Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman'dan "helallik istedi": Depremin ilk birkaç günü istediğimiz çalışmaları yapamadık!

Erdoğan, afet bölgesinden göç eden vatandaşlara, "Şehirlerimizin ne boşalmasına ne de yapısal değişime uğramasına göz yumamayız. Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu kalıcı olarak terk etmeyin" diye seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman'dan "helallik istedi": Depremin ilk birkaç günü istediğimiz çalışmaları yapamadık!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin en çok etkilediği yerlerden olan Adıyaman'da yaptığı açıklamada helallik isterken, "Depremin ilk birkaç günü istediğimiz çalışmaları yapamadık" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gölbaşı ilçesindeki konteyner kentte yaptığı açıklamada ""Dünyada bu kadar geniş alanda, çok nüfusun etkilendiği büyük felakete maruz kalıp da bizim kadar hızlı toparlanabilecek bir başka ülke olmamıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ziyaret ettiği Adıyaman'da konteyner kentte açıklama yaptı. 

Erdoğan, "Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava şartları, hasar gören altyapının getirdiği zorluklar sebebiyle maalesef ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için sizden helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız. Gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu. 

"Şehirlerimizin ne boşalmasına ne de yapısal değişime uğramasına göz yumamayız" diyen Erdoğan, deprem bölgesini terk eden vatandaşlara seslenirken, "Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu kalıcı olarak terk etmeyin, yıkılan her konutun yerine daha iyisiyle, güvenlisiyle yenisini yapacağız" ifadesini kullandı. 

Bir yıl içinde depremin yaralarını büyük ölçüde saracaklarını savunan Erdoğan, "Bir taraftan AFAD'a bir taraftan Kızılayımıza, birçok STK'larımıza saldıran dalkavuklara kulak asmayın" diye konuştu. 

Erdoğan, deprem nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen illerdeki kooperatifler için sarmalı kıyılmış tütün satışında yüzde 55 olan ÖTV'yi yarıya indirdiklerini de açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

"Bugün 21. günü geride bırakıyoruz. Ülkemizin 6 Şubat sabahı yaşamış olduğu büyük felaketten bu yana gerçekten 10 bin artçı deprem yaşadık. 

Hamdolsun Adıyaman çok değişti. Dünyada eşi benzeri görülmedik şekilde yaşadığımız güçlü depremlerin en çok etkilediği şehirlerden biri Adıyaman'dır. Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava şartları, hasar gören altyapının getirdiği zorluklar sebebiyle maalesef ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için sizden helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız. Gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. İlk günlerdeki sıkıntıların aşılmasıyla birlikte Adıyamanlı kardeşlerimizi yıkıntıların altından kurtarma ve yardım faaliyetlerini hızlandırdık. 

"Yanımızda olan hiç kimseyi unutmayacağız"

Bakanlarımızın, şehrimizde görevlendirdiğimiz kamu personelinin, gönüllülerin arama-kurtarma ve yardım çalışmalarını düzene soktuk. Deprem bölgesinin tamamında 44 bin 374 vatandaşımız vefat ederken, 115 bini aşkın vatandaşımız yaralı olarak yıkıntıların altında kurtarıldı. 

Adıyaman'da da çoğunluğu şehir merkezinde olmak üzere, milletvekilimiz Yakup Taş'ın da aralarında bulunduğu 6 bin13 vatandaşımız hayatını kaybetti. 17 bin 499 vatandaşımız da yaralandı. 62 bin 500 Adıyamanlı vatandaşımız diğer şehirlerimize tahliye edildi. Yanımızda olan hiç kimseyi unutmayacağız.

Depremin bölgesinin tamamında 553 bin 415 bölümün yıkık ve ağır hasarlı olduğu görüldü. Arama-kurtarma çalışmalarının bitmesiyle enkaz kaldırma işlemleri hızlandı. Zarar tespit işlemleri de tamamlanmak üzere. Çadır kentlerdeki 4 bin 600 çadırda 14 bine yakın vatandaşımız hayatını sürdürüyor.

Ülke genelinde ödeme yapılan kişi sayısı 1 milyona yaklaştı. Sosyal marketler depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Yakacak yardımı sürüyor. Hayvanları telef olan ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi unutmuyoruz.

Adıyaman genelinde altyapı sıkıntıları önemli ölçüde çözüldü. Onarılan hatlar ve kurulan depolarla su sorunu hal yoluna sokuldu. Etap etap doğal gaz veriliyor. Adıyaman için hemen şimdi diyerek şehrimizi beraberce yeniden inşa edeceğiz.

"İnşası başlayan konut sayısı 14 bin 500'e ulaştı"

Deprem bölgesinde inşa aşamasına gelinen konut sayısı 309 bini buldu. İnşası başlayan konut sayısı 14 bin 500'e ulaştı. Deprem bölgesi genelinde 75 bin 681 köy evi yapacağız. Bunlara altyapısıyla, okuluyla, sağlık merkeziyle, camisiyle bir yerleşim yerinin ihtiyaç duyacağı müştemilatı da yerine getireceğiz.

"Şehrinize sahip çıkın" çağrısı

Depremin yıkıma ve can kaybına yol açtığı bölgelerdeki şehirlerimiz... Ülke ve millet olarak bizim omurgamızın önemli kısımlarıdır. Binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan bu şehirlerimizin ne boşalmasına ne de yapısal değişime uğramasına göz yumamayız. Deprem bölgesinde yaşayan, şartların zorluğu sebebiyle diğer yerlere giden vatandaşlarıma çağrı yapıyorum: Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu kalıcı olarak terk etmeyin, yıkılan her konutun yerine daha iyisiyle, güvenlisiyle yenisini yapacağız.

"1 yıllık süre istiyorum"

Zarar gören her fabrikayı, her dükkanı tekrar ayağa kaldıracağız. Her bir şehrimize deprem öncesinden daha canlı bir ekonomi, daha canlı bir üretim, daha canlı bir ticaret, turizm, sosyal hayat, tarım ve hayvancılık, gelecek kurmakta kararlıyız. Sizlerden 1 yıllık süre istiyorum. Bugüne kadar vaatlerimizi nasıl yerine getirdiysek, depremin yaralarını 1 yıl içinde büyük ölçüde saracağımızın sözünü veriyorum.

"Bizim de eksiklerimiz, hatalarımız olabilir"

Her fani gibi bizim de kusurlarımız, eksiklerimiz, hatalarımız olabilir. Her alanda ülkemize canla başla hizmet verdiğimizi; gece gündüz çalıştığımızı kimse inkâr edemez. 

"Kardeşliğimize sahip çıkalım, dalkavuklara kulak asmayın"

Asrın felaketi olarak tarif edilen 6 Şubat depreminde ölen canları tabii ki geri getiremeyiz. Bunun dışındaki her şeyi telafi edecek tecrübeye, kudrete sahibiz. Van'da, Bingöl'de, Malatya'da, Gaziantep'te bunları nasıl başardıysak burada da başaracağız. Yeter ki birlik, beraberlik, kardeşliğimize sıkı sıkı sahip çıkalım, dalkavuklara asla kulak asmayın. 

Bir taraftan AFAD'a bir taraftan Kızılayımıza, birçok STK'larımıza saldıran bu dalkavuklara kulak asmayın.

"Kıyılmış tütün satışındaki yüzde 55 olan ÖTV oranını yarıya indiriyoruz"

Sarmalı kıyılmış tütünden aldığımız ÖTV'yi, tütün cinsine göre farklılaştırmak için genel bir çalışma zaten yürütüyorduk. Deprem sebebiyle OHAL bölgesindeki illerimizde faaliyet gösterilen sarmalık kıyım üreten kooperatiflerimiz için hızlı düzenleme yapmayı kararlaştırdık. Kıyılmış tütün satışındaki yüzde 55 olan ÖTV oranını yarıya indiriyoruz. Üreticilerimiz şirketlere göre daha avantajlı şekilde ürünlerini pazarlama imkanı bulabilecektir. Düzenleme birkaç gün içinde hayata geçecek." 

"Bizim kadar hızlı toparlanabilecek bir başka ülke olmamıştır”

Adıyaman merkezin ardından  Gölbaşı ilçesindeki konteyner kentti ziyaret eden  Cumhurbaşkanı Erdoğan,  "Dünyada bu kadar geniş alanda, çok nüfusun etkilendiği büyük felakete maruz kalıp da bizim kadar hızlı toparlanabilecek bir başka ülke olmamıştır” dedi.

T 24 HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER