Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin Adana başta olmak üzere memurlar grev yapıyor.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eylemci öğretmenlere ceza verilmeyeceğini açıkladı.
Hükümet ile memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmadı. Hükümetin son turda teklifi yüzde 3.5+4’e çıkarmasını yetersiz bulan memurlar bugün eylem yapıyor. Tren seferlerinde aksama yaşanırken, öğretmenler ve doktorlar da iş bıraktı. KESK, Kamu-Sen, Birleşik-Kamu İş ile Memur-Sen'e Bağlı Eğitim-Bir-Sen'in organize ettiği eyleme 700 bine yakın üyenin katılması bekleniyor.Ankara'da 4 farklı konfederasyon 4 ayrı noktada eylem yapıyor. KESK kendisine bağlı 11 sendikasıyla birlikte, Kolej'de toplanarak, Kızılay Meydanı'na yürüyor.
5 bin kişilik gruba DİSK, ÖDP, Halkevleri, TMMOB, Türk Tabibler Birliği gibi işçi sendikaları, meslek örgütleri ve partiler de destek veriyor.
KAMU-SEN de 11 hizmet kolundaki sendikasıyla birlikte, eylem yapan bir başka konferedasyon. Onlarda Sıhhiyeti'deki Abdi İpekçi Parkı'nda toplandılar. Bu konfederasyona da 5 bin kişilik katılım olduğu belirtiliyor.
ANKARA'DA 12 BİN KİŞİ EYLEMDE- WEB TV
35 bin üyeli Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu da Kızılay da eylem yapıyor. Onlar da 500 kişilik grupla eylem yapıyor.
Memur-Sen olarak konfederasyon olarak 'resmen' katılmazken, eylemi kendisine bağlı Eğitim-Bir-Sen yapıyor. Ancak hem Memur-Sen yönetimi HAK-İŞ Konfederasyonu eyleme destek veriyor.
Eğitim-Bir-Sen de yine Kızılay Meydanı'ndaki Güven Park'ta oturma eylemi şeklinde gerçekleştiriyor. Burada da oturma eylemi yapıyor.
Önceki eylemlere göre bugünkü eylemde polis sayısının azlığı dikkat çekiyor. Polis, Ziya Gökalp'ten yürüyen KESK'in önünü 2 panzer iki tamo ile kesmiş bulunuyor. Çelik bile eylemde görülmedi.
'11 HİZMET KOLUNDA İŞ BIRAKTIK'
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, eğitimden sağlığa, ulaşımdan vergi dairelerine kadar tüm üyelerinin, 11 hizmet kolunda iş bıraktıklarını açıkladı. Tombul, KESK'e bağlı 250 bin, Kamu-Sen'in 390 bin, Birleşik-Kamu-İş'in ise 35 bin üyesiyle bugün eylemde olduğunu söyledi. Memur-Sen'in ise Eğitim-Bir-Sen ile eyleme katıldığını anlatan Tombul, konfederasyonların birlikte olmasa da eş zamanlı eylem yaptıklarını belirtti.
KESK bugün İstanbul'da Sirkeci Garı ve Çapa Tıp Fakültesi'nde toplanmaya başladı. 12.30'da Beyazıt Meydanı'nda miting yapacak. Ankara'da 12.30'da Kızılay Ziya Gökalp Caddesi'nde, İzmir'de ise 11.00'de Konak Meydanı'nda miting yapacak. KESK'in eylemine Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği ile Türk Tabipler Birliği meslek örgütleri de destek verecek.
Kamu-Sen Abdi İpekçi Parkı önünde basın açıklaması yapacak.
GREV NEDENİYLE BANLİYÖ SEFERLERİ İPTAL OLDU
KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyelerinin grev yapması nedeniyle 05.00'da başlaması gereken Haydarpaşa-Pendik-Haydarpaşa seferleri yapılamadı. Grevin duyurulduğu için kimsenin hiçbir yolcunun gelmediğini söyleyen grup üyeleri, "Bu iş yerinde grev var" pankartı asarak, "Yaşasın Grev -Yaşasın Toplu sözleşme" sloganları attı. Grev nedeniyle Haydarpaşa-Pendik ve Sirkeci-Halkalı arasındaki seferlerin iptal olduğunu belirten Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkol, "Saat 05.00 itibariyle tüm türkiye çapında devlet demiryolu işçileri iş bırakma eylemine başladılar. Şu anda başarıyla grevimiz sürüyor. Grev bugün saat 24' e kadar sürecek. Demiryolu emekçileri bu greve büyük bir çoğunlukla destek veriyorlar" dedi.
Zam konusunda hükümet ile anlaşamayan kamu çalışanları, Ankara Garı'nda da iş bıraktı. Türk Ulaşım-Sen ile Birleşik Taşımacılık Sendikası üyeleri, garın girişine “Grevdeyiz” pankartı astı.
Saat 01.33'de Diyarbakır'a gidecek Güney Ekspresi, hareket etmedi. Memurların iş bırakması üzerine Ankara Garı'nda bilet satışları durdu. Satılan biletlerin bedelleri kesintisiz olarak yolculara iade edildi. TCDD, yolcuların mağdur olmaması ve gidecekleri yerlere zamanında ulaşabilmeleri için AŞTİ'ye belirli aralıklarla servis düzenledi.
ADANA-MERSİN ARASINDAKİ TREN SEFERLERİ YAPILAMIYOR
Kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi nedeniyle Adana-Mersin arasındaki tren seferleri yapılmıyor.
Sabah erken saatlerde Mersin Tren Garı'na gelen vatandaşlar, gişelerin kapalı olduğunu ve “Personel eylemi nedeniyle trenler çalışmayacaktır, bu sebeple bilet satışı bugün yapılmayacaktır” şeklinde not bulunduğunu gördü. Çalışanlar ve öğrenciler, bunun üzerine otobüs ve minibüslerle işlerine ve okullarına gitmeye çalıştı.
TCDD'DEN AÇIKLAMA: MERSİN-ADANA VE İSTANBUL DIŞINDA SEFERLER DEVAM EDİYOR
TCDD Genel Müdürlüğü, Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin seferlerine devam ettiğini bildirdi.
TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, memur sendikalarınca iş bırakma eyleminin olduğu belirtilerek, buna rağmen Ankara, Eskişehir ve Konya'dan Yüksek Hızlı Trenlerin karşılıklı olarak vaktinde hareket ettikleri kaydedildi.
Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin hareket saatlerine uygun seferlerine devam ettiği vurgulanan açıklamada, garlarda, bilet satışları dahil yolcu ihtiyaçlarını karşılayacak bütün hizmetlerin sürdürüldüğü belirtildi.
ESKİŞEHİR GARINA GREV PANKARTI ASILDI
1 günlük grev kararı alan memurlar, Eskişehir’de tren garına grev pankartı astı.
MEMURLAR ESKİŞEHİR GARINA GREV PANKARTI ASTI - WEB TV
Günün ilk dakikalarında Eskişehir Garı’nda toplanan KESK, Kamu-Sen ve Birleşik Taşımacılık Sendikası üyeleri, ’Bu işyerinde grev vardır’ yazılı pankart astı. Kamu-Sen İl Temsilcisi Şükrü Erkoca, grev kararını alırken sürekli "Bizi bu noktaya getirmeyin. Biz alanlara çıkar meydanları dar ederiz" dediklerini anlattı. Erkoca, "Ancak ’Yapamazsınız’ , ’Edemezsiniz’ düşüncesindeler. Meydanlar memurun bayram meydanı olacak. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Alın terimizin karşılığını istiyoruz" dedi.
Bu arada Eskişehir Garı’nda geceleyin grev pankartı yaklaşık 10 dakikada önce Mavi Tren İzmir’e hareket etti. Trenlerin bugün çalışmayacağı, ancak Eskişehir-Ankara arasındaki Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin devam etmesinin beklendiği kaydedildi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE ÖĞRETMENLER DE GREVDE
İstanbul'da KESK'e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası üyesi sağlık çalışanları da iş bıraktı. Çapa Tıp Fakültesi'nde toplanan sağlık çalışanları, sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Sağlık çalışanlarına diğer iş kollarındaki memurların da katılmasıyla Çapa Tıp Fakültesi önünde toplanacak. Kalabalık öğle saatlerinde Beyazıt Meydanı'na kadar büyük bir yürüyüş gerçekleştirecek.
Öğretmenlerin örgütlü olduğu Eğitim-Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim İş ve Eğitim-Bir-Sen ilk kez birlikte eylem yapıyor. Öğretmen eylemine yaklaşık 500 bin eğitimcinin katılması bekleniyor.
HAK- İŞ DE DESTEK VERİYOR
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan başkanlığındaki Hak-İş Yönetim Kurulu ve bağlı sendikaların genel başkanları ile Ankara şubelerine üye işçiler saat 12:30’da da Güvenparkta Memur-Sen’in tarafından gerçekleştirilecek eyleme destek verecek.
MERSİN'DE ARBEDE YAŞANDI
Mersin'de memurların grev yaptığı sırada Kamusen üyesi yaklaşık 1000 kişi hastane caddesinden Ak Parti ilçe binası'na yürümek isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı. Polisin biber gazı ve cop kullanarak dağıtmak istediği eylemciler sopalarla karşılık verince arbede yaşandı. Olayda 3'ü polis 10 kişi yaralandı. Gerginlik devam ediyor.
MEMURLAR TAKSİME YÜRÜYORLAR
Birleşik Kamu-İş ve Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) üyelerinin, kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi kapsamında Mecidiyeköy'den Taksim'e yürüyüşü başladı.
Grup üyeleri, ellerinde taşıdıkları ''İstedik vermediler, sen bizdensin dediler'' şeklinde yazılı dövizlerle, ''Zafer direnen emekçilerin olacaktır'', 'AKP'nin verdiği zamları kabul etmeyeceğiz'', ''Tolu sözleşme hakkımız, söke söke alırız'' şeklinde sloganlar atarak Mecidiyeköy metro çıkışında toplandı. Gruptakiler daha sonra Cumhuriyet Caddesi'nden Taksim'e doğru yürüşe geçti. Yürüyüş nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alınırken, trafik akışı da
kontrollü olarak sağlanıyor.
EĞİTİM BİR SİN GÜVENPARK’DA OTURMA EYLEMİNDE
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kimsenin öğretmenleri sahipsiz sanmaması, değersizleştirmemesi, öğretmenlerin yaptığı işi yok sayarak siyaset yapmaya çalışmaması gerektiğini söyledi. Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen üyeleri, Güvenpark'ta oturma eylemi
yaptı. Grup ''Elektriğe yüzde 19 memura yüzde 3,5 4 zam'', ''Vermezsen ek ödeme
kapıma da gelme'', ''Bedava kitaptan sonra bedava öğretmen projesine de start
verildi'' yazılı pankartlar taşıdı.
Gündoğdu, burada yaptığı konuşmada, hükümet ile toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamadığını ve sürecin Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na kaldığını hatırlatarak, 81 ilde ''iş bırakma'' eylemi yaparak kendilerini yok sayanlara ''Biz varız'' diyen öğretmenleri kutladığını söyledi.
Memur-Sen olarak bugüne kadar iş bırakma eylemi yapmaya gerek duymadıklarına işaret eden Gündoğdu, ''Öğretmenler, Mili Eğitim ve Maliye Bakanları eliyle dövülüyorsa buna sessiz kalmayacağız. Kimse öğretmenleri sahipsiz sanmasın, değersizleştirmesin, öğretmenlerin yaptığı işi yok sayarak
siyaset yapmaya çalışmasın'' diye konuştu.
''ALIN TERİNİ HESAPLAYAN HESAP MAKİNESİ''-
Son yapılan yasal düzenlemeyle memurların toplu pazarlık hakkına kavuştuğunu hatırlatan Gündoğdu, ancak, hükümetin toplu sözleşme masasına, alın terini hesaplayan hesap makinesiyle gelmediğini söyledi.
Hükümetin toplu sözleşme masasında diyalogda cömert, para vermede cimri olduğunu öne süren Gündoğdu, toplu sözleşme masasının akamete uğramasının sorumlusunun kamu işveren heyeti olduğunu savundu. Toplu sözleşme masasına Türkiye'nin bugünkü fotoğrafını dikkate alarak yüzde 16 zam talebiyle gittiklerini anımsatan Gündoğdu, hükümetin zam tekliflerini eleştirdi.
Türkiye'nin gelir dağılımındaki adalet açısından OECD ülkeleri arasında 62'inci sırada olduğunu dile getiren Gündoğdu, ''Eşit işe eşit ücret'' kararnamesiyle öğretmen, öğretim elemanı ve hekim dışı sağlık personelinin unutulduğunu öne sürdü. Ek ödeme mağdurları arasında en çaresizlerin öğretmenler ve öğretim elemanları olduğunu belirten Gündoğdu, şöyle devam etti: ''Yeni göreve başlayan bir öğretmen bin 624, bir okutman ise bin 840 lira maaş alıyor. Sayın Bakan Dinçer ise 'öğretmenlere en yüksek maaş veren ülkeler arasında olduğumuz' yönünde açıklama yaptı. Bu mu o verdiğiniz yüksek maaş? Para
verip vermeyeceğinizi siz bilirsiniz ama kimse öğretmenleri yok sayamaz, değersizleştiremez.'' Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecinin başladığına dikkati çeken Gündoğdu, kurula çağrı yaparak değerleme oranı olan yüzde 10,26'nın üzerinde yüzdelik zam ve 300 lira ek ödeme verilmesini istedi.
KILIÇDAROĞLU'NA ELEŞTİRİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da seslenen Gündoğdu,
Kılıçdaroğlu'nun son iki grup toplantısında Memur-Sen'i ''yandaşlık yapmakla''
suçladığını hatırlattı. CHP grup toplantısına KESK'in de katıldığını dile getiren Gündoğdu, ''Memura sahip çıkmanız için Memur-Sen'in referandumda hayır mı demesi gerekiyordu?'' dedi. Gündoğdu'nun ''Bu bir başlangıç. Ek ödemeyi ya alacağız ya alacağız. Var mısınız?'' sözleri üzerine, alandakiler ''Varız' yanıtını verdi ve ''Ek ödeme yoksa iş de yok'' sloganı attı.Memur-Sen'e bağlı diğer sendikaların da destek verdiği eyleme katılan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gazetecilerin sorusu üzerine, ''Nerede adaletsizlik, insan hakkı ihlali varsa biz oradayız. Burada memurlara adaletsizlik söz konusu. Amaç buradaki adaletsizliğe karşı destek vermek'' dedi. Eğitim-Bir-Sen bağlı üyelerin eyleminin sat 19.00'a kadar devam etmesi bekleniyor.
HANGİ SENDİKA, NE YAPACAK?
KESK: Maliye bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi farklı kanallardan gelecek KESK üyeleri, 12.30'da Mithatpaşa Köprüsü civarında Ziya Gökalp Bulvarı'nda toplanacak. buradan Sakarya Caddesi'ne doğru yürümeyi planlıyorlar.
TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ: Türk Tabipler Birliği ve Ankara Tabip Odası da eyleme destek verecek. Ancak resmi bir toplanma yerleri yok, rakam da vermiyorlar. Katılacak doktorlar 12.30 da Ziya Gökalp'te olacak.
EĞİTİM-SEN: Tüm Türkiye'deki Eğitim-Sen üyesi bütün öğretmenler eyleme destek verecek. Sendika üyesi olmayan çok sayıda öğretmenin de eyleme katılması bekleniyor. Öğretmenler hiçbir derse girmeyecek.
Ankara'da önce kurumları önünde toplanacak öğretmenler, 12.00 - 12.30 sularında Milli Eğitim Bakanlığı önüne gelecek. Buradaki protestonun ardından, eylem mekanı olan Selanik Caddesi ile Ziya Gökalp Caddesi'nin kesişim noktasına yürünecek, burada Mithatpaşa Köprüsü civarında diğer topluluklarla birleşilecek.
HÜKÜMETİN TEKLİFi: YÜZDE 3.5+4
Hükümet toplu sözleşme sürecinde memura 2012 için yüzde 3.5+4 zam teklifinde bulunmuştu. Zam oranını yetersiz bulan memurlar greve gitme kararı almıştı. Nihai zam oranını Hakem Kurulu belirleyecek.
Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2012, 00:00