YÖNETİCİ ATAMADA EK 1 MUAMMASI

Yönetici Atamada EK-1 Muamması. Türk Eğitim Sen'in açıklaması

YÖNETİCİ ATAMADA EK 1 MUAMMASI
Sözlü sınava çağrılacakların belirlenmesinde EK-1’in dikkate alınıp alınmayacağına ilişkin tartışma, il Milli Eğitim Müdürlüklerini ikiye böldü. Bazı iller mülakata çağrılacakların belirlenmesinde EK_1’i de dikkate alırken, bazıları sadece sınav puanı ile mülakata girecekleri belirttiler. Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi Konu Bakanlıktan EK-1’in dikkate alınmamasını istedi.

 
Türk Eğitim-Sen Genel Merkezinden yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin yayınlanmasının ardından Bakanlıkça bir atama takvimi hazırlanarak sınava dayalı atamaların yapılması talimatı illere gönderildiğine dikkat çekilerek bazı illerin uygulamasının hatalı olduğu belirtildi.
ilana çıkan bazı illerde adayların yazılı sınavdan aldıkları puanlar ile Ek-1 değerlendirme formundan aldıkları puanları birlikte değerlendirilerek mülakata çağırıldıkları, bazı illerde de yazılı sınav sonucuna göre sözlü sınava çağırılan adaylardan ayrıca Ek-1 Değerlendirme formu ve bu forma ilişkin belgelerinde istendiği yönünde şikayetler ulaştığı belirtilen açıklamada “sendikamıza ulaşan şikayetler neticesinde;  Milli Eğitim Bakanlığına ve yazı yazarak sözlü sınava çağırılacak adayların yazılı sınav puanları esas alınarak çağırılmaları ve Ek-1 Değerlendirmesinin ise sözlü sınavdan sonra yapılarak Ek-1 üzerinden alınan puanın atamaya esas alınmasını istedik. Sözlü sınav başvurularında Ek-1 Değerlendirme formunun adaylardan istenilmemesi ve Ek-1 Değerlendirme formunun sözlü sınava çağırılacak adayların puanlarının hesabında da değerlendirmeye alınmaması için Türk Eğitim-Sen olarak iyi niyetle bağdaşmayan bu yanlış uygulamanın iptal edilmesi için yazılı başvuruda bulunduk.”  İfadeleri kullanıldı.
ilgili başvuru:
 
 
Sayı    :GMT.430.00/461                                                                                                        26/08/2013
 
Konu :Duyurularda  Ek-1’in istenmesi 
 
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
 
04.08.2013 tarih ve 28728 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bakanlıkça bir atama takvimi hazırlanmış ve ilk önce sınava dayalı atamaların yapılması talimatıyla illere gönderilmiştir. Bu takvim doğrultusunda pek çok il sınava dayalı yönetici atama duyurularını yayınlayarak süreci başlatmışlardır.
 
            Anılan yönetmeliğinin Yöneticilik sınavları ve değerlendirme başlıklı 8/3. Maddesinde “Eğitim kurumu müdürlüğüne yapılacak atamalarda; türü itibarıyla ayrı ayrı her ilde ilan edilen boş eğitim kurumu yöneticiliği sayısının üç katı kadar aday, yazılı sınavda başarılı olmak kaydıyla puan üstünlüğüne göre sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip adaylar da sözlü sınava çağrılır.” denilmektedir. Yönetmeliğin bu hükmü ile türü itibari ile ilana çıkan eğitim kurumlarına sadece yazılı sınav puan üstünlüğü esas alınarak boş eğitim kurumu yöneticiliği sayısının üç katı adayın sözlü sınava çağrılacağından söz edilmektedir.
 
            Ancak; ilana çıkan bazı illerde adayların yazılı sınavdan aldıkları puanlar ile Ek-1 değerlendirme formundan aldıkları puanları birlikte değerlendirilerek mülakata çağırıldıkları, bazı illerde de yazılı sınav sonucuna göre sözlü sınava çağırılan adaylardan ayrıca Ek-1 Değerlendirme formu ve bu forma ilişkin belgelerin de istendiği yönünde şikâyetler sendikamıza ulaşmaktadır.
 
Yapılan bu uygulamalar yönetmelik hükmüne aykırı olduğu gibi uygulanması durumunda birçok sıkıntı yaşanmasına sebep olacaktır. Hatta yönetici olarak atanabilmek için sözlü sınavı atamada tek ölçüt haline getirecektir. Şöyle ki; adayların yazılı sınavdan aldıkları puanlar ve Ek-1 Yönetici Değerlendirme Formuna göre hesaplanan puanlarını önceden  bilen sözlü sınav komisyonu, yapacakları  değerlendirmesinin tek belirleyici unsur olacağını önceden bilecek ve adrese teslim atamalar yapılabilecektir.
 
            Mevzuatta açıkça belirtildiği üzere sözlü sınava çağırılacak adaylar yazılı sınav puanları esas alınarak çağırılmaları ve Ek-1 Değerlendirmesinin sözlü sınavdan sonra yapılarak Ek-1 üzerinden alınan puan, atamaya esas olmalıdır. Aksi takdirde yapılan sözlü sınavlar şaibeli olacak ve iptal davalarına konu teşkil edecektir.
 
Yukarıda izah edilen hususlar göz önünde bulundurularak iyi niyetle bağdaşmayan yönetici adaylarının endişesine sebep olan bu yanlış ve yönetmelikle çelişen uygulama ile ilgili olarak, tüm Valiliklerin uyarılması ve adaylar sözlü sınava çağırılırken Ek-1 Değerlendirme formunun adaylardan istenilmemesi ve Ek-1 Değerlendirme formunun sözlü sınava çağırılacak adayların puanlarının hesabında değerlendirmeye alınmaması hususunda;
 
 Gereğini arz ederiz.
 
 
M. Yaşar ŞAHİNDOĞAN                                         Musa AKKAŞ
Genel Mevzuat ve Toplu                                          Genel Sekreter
Sözleşme Sekreteri
Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER