HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ!

Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM Başkanı, Bakanlar, Bakan Yardımcıları, Milletvekilleri, Muhalefet partileri, Müsteşarlar, Bürokratlar, Devlet Personel Başkanlığı, YÖK Başkanı, Akademisyenler, Sendikalar, Sivil Toplum Kuruluşları, Yazılı ve Görsel medya..Tüm Türkiye’ye sesleniyoruz. Amacımız hiçbir kurumu, kuruluşu, bireyi yıpratmak değil, kötülemek değil sadece masumca hakkımızı istiyoruz.

HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ!
   
            Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM Başkanı, Bakanlar, Bakan Yardımcıları, Milletvekilleri, Muhalefet partileri, Müsteşarlar, Bürokratlar, Devlet Personel Başkanlığı, YÖK Başkanı, Akademisyenler, Sendikalar, Sivil Toplum Kuruluşları, Yazılı ve Görsel medya..Tüm Türkiye’ye sesleniyoruz. Amacımız hiçbir kurumu, kuruluşu, bireyi yıpratmak değil, kötülemek değil sadece masumca hakkımızı istiyoruz.
            Sosyoloji mezunları, sosyolog adayları güzel , güçlü ve lider ülkemizde muhatap bulamıyor. Yaşadığımız istihdam ve atama sorunlarıyla kimse ilgilenmiyor. BİMER ve AKİM’e binlerce mesaj yolladık, sosyal medya üzerinden devlet yöneticilerine ulaşmaya çalıştık. Ancak derdimizi kimselere anlatamadık. Bugüne kadar atamalarda unutulan sosyologların mesleki onuru için her fırsatta yapıcı bir üslupla kamuoyuna anlattık. Devletimizin birliği, bütünlüğü için, sosyal problemlerin çözümü için biz sosyologlar göreve hazır bekliyoruz.
           Şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışına, demokrasiye inandık ancak Adalet Bakanlığı’nın tarihte ilk defa rekor sayıda sosyolog alımına şaibe karıştı. Adaletsiz bir atama yöntemiyle kardeş kardeşe küstürüldü, en yakın dostlar arasında ayrışmalara sebep olundu. Düşük puanlı adaylar, yüksek puanlıları adeta ezerek resmen devlet memuru oldular. 80 puanın altında olan 280 kişi devlet memuru olurken 80 puan üstü 650 civarı atanamayan sosyolog var. 73 puanlılar dahi devletin memuru olurken 84-85 puanlılar işsiz gezmektedirler.
         Mülakatla atamaya son verilmelidir. Emeğimizin çalınmasını istemiyoruz. Bile bile, göstere göstere gariban insanların emeği çalınıyor. Sınavda daha fazla net yapan, daha fazla doğru yapan, daha yüksek puanı olan kişilere yapılan haksızlığa dur demelisiniz! Temiz bir Türkiye için, Adalet için sözlü sınavla sosyolog almayı durdurun! İnsanların geleceğiyle, kaderiyle oynamayın!
         Bizler kendi gücümüze, puanımıza güvenerek atamamızın yapılmasını bekliyoruz. Ama maalesef her koyunun kendi bacağından asıldığı bu memlekette kardeş olarak gördüğümüz çoğu sosyolog arkadaşımız mülakata gitmeden torpilini ayarlayıp öyle gitti. Çoğumuza torpilin yoksa boşuna yol parası verme demişlerdi. Biliyorduk ama yinede gittik. Umut fakirin ekmeği dedik gittik.  Mezun olalı kaç yıl oldu? Bu gerçek bir kez daha suratımıza vuruldu. Zaten dayımız olsa şimdiye kadar beklemezdik. Aldığımız KPSS puanlarında emek var, azim var, mücadele var, yaşanmışlık var ancak atamalar sonunda hayal kırıklığı var, öfke var, sitem var, gözyaşı var, isyan var. Kaç yıllık emeğimiz göz göre göre  5 dakikanın içinde çalındı, hayallerimiz yok oldu.
          Bir sosyolog adayımızın, bir kadının, bir annenin feryadı:   “Ben bir sosyologum, kadınım, anneyim. Herkes gibi emek verdim, mücadele ettim. 4 yıllık bir bölümü bitirdim. Hayallerim vardı, vatanıma ve milletime hizmet etmek istiyordum. 4 yıl önce mezun oldum, 2 sene KPSS kursuna gittim. 84 puanım var. Sıralamam çok iyiydi. Allah yüzümüze gülecek diye seviniyorduk. Adalet Bakanlığı’nın 370 adet sosyolog ilanını görünce acayip heyecanlandık. Sözlü sınav da vardı ama olsun kendime güveniyordum. 2 ay sosyolog alımı için mülakata hazırlandım. Kendimi her yönden oraya adapte ettim. Sözlü sınava girdim ve soruların hepsini güzelce cevapladım. Sözlü sınav uzun sürdüğü için beklemek zor oldu.  Sonuçlar açıklandı ancak tam bir hayal kırıklığı yaşadım. 370 kişiyi neye göre belirlediklerini anlamadım. İlk şokun ardından yaşadıklarım daha da kötü. Günlerce ağladım, halen aklıma geldikçe ağlıyorum. Torpille atananlara hakkımı helal etmiyorum, edemiyorum. Benim bulunduğum şehre benden 9 puan düşük alan 2 kişi atandığını görünce isyan ettim. Aynı sınıftan mezun olduğum en samimi arkadaşımın düşük puanla atandığını görünce arkadaşımla aramdaki dostluk, bağ bitti. 73 puan alanlar bile atanmış. Benim puanım 11 puan fazla. Bu puandan fazlasını alamam ki. Lisans ortalamam 3,25. Kendi çapımda başarılı ve hocalarım tarafından sevilen bir öğrenciydim. Adaletsiz atama beni arkadaşlarımdan ayırdı, beni komşularımdan ayırdı. Adaletsiz atama, hayallerimi yıktı. Mahalle baskısına dayanamaz oldum. Yüzüme gören, sesimi duyan atamayı soruyor. Bir şey diyemiyorum, boynum bükülüyor, sesim kısılıyor, gözlerim doluyor. Çaresiz bekliyoruz.“
                Adalet Bakanlığında 700 civarı kadromuz var ancak mülakatla alım yapıldığı için atanmak için hayal kuramıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda var olan 180 sosyolog kadrosu, diğer branşlara kaydırılarak iptal edildi. 2 sene bekletilen kadromuz artık yok. Atama hayalleri kurduğumuz bakanlık artık yok. Sağlık Bakanlığı’nda ise 330 kadromuz varmış ancak bu kadrolara da yıllardır atama yapılmıyor. Bu kadroların da iptal olması an meselesidir. Geriye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kalıyor. Bu bakanlıkta sosyologlarla ilgili hiçbir çalışma yapılmıyor. Sembolik sayıda sosyolog ataması yaparak gerisine karışmıyor. Biz sosyologlar nereye başvuralım? Birçok kurumda olması gereken sosyologlar, maalesef yok. Yönetmeliklerde unutulan sosyologlar, atamalarda da zaten yok.
               Biz sosyologların açıkça hakkı yenmiştir. Söyleyecek söz bulamıyoruz artık. Türkiye’de sorumlu ve yetkili olan bütün makamları, vicdan sahiplerini göreve davet ediyoruz. Fakir ve fukaranın hakkını yemeyin.
40.000 SOSYOLOG ADAYI ADINA
Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
arısu
arısu - 11 yıl Önce

ya sen safmısın saf gibi mi gözüküyorsun bir normal hukuk devletinden hak kanunlarla aranır helal edilmeyn hakka müebbet verilmez Mülakata gelice hani cok grur duyulan yüzdeellinin hükümeti varya ileri demokrat olanlar yapıyor ki çoğunluğu dediği oluyor ya yurdumda.Yani sen biraz daha havanda su döv

SIRADAKİ HABER