9.SINIFLAR DİKKAT ...

Lise 9.sınıfta okuyan öğrenciler dikkat! (Alan Seçimi)

9.SINIFLAR DİKKAT ...

Geçen yıl yaşanan TEOG karmaşasında ısrarlı uyarılarımıza rağmen zamanında açıklama yapmayan bakanlık öğrencileri mağdur edecek.

Geçen yıl TEOG yerleştirmelerinde özellikle Meslek Lisesi tercihi yapan ya da zorla bu okullara yerleşen öğrencileri bekleyen tehlikeye vurgu yaptık.

MEB'e her defasında gelecek yılın kuralını belirleyin, vatandaş ona göre tercih yapsın dedik ama bir türlü dinletemedik.

Hatta ve hatta okullarda hangi alanlar var açıklayın. Tüm okulların tabelasında ".... Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" yazıyor. İçinde hangi alan okutuluyor, okutulacak belli değil duyurun dedik ama maalesef dinletemedik.

Bunlar önemliydi çünkü geçen yıla kadar Anadolu Meslek Lisesi programına yerleşen öğrenci alana yerleşirdi. Yani kayıt sırasında alanı belli idi ve öylece okuyabilirdi.

Yine geçen yıla kadar Anadolu Meslek olmayan meslek liseleri vardı ve öğrenciler 9.sınıfı geçince bu okullar için istediği okulun alanını tercih edebilirdi.

Meslek Liselerinde en önemli konu alan seçimidir. Yani öğrenci Matbaa, Muhasebe, Konaklama Seyahat, Kimya... hangi alanı okuyacak alan seçimi ile belirlenir.

MEB'e tüm meslek liselerinin 9.sınıfını eşit yaptınız. Tüm meslek liseleri Anadolu Meslek Lisesi oldu. Gelecek yıl yani 10.sınıfta öğrenci alan seçimi yaparken nelerle karşılaşacak açıklayın dedik.

MEB en sonunda Eylül ayında yönetmelik değişikliği yaptı ve

"Alan ve dala geçiş

MADDE 31- (Değişik :RG-13/9/2014-29118)

(1) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında alan seçimi 9 uncu, dal seçimi ise 10 uncu sınıfın sonunda yapılır.

(2) a) Alana yerleştirme puanı, öğrencinin ortaokul sınıflarının yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %40'ı ile 9 uncu sınıf yılsonu başarı puanının %60'ı toplanarak belirlenir. Yerleştirme işlemi tercih ve puan üstünlüğü dikkate alınarak yapılır."

Maddesini getirdi. Bu maddeden öğrencinin başka okulda alan seçebilip seçemeyeceği açık değildir. Hatta ve hatta öğrenci başka okuldaki alanları da seçebilir sonucu çıkarılabilir.

Oysa ki MEB yeni yayımladığı kılavuza göre Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri başka okullarda bulunan alanları seçemeyecekler.

Bunun anlamı şudur?

- Şu anda okudukları okulda hangi alanlar varsa ya da açılırsa o alanlarda okumak zorundalar.

- Geçen yıl zorla okullara yerleştirilen öğrenciler bu kez de zorla alanlara yerleşecekler.

- Geçen yıl çok uzak okullara yerleşen ve bu yıl yer değiştiririm diye düşünen öğrenciler mağdur olacaklar.

Öğrenci kendi okulundaki alanlara nasıl yerleşecek?

Öğrenci Anadolu Meslek Programlarında seçtiği alanları istek sırasına göre sıralamalı. Bu sıralamadan sonra yani tercihler bittikten sonra öğrencinin 9.sınıf yıl sonu notları da belirlenmiş olacak.

Böylece öğrencinin 9.sınıf puanının yüzde 60'ı alınacak ardından Ortaokul 5,6,7,8.sınıf puanlarının ortalamasının yüzde 40'ı alınacak ve bunların toplamından elde edilen puanla yerleştirme yapılacak. Yani Ortaokul puanlarınız ile 9.sınıf puanının yüksekse ilk tercihinize yerleşebilirsiniz.

Anadolu Teknik İstisnası

Öğrenci teknik program seçerse (Teknik Programı bulunan) başka okullardan seçim yapabilir. Seçtiği teknik okulların yanında kendi okulundaki alanları da seçecek.

Yani teknik programa yerleşemezse kendi okulundaki alanlardan birinde okuyacak.

Teknik Liseye Nasıl Yerleşilir?

"MADDE 30- (1) (Değişik :RG-13/9/2014-29118) Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına geçiş için, ortaöğretim kurumlarının 9 uncu sınıfını doğrudan geçen ve yılsonu başarı puanı en az 55 olan öğrenciler başvurabilir. Başvuru ve yerleştirme işlemleri Bakanlıkça belirlenen esaslara ve kayıt takvimine göre e-Okul sistemi üzerinden yapılır.

(2) (Değişik :RG-13/9/2014-29118) Öğrenciler, matematik, fizik, kimya, biyoloji, dil ve anlatım derslerinin yılsonu başarı puanları toplamının aritmetik ortalamasına göre yerleştirilir."

Maddesi gereği;

Öğrencinin 9.sınıfta;

Fizik,

Kimya,

Biyoloji,

Matematik,

Dil ve Anlatım

Derslerinin puanlarının ortalamasına bakılacak. Buna göre yüksek olanların yerleştirmesi yapılacak.

Denizcilik Meslek alanını seçecek öğrenciler

Bu öğrenciler ayrıca için mülakat ve beden yeterliliği sınavları yapılacak.

Kaç tercih yapılacak?

Anadolu Meslek tercih edecek öğrenciler okullarında bulunan tüm alanları (15 ten fazla ise 15 tane) tercih etmek zorundalar. Yani okumak istemedikleri alanı da tercih etmek zorundalar.

Anadolu, Güzel Sanatlar, Spor, Fen, Sosyal Bilimler, İmam Hatip Lisesinde Okuyan Öğrenci 10.Sınıfta Anadolu Lisesi Tercihi yapabilir mi?

Bu öğrenciler 10.sınıf için sadece Teknik Programları tercih edebilirler. Diğer Anadolu Meslek Programlarını tercih edemezler.

Bu öğrenciler bu yıl (9.sınıf) sonuna kadar bu okullara nakil isteyebilirler.

Ayrıca;

"b) Bu okulların dışındaki diğer okullardan bu okullara; 9 uncu sınıfta sürekli, 10 uncu sınıfta ise birinci dönem sonuna kadar, 10 uncu sınıf sonunda ise uygulamalı meslek derslerinden yaz tatili süresince yapılacak telafi eğitimine bağlı olarak Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yapılır."

Maddesi gereği;

- 10.sınıfta birinci dönem sonuna kadar,

- 10.sınıf sonunda ise eksik derslerini telafi etmek üzere nakil gidebilirler.

Peki Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri şu anki okulu dışında başka okula nasıl gidebilir?

Başka okula gitmek isteyen öğrencilere tavsiyemiz;

1- Gelecek yıl için tercih yaparken Teknik Programları tercih etmeleri,

2- Bu yıl bitmeden gitmek istedikleri okula nakil gitmeleri

3- Bunlar yapılmazsa gelecek yıl nakil yoluyla okul değiştirmeleri (Bunun için gidilecek okulda boşluk olması şarttır.)

Önemli Not: Nakil işlemlerinde özellikle 10.sınıftaki nakillerde Denizcilik Meslek ve Sağlık Meslek programlarında istisnalar var.

Tercih süreci ne zaman başlıyor?

Bunun için detaylı bilgi kılavuz olarak yayımlandı. http://www.memurlar.net/haber/502222/

Bu konularda öğrencilere bilgi verilecek fakat süreç yakında başlıyor.

Takvim şu şekilde:

Son söz;

Kılavuzda şöyle bir ifade var: "Veli ve okul müdürlüğü, kılavuzun yayımlanmasıyla birlikte, bu Kılavuzda (2015 ATP ve AMP Alana Geçiş, Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu) belirtilen bütün hükümleri kabul etmiş sayılacaktır."

Bunun anlamı şudur: geçen yıl sizin çocuğunuzu;

- biz zorla bir yere yerleştirmiş olsak da

- İsteyerek yerleşse de,

- Uzağa yerleştirsek de,

- İstemediği okula yerleşse de,

- Yerleştiği okulda istediği alan olmasa da

Siz benim kurallarıma uymak zorundasın. İtiraz hakkın yok, her şeyi kabul etmiş sayılırsın.

MEB'i bu kılavuzu erkenden yayımladığı ve Haziran 2015 itibariyle yani okullar kapanmadan öğrencilerin 10.sınıfını planlama çalışması yaptığı için tebrik ediyoruz. (!)


Maksut BALMUK

memurlar.net

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER