KAMUDA TUZ VE ŞEKER KULLANIMINA SINIR

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Şeker ve Tuz Kullanımı ile İlgili Düzenleme” başlıklı genelge ile şeker ve tuz kullanımına sınırlama getirilmesi öngörülüyor.

KAMUDA TUZ VE ŞEKER KULLANIMINA SINIR
 
 
Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nca imzalanarak gönderilen genelgede çay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması istenirken, yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması gerektiği belirtildi.
 
Genelge, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen bulaşıcı olmayan hastalıkların, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin başlıca nedenlerinden olduğuna vurgu yapıldı. Bulaşıcı olmayan hastalıklardan önleyici yaklaşımların geliştirilmesi bakımından, yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesinin bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturduğu ifade edilen genelgede, "Toplumdaki bireylerin aşırı şeker ve tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır." denildi.
 
Genelgede, aşırı şeker ve tuz tüketiminin obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar için önemli bir etken olduğu belirtilerek, “Dünya Sağlık Örgütü'nün son yayınlarında bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesinde günlük şeker alımının, günlük kalori ihtiyacının yüzde 5'ine indirilmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir." ifadelerine yer verildi.
 
Genelgede bu kapsamdaki önerilere şöyle yer verildi:
 
-Çay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması,
 
-Yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması,
 
-Dileyenlerin tuz almak için ayrı bir yerde mümkünse 0,5-1 gr'lık kağıt poşetlerde halinde bulundurulan tuzu alarak kullanmalarının sağlanması
Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER