ŞİKE DAVASINDA YENİDEN YARGILAMA KARARI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "futbolda şike" davasında Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu sanıkların "yeniden yargılanma" ve "infazın durdurulması" talebini kabul etti. Mahkeme yeniden yargılama kararını ise oybirliği ile kabul etti.

ŞİKE DAVASINDA YENİDEN YARGILAMA KARARI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "futbolda şike" davasında Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu sanıkların "yeniden yargılanma" ve "infazın durdurulması" talebini kabul etti. Mahkeme yeniden yargılama kararını ise oybirliği ile kabul etti.
 
Buna göre, Aziz Yıldırım ile beraber Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kıbıl yeniden yargılanacak.
 
Kiğılı: Yeni deliller sunacağız, ortalık karışacak
 
Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Abdullah Kiğılı, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği yeniden yargılanma kararına ilişkin görüşlerini aktardı.
 
FB TV’ye 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği yeniden yargılanma kararına ilişkin açıklamada bulunan Abdullah Kiğılı, bundan sonraki sürecin çok daha doğru işleyeceğini ifade ederek, “Camiamızın, taraftarımızın gözü aydın olsun. 3 Temmuz’dan bugüne ızdıraplı, sıkıntılı günler geçirdik. O günlerde bu günlere geldik. 3 senenin sonunda bugün güneş çok daha güzel. Bütün Fenerbahçe camiasının gözü aydın olsun. Yeniden yargılanmayla bütün gerçekler ortaya çıkacaktır.
 
Dinlenmeyen tanıklar ve yeni delilerle birlikte Fenerbahçe üzerindeki kara bulutlar dağılacaktır. Değerli başkanımıza ve yönetimimizde suçlu diye görünen kardeşlerimize hayırlı olsun. Bundan sonra üzerimize düşeni daha fazla çalışarak yapacağız, yargı sürecini hızlı ve doğru bir şekilde olması için çalışacağız. Bu yaşanan olayın en kısa zamanda gerçek yüzünü meydana çıkarmak içi gece gündüz çalışacağız” şeklinde konuştu.
 
Mahkeme kararının detayları
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Şike davasında yeniden yargılanma taleplerine ilişkin kararını açıkladı. Yeniden yargılanma taleplerini değerlendiren mahkeme “sanıklara kumpas kurulduğuna ilişkin iddialar sebebiyle yargılamanın yenilenmesi” taleplerini oy birliğiyle reddederken, 6526 sayılı yasayla CMK’da yapılan değişikliklerin CMK 311/1-E maddesi kapsamında ise yeniden yargılanmalarına karar verdi. Mahkeme kararın özetini basın mensuplarına dağıttı. Mahkemenin aldığı karar şöyle;
 
"1- Görevsizlik ve yetkisizlik kararları verilmesine ilişkin taleplerin oy birliğiyle reddine;
 
2- Sanıklara kumpas kurulduğuna ilişkin iddialar sebebiyle yargılanmanın yenilenmesi taleplerinin oy birliğiyle reddine;
 
3- Duruşma tutanaklarında sahtecilik yapıldığına ilişkin iddialar sebebiyle yargılanmanın yenilenmesi taleplerinin oy birliğiyle reddine;
 
4- 6526 sayılı yasayla CMK’da yapılan değişikliklerin CMK 311/1-E maddesi kapsamında kaldığı değerlendirildiğinden, bu duruma göre hükümlüler Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Yüksek Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ver Selim Kımıl hakkındaki yargılamanın yenilenmesi taleplerinin mahkumiyet kararları verilerek Yargıtay 5. Ceza Dairesince onanarak kesinleşen suçları yönünden CMK 318/1 maddesi gereğince oybirliğiyle kabule değer olduğuna;
 
5- Yargılamanın yenilenmesine yönelik talepte bulunmayan diğer tüm sanıkların hukuki durumlarının yeniden değerlendirilmesine oy çokluğuyla yer olmadığına;
 
6- İleride telafisi imkansız zararlara sebebiyet vermemek açısından sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Yüksek Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ver Selim Kımıl’ın CMK 312. Madde gereğince oy çokluğuyla infazlarının geri bırakılmasına, hapis cezaları kesinleşmiş olan sanıklardan Evren Kımıl, Hakan Karaahmet, Özden Aslan ve Samet Erdemir’in infazlarının geri bırakılmasının oy çokluğuyla reddine".
 
Yeniden yargılama oy birliğiyle, infazın geri bırakılması (tutuklanmama) da oy çokluğuyla kabul edildi. Yeniden yargılamaya gerekçe olarak ise yasa değişikliği gösterildi.
 
'CEZAEVİNE GİRMEYECEK'
NTV’ye konuşan Avukat Alpay Köse, mahkemenin kararını “nadir rastlanan bir durum” olarak nitelendirdi.
 
Aziz Yıldırım’ın cezaevine girmeyeceğini belirten Köse, “İnfaz durdurulduğu için infaz olmayacak. Aziz Yıldırım ve diğer yöneticilerin yöneticiliği de devam edecek” diye konuştu.
 
Davanın sıfırdan başlayacağını vurgulayan Avukat Rezan Epözdemir ise “Cezaevi süreci yaşanmayacak. Mahkeme yeniden yargılama yapacak” dedi.
 
Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen de sanıkların cezaevine girmeyeceğini belirterek, “İnfazın geri bırakılması kabul edildi. Yargılama yenilenecek” şeklinde konuştu.
 
Şike davasında yargılanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yıldırım’ın cezası, Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.
 
Aziz Yıldırım'ın avukatları, "paralel devlet" iddialarını gerekçe göstererek yeniden yargılanma talebinde bulunmuştu.
 
 
 
Fenerbahçe'den açıklama geldi
 
Fenerbahçe resmi siteden bir açıklama yayınladı:
 
Fenerbahçe Kulübü, “futbolda şike” davasında başkan Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu sanıkların "Yeniden Yargılanma" ve "İnfazın Durdurulması" taleplerinin kabul edildiğini duyurdu.
 
Sarı lacivertli kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifade kullanıldı:
 
"İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sözde şike davasında Başkanımız Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu sanıkların "Yeniden Yargılanma" ve "İnfazın Durdurulması" talebini kabul etti."
Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER