Yüksek maaş alan memur şaşırırken düşük maaşlı memurun yüzü güldü. Bu zamla beraber müsteşarın da öğretmenin de emekli ikramiyesi aynı olacak. Memurlar, çeşitli kalemlerde 107 çeşit kazanım elde edecek.
Bayramdan önce tamamlanan toplu sözleşme görüşmelerinin bütçeye maliyeti 8 milyar TL oldu. Maliye Bakanlığı’nın 5 milyar TL olarak öngördüğü zam bütçesi, sendikaların ısrarlı talebiyle delindi. Maaşlara yapılan seyyanen zam, öğretmenlere verilen eğitim öğretim tazminatı ve 4-C’lilere yapılan iyileştirmeler, memur zammının bütçeye maliyetini artırdı. Memurlar, her maaş düzeyindekilere yapılan aynı miktardaki artışla birlikte 107 kalemde çeşitli kazanımlar elde etti. Toplu sözleşmede memura verilen seyyanen zam, memur emeklisi ile maaşı düşük çalışanları memnun ederken, yüksek maaşlı çalışanlarda hayal kırıklığına yol açtı. Maaşı 3 bin TL’nin üzerindeki çalışanlar için brüt 175 TL olan seyyanen zam, net 123 TL olarak yansıyacağı için yüzde 2 civarında artış anlamına geliyor. Maaş arttıkça da zam oranı yüzde 1’lere kadar geriliyor.
Toplu sözleşmede eşit miktarda zam uygulamasıyla taban maaşlar artırıldı. Taban aylığa yapılan 175 TL artış, memur maaşlarını net 123 TL artırdı. Emekliye yansıması ise daha yüksek oldu. 1,9 milyon emeklinin aylığı, 146 TL arttı. Memurun taban aylığına yapılan zam, emeklilik ikramiyesini de artırdı. Buna göre 1 Ocak 2014 itibarıyla 30 yıllık görev süresini tamamlayarak emekli olan bir memur, 5.250 TL daha fazla emeklilik ikramiyesi alacak. Bu artış bütün memurlar için aynı olacak. Müsteşarın da, genel müdürün de öğretmenin de hizmetlinin de emekli ikramiyesi 5.250 TL artacak.
Öğretmenlere yapılan iyileştirme ise diğer çalışanlara göre daha fazla oldu. Taban aylığa yapılan 123 TL net zammın yanı sıra 75+75 özel hizmet tazminatı ile öğretmenlerin aylık geliri 273 TL zamlandı. Öğretmenlerin yılda bir kere aldığı öğretim yılına hazırlık ödeneği de 2014 yılı için 740 liradan 850 TL’ye çıktı. Bu rakam 2015 yılında ise 950 TL’ye yükselecek. Toplu sözleşmede en önemli iyileştirmenin sağlandığı grup olan 4-C’lilerin maaşlarında net 253 lira artış sağlandı. Aile yardımı almaları da sağlanan bu gruptaki çalışanların toplam kazanımı net 493 lira oldu. Memur ve emekli lehine pek çok kalemde elde edilen kazanımlar, Maliye’nin hesaplarının şaşmasına yol açtı. 2014 yılı için Maliye, memur maaşlarında 5 milyar TL artış öngörüyordu. Ancak elde edilen ek kazanımlar, bu rakamı 8,1 milyara çıkardı. Bu nedenle maaş zammının bütçeye ek maliyeti 3,08 milyar TL oldu.
Toplu sözleşmede en önemli kazanımlardan birini de yangın işçileri elde etti. Memur-Sen Genel Başkan Vekili Günay Kaya, 17 bin orman işçisinin mayıs-kasım dönemindeki 7 ay için aylık 456 TL fazla çalışma ücreti alacağını söyledi. Orman işçilerinin yangın vakalarının artış gösterdiği dönemde alacağı fazla mesai ücreti, gelirlerinde önemli artış sağladı.
Seyyanen zam uygulaması yüksek maaşlı ile düşük maaşlı arasındaki makası kapatmasının yanı sıra emekliye de önemli ölçüde ilave kazanım getirdi. Ancak maaşı 3 bin TL ve üzerindeki memurlar, seyyanen zamdan zararlı çıktı. Bu gruptakiler, hükümetin önerdiği yüzde 3+3 teklifi kabul edilseydi daha fazla gelir artışı elde edeceklerdi. Kamu çalışanlarının yüzde 85’i 2.700 TL’nin altında aylık alıyor. Seyyanen zam ile en büyük kaybı ise müsteşarlar yaşadı. Müsteşarların yüzde 3+3 zam ile kıyaslandığında ocak itibarıyla 100, temmuz itibarıyla ise durumlarında 330 TL kaybı oldu.