmadı. Biz işçiler, servis otobüslerinin önünü kesin, barikat kurun, fabrikaya girmemize izin vermeyin dedik, sendika otobüsleri sözde protesto ederek alkışlarla fabrikaya soktu. Bizi sattılar ” dediler.

Uzlaşma teklifine evet diyen işçiler ise işverenin kendilerini zaten işe geri almaya yanaşmayacağını, sendikanın kendilerine mahkemeye gidildiğinde de ancak 4 maaş tutarında tazminat kazanabileceklerini açıkladığını, borçlarını ödemek ve yaşamak için verilecek tazminatlara ihtiyaçları olduğunu, bu yüzden sunulan teklifi kabul etmek zorunda kaldıklarını belirttiler.


 

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER