'Kira' ve 'Diğer' seçeneğine Maliye'den inceleme: EFT masrafından kaçanlar şimdi aksini ispat etmeye çalışıyor

Maliye tarafından mart ayında bir önceki yıla ait kira gelirlerinin beyan edilmesi gereken dönemde vergi denetimleri sırasında, bazı normal para transferlerinin EFT masrafı ödememek amacıyla "Kira" olarak işaretlendiği tespit edildi. Bu şekilde ödeme alanlar, şimdi ev sahibi olmadıklarını veya kira geliri elde etmediklerini ispat etmek için çaba sarf ediyorlar. Maliye, tüm kira ödemelerini "Diğer" olarak işaretlenip yapılan para transferlerini detaylı bir şekilde inceliyor.

'Kira' ve 'Diğer' seçeneğine Maliye'den inceleme: EFT masrafından kaçanlar şimdi aksini ispat etmeye çalışıyor

Maliye Bakanlığı, son yılların en kapsamlı çalışmasıyla kira gelirlerinin tamamını vergilendirmeyi hedefliyor. Mart ayında bir önceki yıla ait kira gelirlerinin beyan edilmesi gereken dönemde, vergi denetimleri sırasında ortaya çıkan bazı usulsüzlükler dikkat çekiyor. Normal para transferlerinde EFT masrafı ödememek için "Kira" işareti kullanıldığı tespit edildi.

DİĞER İŞARET KİRA GELİRİ OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Bu yöntemle ödeme alanlar, şimdi ev sahibi olmadıklarını veya kira geliri elde etmediklerini ispat etme yolunda çaba harcıyorlar. Maliye, tüm kira ödemelerini ve "Diğer" olarak işaretlenen para transferlerini detaylı bir şekilde inceliyor. "Diğer" işaretiyle yapılan düzenli ödemeler de kira geliri olarak değerlendiriliyor.

Para transferlerinde yanlış seçeneklerin kullanılması veya ilgisiz seçeneklerin ödeme yapılması sorun yaratıyor. Maliye Bakanlığı, tahmini olarak 1 milyon 300 bin ile 2 milyon arasında değişen kiralık konutlardan elde edilen geliri vergilendirmeye çalışıyor.

KİRA SEÇENEĞİNİN KULLANILDIĞI TÜM İŞLEMLER İNCELEMEDE

NTV'de yer alan habere göre; banka transferlerinde "Kira" seçeneğinin kullanıldığı tüm işlemler inceleniyor. Ancak inceleme sırasında, bazı ilgisiz ödemelerin de kira olarak kaydedildiği tespit edildi. Bu durumu fark eden bazı vatandaşların, ödemelerini "Kira" seçeneğiyle yapmış olduğu anlaşıldı. Bu şekilde ödeme kabul edenler, şimdi aksini ispat etmeye çalışıyorlar.

Maliye Bakanlığı, incelemeler sırasında tapu kayıtları, Mernis kayıtları ve banka kayıtlarını karşılaştırarak detaylı bir analiz yapıyor. Kirada olan evlerini beyan etmeyenler hakkında nüfus kayıt sistemine bakılarak, evde oturan kişinin kim olduğu soruluyor ve beyanname vermeleri isteniyor.

Ayrıca, kira gelirlerini gizlemek için banka üzerinden "Diğer" seçeneğiyle ödeme alanlar da takip altına alındı. Şu anda bu seçenekle yapılan düzenli ödemelerin tamamı kira geliri olarak kabul ediliyor.

Maliye Bakanlığı'nın 2008'de yayınladığı genel tebliğe göre, konut kiralarında aylık kira ödemesinin 500 Türk Lirasının üzerinde olması durumunda, bu ödemenin banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Karar Gazetesi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER