EĞİTİMCİLER TOPLU SÖZLEŞMEDEN NE KAZANDI?

İmzalanan sözleşmede öğretmen, memur, hizmetli, akademisyen ve kredi yurtlar kurumu çalışanlarını ilgilendiren kazanımlar var.

EĞİTİMCİLER TOPLU SÖZLEŞMEDEN NE KAZANDI?

3. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri mutabakatla sonuçlandı. Ağustos ayının başından beri devam eden müzakerelerde yaşanan gerginliklerin sonunda eğitim camiasının istediği bazı kazanımlar gerçekleşti. İmzalanan sözleşmede öğretmen, memur, hizmetli, akademisyen ve kredi yurtlar kurumu çalışanlarını ilgilendiren kazanımlar var.

NÖBET ÜCRETİ ALINDI

Eğitim Hizmet Kolu komisyon çalışmalarında günlerdir devam eden pazarlıklarda sendikaların nöbet ücreti ısrarı sonuç verdi.
Görüşmenin ilk günlerinde ücret ödenmesine yaklaşmayan Kamu İşveren Heyetinin, devam eden pazarlıklar sonucu ilerleyen günlerde getirdiği teklifi de düşük bulan Eğitim Hizmet Kolunda Yetkili olan Eğitim-Bir-Sen’in “Bu kararın sosyal ve siyasi bedeli ağır olacak. İmza atmayız” restinin ardından Kamu İşveren Heyeti geri adım attı. Eğitim-Bir-Sen’in nöbet ücreti olarak 6 saat ek ders ücreti ödenmesini istemesi üzerine Kamu İşveren Heyeti haftalık 5 TL olmak üzere ayda 20 TL ödenmesini teklif etti. Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk gününden itibaren Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi’nin nöbet ücretinin alınması konusunda kararlı olduklarına ilişkin mesajlara rağmen bütçeye getireceği yük nedeniyle Kamu İşveren Heyetinin teklife sıcak bakmaması, Eğitim-Bir-Sen’in “Hizmet Kolu sözleşmesini imzalamayız” restinin ardından yenilendi. Sabaha kadar devam eden pazarlıklar sosyal medya eylemiyle desteklendi. Kıran kırana pazarlıkların ardından öğretmene, nöbet tuttuğu günler için 3 saat ücret ödenmesine karar verildi.

SINAV ÜCRETİ ADALETSİZLİĞİ SONA ERDİ

Sınav ücreti ile adaletsizliği ortadan kaldırmak için Kamu İşveren Heyetine sunulan uygulamada birlik sağlanması yönündeki öneri kabul gördü. İmzalanan toplu sözleşmeyle nitelikleri itibarıyla aynı olan sınavlarda görev alan öğretmenlere farklı ücret ödenmesinin doğurduğu mağduriyet de sona erdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan merkezi sınavlarda görev alan öğretmenlere, ek ders esaslarına göre değil, Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre ödeme yapılmasını teklifinin kabul edilmesi öğretmenler tarafından sevinçle karşılandı. Sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle daha önce MEB’in merkezi sınavlarında ödenen 45 TL olarak ödenen oturum başı ücret , 122 TL’ye çıkarıldı. Sınav ücretinde yüzde 271 artış sağlanan toplu sözleme hükmünün ardından hafta sonu 4 oturum sınav görevi alan bir öğretmen 480 TL sınav ücreti alabilecek.

İSTEYEN ÜYELER İLKSAN’DAN AYRILABİLECEK

Uzun süredir tartışmaların odağında olan ve zorunlu üyelik nedeniyle tepkilere neden olan İLKSAN üyeliği artık zorunlu olmayacak. Önceki Toplu sözleşme görüşmelerinin 2012 yılından sonra göreve başlayanların üyeliklerinin isteğe bağlı hale getirilmesini yeterli göremeyen İLKSAN üyelerinin istediği oldu. İmzalanan sözleşemeye göre İLKSAN’ın tüm üyeleri istemeleri halinde üyelikten ayrılabilecekler.

FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ 2 KAT ARTTIRILDI

Öğretmen dışı personele mesai dışı zamanlarda yaptıkları görevler için fazla çalışma ücreti ödenmesi teklifi de memur ve hizmetlileri sevindirdi. Düzenlemeyle memur ve hizmetlilere mesai dışı fazla çalışma ücreti ödenmesine karar verildi. Toplu sözleme kazanımına göre memur ve hizmetliler Saat başı 3.3 TL fazla mesai ücreti alabilecekler. Kredi yurtlar Kurumunda Yurt yönetim memurlarının Özel ve Gece Hizmetlerindeki Fazla çalışma ücretleri iki katına çıkarıldı Aralık 2015 tarihinde sona erecek olan Üniversite geliştirme ödeneğinin 2016 ve 2017 yılları için de ödenmesine karar verildi. Üniversitelerin ikinci öğretim yapılan birimlerindeki fazla çalışma ücretinde personel sınırlaması yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarıldı.

işte o maddeler
 

İKİNCİ BÖLÜM EĞİTİM, ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME

Akademik jüri ücreti

Madde 1- (1) 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi uyarınca yapılan doçentlik sınavlarında jüri üyesi olarak görevlendirilen öğretim üyelerine her bir jüri üyeliği için 4500 gösterge rakamının, aynı Kanunun 23, 25 ve 26 ncı maddeleri uyarınca oluşturulan yardımcı doçent, doçent ve profesör atama jürilerinde görev alan öğretim üyelerine ise her bir jüri üyeliği için 3000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda jüri üyeliği ücreti ödenir. Bir kişiye bu madde kapsamında ödeme yapılacak jüri üyeliği sayısı bir yılda altıyı geçemez. Söz konusu ödemenin yapılmasına ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.

Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller

Madde 2- (1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kumrularında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.

Ders dışı eğitim çalışmaları

Madde 3- (1) 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 17 nci maddesinde yer alan "%5" sınırı, "%6" olarak uygulanır. Sınav komisyon üyeliği ve sınav gözcülüğü Madde 4- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 12 nci maddesinin birinci fıkrasında sayılan sınavlar için aynı maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde sınav komisyon üyeliği ve sınav gözcülüğü görevlerine yönelik öngörülen sınırlamalar uygulanmaz.

Geçici görevlendirilen yöneticilerin ek ders ücreti

Madde 5- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 10 uncu maddesi kapsamında ders niteliğinde yönetim görevi karşılığında ek ders ücretinden yararlanmakta iken aynı Kararın 16 ncı maddesi uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kurumlarda görevlendirilen yöneticiler, 10 uncu ve 16 ncı maddede öngörülen ek ders ücretlerinden daha yüksek olandan yararlandırılır.

Rehber öğretmen ek ders ücreti

Madde 6- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası, bu fıkra hükmünden yararlanmayan rehber öğretmenler hakkında da uygulanır.

İkili öğretim yapan örgün eğitim kurumlan yöneticilerinin ilave ek ders ücreti

Madde 7- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki yöneticilere ödenmekte olan ek ders ücreti, ikili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarındaki yöneticilere ders yılı süresince haftada 2 saat artırımlı ödenir.

Lisansüstü öğrenim gören öğretmenlere ilave ek ders ücreti

Madde 8- (1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ödenir.

İLKSAN üyeliği

Madde 9- (1) Mevcut üyeler dahil olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atananlardan 13/1/1943 tarihli ve 4357 sayılı Kanunun 11 inci maddesi kapsamında bulunanlar bakımından İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) üyeliği ihtiyaridir.

İl eğitim denetmenleri ve denetmen yardımcılarına avans

Madde 10- (1) İl eğitim denetmenleri ve denetmen yardımcılarına görevleriyle ilgili olarak muvakkat vazife ile görevlendirilmeleri ve karşılığı ödeneğin saklı tutulması kaydıyla, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre mahsup süreleri dikkate alınarak avans verilir.

Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür ve müdür başyardımcılarının aylık karşılığı ders görevi


Madde 11- (1) 5/3/1964 tarihli ve 439 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası ile 2006/11350 sayılı Kararın 5 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "6 saat" ibaresi; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında müdür ve müdür başyardımcısı olarak görev yapanlar için "2 saatten az olmamak üzere 6 saate kadar" şeklinde uygulanır.

Öğretim yılına hazırlık ödeneği

Madde 12- (1) 657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesinde öngörülen öğretim yılma hazırlık ödeneği; 2016 yılında 1.000 TL, 2017 yılında 1.050 TL olarak ödenir.

Belleticilik görevi verilen öğretmenlerin ek ders ücreti

Madde 13- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 13 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamında diğer örgün ve yaygın eğitim kurumlarından belletici olarak görevlendirilenlerden gece nöbet tutanlar da söz konusu fıkrada öngörülen 2 saatlik ilave ek ders ücretinden yararlandırılır.

Üniversite genel sekreter yardımcılarının ek göstergesi

Madde 14- (1) Genel idare hizmetleri sınıfına dahil üniversite daire başkanları için ilgili mevzuatında öngörülen ek gösterge rakamının, 1/1/2016 tarihinden geçerli olmak üzere üniversite genel sekreter yardımcılarının da yararlanması için düzenleme çalışması yapılacaktır.

Eğitim öğretim tazminatı

Madde 15- (1) 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvelin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünde yer alan ", " ve " oranları; ", " ve " olarak uygulanır.

Geliştirme ödeneğinin süresinin uzatılması

Madde 16- (1) 4/4/2005 tarihli ve 2005/8681 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Geliştirme Ödeneği Ödenmesine Dair Kararın 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "onaltmcı" ibaresi "onsekizinci" olarak, geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "15/12/2015" ibaresi "31/12/2017", "onaltı" ibaresi "onsekiz" ve "onaltmcı" ibaresi ise "onsekizinci" olarak uygulanır.

Yükseköğretim kuramlarındaki ikinci öğretime ilişkin fazla mesai ücreti

Madde 17- (1) 31/3/1994 tarihli ve 94/5593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 2 nci maddesinde yer alan "%30'unu" ve "%10'unu" ibareleri "%40'ım" ve "%15'ini" olarak uygulanır.

Milli Eğitim Bakanlığınca hafta sonu yapılan merkezi sınavlarda görev alanlara ödenecek sınav ücretleri

Madde 18- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında sayılan sınavlardan hafta sonu tatillerinde yapılan merkezi sınavlarda fiilen görev yapanlara, 2006/11350 sayılı Karar uyarınca herhangi bir ek ders ücreti ödenmemek kaydıyla, 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre sınav ücreti ödenir. Ücreti döner sermayeye yatırılmak suretiyle yapılan sınavlar için bu kapsamda yapılacak ödemeler döner sermaye bütçesinden karşılanır. Yabancı dil dersi yazılı ve sözlü sınavlarında görev alan sınav komisyonu üyeleri

Madde 19- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 12 nci maddesinin birinci fıkrasının uygulanmasında, bu fıkrada öngörülen sorumluluk sınavları kapsamında yapılan yabancı dil dersi sınavlarında görev alan sınav komisyonu üyelerinin yazılı ve sözlü sınav komisyon üyelikleri ayrı ayrı değerlendirilir. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar

Kurumu Genel Müdürlüğü ile üniversitelere bağlı yurtlarda görev yapan personelin fazla çalışma ücretleri

Madde 20- (1) Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlar ile üniversitelere bağlı yurtlarda görev yapan personelden kendilerine yılı bütçe kanununa ekli (K) cetveline göre fazla çalışma ücreti ödenenlerin saat başı fazla çalışma ücretleri bir kat artırımlı uygulanır.

Yüksek Öğrenim Kredi ve
Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlarda görev yapan sözleşmeli personelin fazla çalışma ücretleri


MADDE 21- (1) Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlarda yurt yönetim personeli pozisyon unvanında istihdam edilen sözleşmeli personel de yılı bütçe kanununa ekli (K) cetveli ile 20 inci madde uyarınca memurlara ödenmekte olan fazla çalışma ücretinden aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.

Örgün eğitim kuramlarında ek ders ücreti

MADDE 22- (1) Örgün eğitim kurumlarmda (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere, 2016 yılında haftada 2 saati ve 2017 yılında ise haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir. Kurs merkezlerinde görev yapan diğer personel Madde 23- (1) Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında açılan kurs merkezlerinde görev yapan yönetici ve öğretmenler hariç olmak üzere normal çalışma saatleri dışında bu merkezlerde kurs süresince fiilen çalışan memurlara, bu çalışmaları karşılığında ayda 50 saati geçmemek üzere yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin iki katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenir.
 


 

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER