BÜROKRASİDE VEKİLLİK İÇİN İSTİFA ÜSTÜNE İSTİFA

10 Şubat'a 1 gün kala gözlerin çevrildiği bürokraside istifalar sürüyor.

BÜROKRASİDE VEKİLLİK İÇİN İSTİFA ÜSTÜNE İSTİFA
7 Haziran'da yapılacak milletvekilliği genel seçimi için çok sayıda bürokrat aday adaylığı için sıraya girdi. Seçimlerde aday olmak isteyen bürokrat ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının istifa etmeleri için verilen süre yarın doluyor.
 
BAŞBAKAN'A RAĞMEN İSTİFALAR BAŞLADI
 
​Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "işaret gelmeden aday olmayın" şeklindeki ifadelerine rağmen, bürokrasinin çeşitli kademelerinde seçimde aday adayı olabilmek için çok sayıda bürokratın istifa hazırlığında olduğu belirtiliyor.
 
Sürenin dolmasına 1 gün kala istifa haberleri gelmeye başladı. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, milletvekilliği aday adaylığı için yarından geçerli olmak üzere istifa kararı aldı. Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu da istifa etti. Mutlu milletvekili adayı olacağını açıkladı.
 
AĞBAL: NE GÖREV VARSA ALMAYA HAZIRIM
 
Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır Maliye Bakanlığının hemen hemen her kademesinde görev yaptığını söyledi. Ekonomi yönetiminde de 2006'dan itibaren görev almaya başladığını ifade eden Ağbal, şöyle konuştu:
 
"AK Parti hükümetlerinin ekonomi politikasının bütün gelişim evrelerinde, karar noktalarında bulundum. Ekonomi yönetimi, Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu koşulların oluşumu bakımından önemli role sahip. Ekonomi, maliye politikası başarı öyküsü anlamında Türkiye için önemli bir değer. Bu değerde bugüne kadar hep bürokrat olarak görev aldım. Gelinen noktada artık aynı şekilde ekonomi, maliye politikalarının şekillenmesinde, uygulanmasında, 2023 vizyonun hayata geçirilmesinde, özellikle ekonomi politikaları alanında partimin bana vereceği ne görev varsa hepsini almaya hazırım."
 
Naci Ağbal, yarından geçerli olmak üzere istifasını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunacağını bildirdi.
 
HARRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ DE İSTİFA ETTİ
 
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu istifa etti. Mutlu milletvekili adayı olacağını açıkladı.
 
İki dönemdir Harran Üniversitesi rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, görevinden istifa etti. Mutlu, rektörlük binasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Bugün 8 yıldan beridir görev yaptığım bu güzide kurumdan istifa etmiş bulunmaktayım." dedi.
 
Milletvekili aday adaylığı için istifa ettiğini dile getiren Rektör Mutlu, "Her şeyin bir sonu var. Rektörlükte yaşantının da bir sonu var. 8 yıl rektörlük, 6 yıl rektör yardımcılığı süresince üniversiteyi bir yerlere getirmeye gayret ettik. Önümüzdeki günlerde müracaatımızı yapacağız. Adaylık verilirse Şanlıurfa ve ülke için elimizden geleni yapacağız. Adalet ve Kalkınma Partisi'nden aday adayı olmayı düşünüyorum." şeklinde konuştu.
 
Öte yandan Rektör Mutlu'nun görev süresinin 2 yıl sonra biteceği öğrenildi.
 
İSİM İSİM İSTİFA EDENLER
 
MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı Aydın Ünal, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, PANKOBİRLİK Başkanı Recep Konuk, THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşavirliği görevini yürüten Adnan Boynukara AK Parti'den aday olmak için istifa ettiler.
 
Adnan Boynukara - Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri - Ak Parti
 
Ali Akay - İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı
 
Ali Akmaz (Prof. Dr.) - Şırnak Üniversitesi Rektörü- Ak Parti
 
Aydın Er (Op. Dr.) - Alaşehir Hastane Yöneticisi, Başhekimi- Ak Parti
 
Aydın Ünal - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı- Ak Parti
 
Ayhan İsen - Enerji Bakanlığı Müşaviri- Ak Parti
 
Cafer Giyik - Van Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) - Ak Parti
 
Cevdet Kesen (Dr.) - Aile hekimi Elazığ- Ak Parti
 
Demirhan Şerefhan - Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun başkanı
 
Hakan Fidan - Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı- Ak Parti
 
Halim Orta (Prof. Dr.) - Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü
 
Hasan Albayrak - Başbakanlık Müşaviri- Kredi ve Yurtlar Kurumu eski Genel Müdürü- Ak Parti
 
İsmail Gündoğdu (Yard. Dç. Dr) - Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi- Ak Parti
 
Mehmet Çakırtaş - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı
 
Mehmet Atalay - Basın İlan Kurumu Genel Müdürü - Ak Parti
 
Muammer Muşmal- Merkez Valisi- MHP
 
Nihat İnanç (Prof. Dr.) - Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü- Ak Parti
 
Özgür Enginyurt (Dr.) - Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi- AK Parti
 
Recep Konuk - Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı
 
Suat Kolukırık (Doç. Dr.) - SDÜ Sosyoloji Bölümü- Ak Parti
 
Süleyman Girgin - Türkiye Maden-İş Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı- CHP Muğla
 
Şanal Tosun (Dr.) - Tütün Alkol Piyasaları Düzenleme Kurulu'nda Sağlık Bakanlığı temsilcisi- Ak Parti
 
Sezai Ensari - Sümerbank Genel Müdürü
 
Tancan Uysal - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı- Ak Parti
 
Ünsal Ban - THK Üniversitesi Rektörü - Ak Parti
 
Vural Şahbenderoğlu - Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı- CHP
 
Yalçın Karatepe (Prof. Dr.) - Ankara Üniversitesi SBF eski Dekanı- CHP
 
Yaşar Uğurlu (Dr.) - RTÜK Başkanlık Müşaviri- Ak Parti
 
Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümü öğretim üyesi Hüseyin Yayman - Ak Parti
 
Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal - Ak Parti
 
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu - Ak Parti
 
İSTİFA İÇİN İSMİ ÖNE ÇIKANLAR
 
Dünya Gazetesi'nden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; Bakanlar ile seçmen-milletvekilleri arasında köprü görevi verilen ve büyük çoğunluğunu eski milletvekillerinin oluşturduğu bakan yardımcılarının da önemli bir kısmının yeniden parlamentoya dönebilmek için istifa etmeleri bekleniyor. Bunlar arasında, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Kalkınma Bakanı Yardımcı Mehmet Ceylan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Kudbettin Arzu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ön plana çıkıyor.
 
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da önceki gün istifasını resmi olarak açıklarken, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin istifa edecek müsteşarlar arasında gösteriliyor.
 
BDDK'DAN DA İSTİFALAR OLABİLİR
 
Bank Asya yönetimine el konulmasıyla gündeme gelen BDDK'da da bazı bürokratların istifa etmesi beklenirken, bu kurumda öne çıkan isim ise Başkanvekili Müttalip Ünal. RTÜK Başkanı Davut Dursun, eski Savunma Sanayi Müsteşarı olan ve halen Başbakanlık danışmanlığını yürüten Murad Bayar'ın da aday olmak için istifa edecekleri öne sürülüyor.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt yanı sıra, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TETAŞ Genel Müdürü Münip Karakılıç da istifa etmesi beklenen bürokratlar arasında olduğu iddia ediliyor.
 
İSTİFASI BEKLENEN DİĞER BÜROKRATLAR
 
İstifa etmesi beklenen diğer bürokratlar ise şöyle: "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Sağlık Bakanlığı Danışmanı Mustafa Kiremitçi, RTÜK üyesi Hasan Tahsin Fendoğlu, Adalet Bakanı Başdanışmanı Adnan Boynukara , Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Ü mit Güner, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürü Osman İyimaya, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas. Ayrıca, Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yalçın, Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörü Osman Güzelgöz, RTÜK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Dr. Mehmet Çakırtaş ile Başbakanlık Müşaviri Hasan Albayrak'ın da aday adayları arasında adı geçiyor.
 
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin de aday adayı olmak için istifa edebileceği konuşuluyor. Ankara Üniversitesi SBF Dekanlığı görevinden bir süre önce istifa eden öğretim üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe CHP'den aday adayı olmak için öğretim üyeliğinden ayrıldı. CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Ali Öztunç'un ismi de aday adayları arasında geçiyor.
 
Bu arada TESK Başkanı Bendevi Palandöken ile Memur Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun da seçimlerde aday adayı olabilmek için istifa edeceklerini öne sürülüyor.
 
İŞ DÜNYASI RENK VERMİYOR
 
Seçimlerde aday adayı olmak isteyen kamu görevlilerinin istifa etmeleri için verilen süre yarın doluyor. Birçok bakan yardımcısı ve müsteşarın istifa edebileceği konuşuluyor. İş dünyasında fazla hareket gözlenmiyor. Aday olacağı konuşulan isimler şöyle:
 
Balo AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Harun Karacan, İSO Başkanvekili İsmail Gülle, KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Manisa-Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygör, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Sakarya TSO Başkanı Mahmut Kösemusul, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç.
 
Her seçimde iş dünyasından birkaç temsilci TBMM'ye girerken, 7 Haziran seçimlerinde oda ve borsa yönetiminde görev alan iş dünyası temsilcileri son ana kadar fazla renk vermemeyi tercih ettikleri gözleniyor.
 
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı iken AK Parti'den Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak istifa eden ve seçimin ardından TOBB bünyesindeki Balo AŞ'nin başına geçen Harun Karacan'ın milletvekilliği için de şansını deneyeceği konuşuluyor.
 
İSO Başkanvekili İsmail Gülle, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Manisa-Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygör, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Kösemusul, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'un isimleri de kulislerde aday adaylığı için konuşuluyor.
 
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da seçimlerde aday adayı olacağı konuşulan isimler arasında. Ancak konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı İş dünyasında milletvekilli adayı adayı olacağı konuşulan bir diğer isim SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ise DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, "Şimdilik aday olmayı düşünmüyorum. Ayrıca, bürokrat olmadığım için istifa etmem gerekmiyor" açıklamasında bulundu.
 
KİMLERİN İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR
 
Yüksek Seçim Kurulu, 6 Ocak'ta yayınladığı genelge ile seçimlerde aday adayı olabilmek için kimlerin istifa etmesi gerektiğini şöyle belirledi:"Yüksek yargı organı mensupları, öğretim elemanları, RTÜK üyeleri, memurlar, belediye başkanları, subaylar-astsubaylar, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, oda borsa başkanları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs ve ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar.
Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER