BİLİNÇLİ TÜKETİCİ EĞİTİMİNDE 5' Lİ İTTİFAK

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ EĞİTİMİNDE 5' Lİ İTTİFAK
Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek organizasyona göre tüketicilerin sorunlarını kendi iradeleri ile çözebilmeleri ve mağdur olmamalarını sağlamak üzere bir araya gelen Tüketici Başvuru Merkezi(TBM), Sivil Toplum Diyalog Merkezi(STDM), Tüketici ve Çevre Derneği(TÜÇEV), Anadolu Telif ve Tüketici Hakları Derneği(ANTETÜD), Tüketiciler Ulaşım ve Çevre Sorunları Yardımlaşma Derneği(TÜÇSOY) temsilcileri her ayın 2.Cumartesi günü gerçekleştirilecek bilinçli tüketici eğitimlerine start veriyor.
Tüketici sorunlarına karşı mücadele eden 5 sivil toplum kuruluşu ortak bir kararla bilinçli tüketici eğitimleri vererek, vatandaşların özellikle bankalara karşı ayakta kalmasını sağlayacak.
TÜKETİCİ BİRLİĞİ FEDERASYONUNA (TBF) ÜYE DERNEKLER ÖNCÜ
Merkezleri Antalya olan Tüketici Başvuru Merkezi(TBM), Sivil Toplum Diyalog Merkezi(STDM), Tüketici ve Çevre Derneği(TÜÇEV), Anadolu Telif ve Tüketici Hakları Derneği(ANTETÜD), Tüketiciler Ulaşım ve Çevre Sorunları Yardımlaşma Derneği’nden(TÜÇSOY) oluşan platform Antalya’da yaşayan vatandaşlara bilinçli tüketici eğitimleri verecek. 5 derneğin ortaklaşa yürüteceği ve her ayın 2. Cumartesi günü 14-16 saatleri arasında TBM’nin Elmalı Mahallesi’ndeki hizmet binasında ücretsiz verilecek eğitim sonunda vatandaşlara katılım belgesi verilecek.
Organizasyonu gerçekleştiren TBM, STDM ve ANTETÜD, Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) ye üye dernekler.
FACEBOOK’TA GRUP KURDUK
Bilinçli Tüketici eğitimleri hakkında konuşan Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Genel Başkanı Av. İbrahim Güllü, amaçlarının vatandaşların bilhassa bankalarda yaptıkları işlemlerde ve alışverişlerde mağdur olmalarını engellemek olduğunu söyledi. Güllü, “Biz TBM çatısı altında bu eğitimleri veriyorduk. Birlikten kuvvet doğar anlayışıyla bunu daha geniş bir platforma yaymak için harekete geçtik. Facebookta bu amaçla TBM Grubu oluşturduk. Şu an 13 bin 600 üyemiz var. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek bir organizasyona imza atacağız. STDM Genel Başkan vekilimiz Av. Aydın Türkmenoğlu eğitimleri verecek” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE İLK DEFA
Birlikten kuvvet doğar anlayışıyla bilinçli tüketici eğitimine herkesin sahip çıkması için organizasyona giden tüketici dernekleri Türkiye’de ilk defa birden fazla tüketici örgütü birlikte vermiş olacağı eğitimi gerçekleştirecek. 
BALIK TUTMAYI ÖĞRETMEK İSTİYORUZ
Yıllardır tüketici sorunlarına ağırlık vererek, mahkeme kararları ile vatandaş lehine sonuçlar elde ettiklerinin altını çizen Güllü, Türk insanının alışveriş yapmaya karar verdiği andan bunu bitirene kadarki süreçte uygulama hataları yaptığını, bankaların müşterilerini yolunacak kaz gibi gördüklerini ancak tüketicilerin ise bununla mücadele edebilme azmini göstermesi gerektiğini söyledi. Güllü, “Bugün insanlarımız balık tutmayı biliyorsa gidip tutar. Hazıra alışmış yani birileri bana yardım etsin mantalitesi ile mağdur olduktan sonra bir arayış içine girerse burada bir hata vardır. Biz insanlara balık tutmayı öğretmeliyiz” ifadelerini kullandı.
FATURA BİLE ALMIYORLAR
TÜÇEV Genel Başkanı Sıtkı Altan, özellikle vatandaşların kart aidatları konusunda mağduriyetlerini gidermek için yeterince mücadele etmediklerini söyledi.  Altan, “Kredi kartı olanların yüzde 2’si ancak işin peşini kovalıyor. Yüzde 98 hakkını savunmuyor. Bunu hep birlikte aşacağız” ifadelerini kullanırken, TÜÇEV Genel Başkan Vekili Bilgi Üke özellikle çevre konularında Hidroelektrik ve Nükleer Santrallere karşı yaptığımız çalışmalara tüketicinin bilinçlendirilmesi ile devam edeceğiz. Bugün Türkiye’de fatura bile almaya üşenen bir toplumda yaşıyoruz” dedi. Üke, Tek çatı altında böyle bir oluşumda yer almaktan onur duyduklarını söyledi.
ABD’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ
TÜÇSOY Genel Başkanı Mehmet Dilmaç ise özellikle vatandaşların tüketici sorunları ile ilgilenen derneklere yeterince talep göstermediğinden yakındı. Dilmaç, “Sivil Toplum Kuruluşlarının sesini daha yüksek duyurabilmesi için bu oluşumda yer aldım. ABD’den örnek veren ve New Jersey ve New York’ta sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ettim. Bir derneğe üye 3 milyon üye var. Bugün Antalya nüfusunu geçiyor. Bir şahıs 5-10 derneğe üye olabiliyor. Türkiye’de bir vatandaşı üye yapmak istediğinizde benim çıkarım ne diye soruyor. Dernekçiliği para kazanılan yer olarak görüyorlar. STK’lar gönüllü hizmet verilen yerlerdir” şeklinde konuştu.
İLERDE MEYVESİNİ VERECEK
30 yıldır sivil toplum kuruluşlarında görev aldığını ve bu tip oluşumların halk için faydalı sonuçlar elde edilmesini sağladığını söyleyen ANTETÜD Genel Başkanı Mehmet Çınar, “Siyasi partilerin arka bahçesi olmadan vatandaşa hizmet odaklı çalışan ve mağduriyetlerde tek kuruş para almadan bunu yürüten bir anlayışı savunuyoruz” dedi.  Antalya Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı da olan Mehmet Çınar, oluşumun meyvelerini ilerleyen süreçte vereceğini vatandaşın bilinçli tüketici olma yolunda eğilim göstermesini arzuladıklarını kaydetti.

Muhabir: Murat ŞENTÜRK
Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER