Kritik YAŞ toplantısı başlıyor

YAŞ toplantısı öncesinde yaşanan istifa krizinin yarattığı tartışmalar sürerken toplantının planlandığı takvimde yapılacağı açıklandı. Yeni Kuvvet komutanlarının da belirleneceği toplantıya, istifaların ardından eli güçlenen AKP’nin ağırlık koyması bekleniyor.

Kritik YAŞ toplantısı başlıyor

Komutanların toplu istifasının ardından kritik YAŞ toplantısının planlandığı takvimde yapılacağı açıklandı. Dört komutan istifa ettiği, bir komutan da tutuklu olduğu için toplantı beş eksik üye ile yapılacak. İstifa krizinin ardından eli güçlenen AKP’nin toplantıya ağırlığını koyması beklenirken, hükümet tarafından “sicili” temiz görülmeyenlerin terfi ettirilmeyeceği tahmin ediliyor.

AKP’nin sicili bozuk komutanları
Tutukluluk ve istifalar sebebiyle beş asker eksiği ile yapılacak toplantıya katılan askerlerin AKP tarafından kategorilere ayrılmış olduğu ve medyada da tartışmanın bu kategoriler üzerinden yürüdüğü görülüyor. AKP’nin itiraz ettiği bir ismin terfi ettirilmesi beklenmiyor. Toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek. Şura’nın ikinci sivil üyesi, 61. hükümette kabineye giren yeni Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz olacak.

Asker kanadında ise yarınki toplantıdan önce asaleten atanması beklenen yeni Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel’in yanı sıra Genelkurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner katılacak. Yapılan haberlerde Güneri’n “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşinin elini sıkmamak için kırmızı halıdaki yerini değiştiren” komutan olarak yansıtıldığı görülüyor. Bir başka sicil sorunu olan isim ise Cumhurbaşkanı Gül’ü “KKTC’deki ilk ziyaretinde havaalanında karşılamayan” komutan olarak anılan 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu. Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Saldıray Berk ise Erzincan davası sanığı. Bu nedenle hükümet tarafından emekliye sevk edileceği konuşuluyor. Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı'da Balyoz davası nedeni ile tutuklu. Balanlı’nın bu yüzden toplantıya katılamayacağı bilinirken, yazı ile görüşlerini aktarması bekleniyor. İnternet Andıcı soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan ve savcının yakalama talebi henüz mahkeme tarafından karara bağlanmayan Ege Ordusu Komutanı Org. Hüseyin Nusret Taşdeler de son dakikada tutuklama kararı çıkmazsa toplantıya katılacak isimler arasında.

2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3.Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel de toplantıda hazır bulunacak.

Kuvvet komutanlıklarında beklenen atamalar
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na kıdemli orgenerallerden birinin atanması bekleniyor. Kuvvet komutanlığına atama yapılabilmesi için ordu komutanlığından bir ismin gelmesi gerekiyor. Özel‘den sonra kıdemlerine bakıldığında sırasıyla EDOK Komutanı Org. Saldıray Berk ardından da Genelkurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner ve 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu geliyor. Ancak hükümetin Erzincan sanığı Berk ve Hayrünisa Gül’ün elini sıkmayan Güner’e sıcak bakmadığı, bu nedenle komutanlığa en yakın ismin Org. Kıvrıkoğlu düşünülüyor.

Org. Özel’in boşaltacağı Jandarma Genel Komutanlığı koltuğuna ise son dakika sürprizi olmazsa Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. Bekir Kalyoncu’nun oturması bekleniyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığında sıranın Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı'da olduğu biliniyor. Ancak Balanlı Balyoz davasından tutuklu bulunduğu için bu makama Mehmet Erten’in getirilmesi bekleniyor. 63 yaşındaki Korgeneral Mehmet Erten önce orgeneralliğe terfi ettirilecek ardından da Hava Kuvvetleri Komutanı olacak. Erten, bu görevde yaş haddi nedeniyle 1 yıl kalabilecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’in yerine ise Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel’in atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Bilgel’i de Balyoz davasındaki bilirkişi raporunun zorlaması bekleniyor. Raporda, Donanma Komutanlığı’ndaki güvenlik açığına dikkat çekiliyor. 2013’te Deniz Kuvvetleri Komutanı olabilecek tek isim olarak Kora. Güner bulunuyor.

Koşaner’in istifasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda bir orgeneral kadrosu erken boşaldı. Bu nedenle bir fazla korgeneral orgeneralliğe terfi ettirilecek. Orgeneralliğe terfi edecek korgeneraller arasında Hulusi Akar’ın adı ön plana çıkıyor.

Artçı istifalar olabilir
En çok merak edilen konuların başında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na kimin atanacağı geliyor. Orgeneralliğinin dördüncü yılında olan EDOK Komutanı Saldıray Berk, Erzincan davasında sanık konumunda olduğu için bu göreve atanması beklenmiyor. Berk’in dördüncü yılını doldurduğu için emekli olması bekleniyor. Sonraki kıdemli Orgeneral olan Genelkurmay Başkanı Aslan Güner’in de Kara Kuvvetleri Komutanı veya Jandarma Genel Komutanı olması mümkün görünmüyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün bu atamaya onay vermediği biliniyor. Bu durumda Güner’den daha kıdemsiz bir orgeneralin komutan olması halinde, bir “artçı istifa” gelebilir.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 1. Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Bekir Kalyoncu alternatif isimler. Kıdem gözetilmezse başka artçı emeklilik talepleri de gündeme gelebilir. Keza 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük’ün veya 3. Ordu Komutanı Yalçın Ataman’ın Kuvvet Komutanı veya Jandarma Genel Komutanı olmaları da hukuken mümkün.

Cumhurbaşkanı Gül YAŞ üyelerine iftar yemeği verecek
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çarşamba günü Çankaya Köşkü’nde YAŞ üyelerine iftar verecek. Gelenek olduğu üzere YAŞ üyelerine Cumhurbaşkanı, toplantıların üçüncü günü akşam yemeği veriyor. Bu kez Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle iftar verecek. Toplantı da ramazan sebebiyle öğle yemeği programı yapılmadı.





Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER