Karadeniz’de Bir İlk Onay Bekleniyor

Giresun’un Alucra ilçesine yapılacak Doğu Karadeniz'in ilk güneş enerji santrali İl Genel Meclisi’nde onaylanmayı bekliyor.

Karadeniz’de Bir İlk Onay Bekleniyor

Karadeniz bölgesinde ilk defa megawatt seviyesinde güneş enerjisi santralini Alucra ilçesine kurulması için çalışma başlatan yatırımcı İşadamı Oktay Gül, çalışmaların tamamlandığını enerji üretimine başlamak için Giresun İl Genel Meclisi’nin ruhsat için onayını beklediklerini söyledi. 

Proje ile ilgili bilgi veren Gül, “30 dönümden çok bir alana yapacak olduğumuz güneş enerjisi santrali projesinin Doğu Karadeniz bölgesindeki ilk tesis olması bizi de çok heyecanlandırıyor. 

İlk etapta 1 megawatt toplamda ise yıl sonuna kadar 2 megawatt olmak üzere yıllık 3 milyon kw/h’in üzerinde bir üretim gerçekleştirmiş olacağız. Bu sayede ülkemizin en önemli giderlerinden biri olan enerji ithalatını kendi çapımızda azaltıp, ülkemize yıllık 400 bin dolardan fazla döviz kazancı sağlatmış olacağız. 

2.5 milyon dolarlık bir yatırımı hayata geçirmek istiyoruz. Güneşten elektrik üretimi ülkemiz için çok yeni bir konu olmasına rağmen Alucra’da bunu başarmamız bir örnek olacaktır. 

Güneş enerjisi enerji santrallerine oldukça uygun olan bölgede yenilenebilir enerji kaynakları açısından bir örnek olacak ve inanıyoruz ki başka yatırımcıları da bu bölgeye çekecektir. 

İlgili bakanlıklardan elektrik üretimi için gerekli tüm izinlerimizi aldık. Sadece arazi çalışması ve santral kurulumu için İl Özel İdaresi’nden alınacak olan inşaat ruhsatımızın İl Genel Meclisi’nin onayını bekliyoruz. Onay konusunun İl Genel Meclisi’nde önümüzdeki ilk ay toplantısında gündeme gelmesini bekliyoruz.

Güneş enerjisi kullanımına katkı payı
 
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ise sürdürülebilir bir dünya için güneş seferberliğini başlatılması gerektiğini söyledi.
 
Güneş enerjisi üretimi için katkı payının önünün açıldığını da kaydeden Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Güneş enerjisi teşvikin de mevzuatın büyük bir bölümü hazır. 

Yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi üretiminde yerli aksam katkı payı da Resmi Gazetede yayınlandı. 

Yeni değişiklikler de yapılıyor. Yani biz elektrik ürettiğimiz panellerde yerli teknolojinin miktarını artırırsak böylelikle ekstra destek alıyoruz.
 
Türkiye’nin yılda 2 bin 460 saat güneş gören bir ülke olmasına rağmen maalesef bu potansiyeli kullanamadığını ifade eden Karaosmanoğlu, “Sahip olduğumuz bu enerjiyi başta elektrik olmak üzere pek çok alanda kullanmalıyız. 

Bugün baktığımızda ülkemizde güneşe dayalı üretilen elektrik daha az güneş gören ülkelere göre çok düşük seviyelerde. Ülkemizde de güneş elektriğini bütün yenilenebilir enerji kaynaklarını bir arada kullanan köyler, kentler kurulabilir. 

Dolayısıyla ülkemizde resmi erk, sektörün sesini dinlemesi ve lisanslı ve lisansız güneş elektriği için yatırımcının önünü daha da açmalıdır. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER