KAMU'da enerji verimli bina dönemi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Federal Almanya Cumhuriyeti Çevre, Doğa Koruma, İnşaat ve Reaktör Güvenliği Bakanlığı arasında imzalanan protokolle kamuda enerji verimliliği sağlanacak.

KAMU'da enerji verimli bina dönemi

Kamuda enerjiden yılda yüzde 20 tasarruf sağlanacak   
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Federal Almanya Cumhuriyeti Çevre, Doğa Koruma, İnşaat ve Reaktör Güvenliği Bakanlığı arasında imzalanan protokolle kamuda enerji verimliliği sağlanacak. Bakanlık Müsteşarı Mustafa Öztürk, "Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile Alman Beuth Üniversitesi arasında anlaşma sağlandı. Proje ile enerji verimliliği ile ilgili geliştirilen en son araştırma yöntemleri konusunda yüksek standartlarda bir eğitim müfredatı oluşturularak, mühendis ve mimarların enerji verimli bina tasarımları yapmaları sağlanacaktır" dedi.   
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Federal Almanya Cumhuriyeti Çevre, Doğa Koruma, İnşaat ve Reaktör Güvenliği Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü hakkında açıklamalarda bulundu. 6,5 milyon euro bütçeye sahip proje ile kamu binalarında enerji verimliliğinin arttırılması için hukuki, teknik ve idari ön şartların geliştirilmesinin hedeflendiğini belirten Öztürk, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile Alman Beuth Üniversitesi arasında enerji verimliliği konusunda başta mühendislik ve mimarlık fakültesi öğrencileri olmak üzere ortak müfredat geliştirilmesi yönünde anlaşma sağlandığını söyledi. Bu yaz öğrenci gruplarının Almanya'ya eğitime gideceğini bildiren Öztürk, ayrıca proje kapsamında 2019 yılında binalarda enerji verimliliği konusunda master programı hazırlanacağını ifade etti. Proje kapsamında pilot olarak seçilen Kırıkkale Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi binasının enerji etütlerinin yapıldığını dile getiren Öztürk, etüt sonuçlarına göre proje ve ihale dokümanlarının hazırlandığını ifade etti. Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hizmet Binasının enerji etüdünün Alman ve Türk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinin birlikte çalışmasıyla gerçekleştirildiğini açıklayan Öztürk, "Ofis, koridor, lavabo ve otoparktaki 10 bin 694 adet aydınlatma armatürü enerji tasarrufu sağlayacak LED aydınlatma armatürleri ile değiştirildi. Bakanlık binamızın emisyon değerini yüzde 72 oranında düşürdük. Yıl sonunda enerji tüketimini 142 kwh/m2.yıl'dan 98 kwh/m2.yıl'a düşürmüş olacağız" dedi. 
Enerji kimlik belgesi uzman adaylarına verecekleri eğitimde kullanacakları eğitim materyali çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Öztürk, Türkiye'de bina sektörü ile ilgili detaylı bilgi içeren “Teknoloji Atlası” oluşturulacağını söyledi. Öztürk, "Türkiye’deki enerji verimliliği teknolojisi ürün ve hizmetleri ile ilgili piyasa gelişimi için sistematik bir yaklaşım sağlayacak bir pazar araştırmasının yapılması amaçlanmaktadır. Rapor 2018 Haziran ayında sunulacaktır. Ayrıca Bakanlık binamızda sergilenmek üzere yalıtım kesitlerinin, enerji verimliliği uygulamalarının ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yer aldığı, taşınabilir bir bina maketi 2018 Ağustos sonuna kadar bitirilecektir" ifadelerini kullandı.  
Proje kapsamında web tabanlı bir ısı pompaları hesaplama programı yapacaklarını da belirten Öztürk, Türk ve Alman ortaklığı ile yürütülen Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi ile enerji alanında yapılacak yenilemelerle kamuda enerji tüketiminin en az yüzde 20 oranında düşürüleceği ve sera gazı emisyonunun azaltılacağı açıklamasında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2018, 18:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER