40 Yaş Sorunu Artık Çözülmelidir

Milli Eğitim Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi’nin yaptığı protokol gereği, okul öncesi öğretmenliği bölümünde lisans tamamlamasını yapanların usta öğretici olarak atanması gerekirken, lisans eğitimini protokole uygun olarak tamamlayanlara 40 yaş sınırı bahane gösterilerek mağdur edilmeleri kabul edilebilir bir durum değildir.

40 Yaş Sorunu Artık Çözülmelidir
Bu sorunun çözüme kavuşturulması için sendikamızı ziyaret eden 40 yaş mağdurlarına destek olacağımızı ifade etmiş, mağduriyetin giderilmesi talebini Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile yapacağımız görüşmede gündeme getirerek çözüm isteyeceğimizi belirtmiştik.
 
30 Mart 2011 tarihinde yaptığımız görüşmede, 40 yaş engeline takılan Usta öğreticilerin sorununu da Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya aktarmıştık. Görüşmeden sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Genel Başkanımız Ahmet Gündoğdu, şunları dile getirmişti: “Bunların lisans tamamlamasıyla kadroya geçirileceği sözü verilmişti. Bu arkadaşlarımız bu doğrultuda lisansı tamamladılar. Yaş 40’a geldi. 40 yaşına gelmiş olmaları dolayısıyla bundan yararlanamayacaklardı. Bunu da Sayın Bakan’a ilettik. Bu konu üzerinde bir çalışma yapacaklarını, bu mağduriyeti çözmek için de bir talimat vereceğini ifade etti.” Daha sonra konuyu Kurum İdari Kurulu toplantısında gündeme getirerek, 40 yaş engeli yüzünden mağdur olan Usta öğreticilerin durumuna dikkat çekmiştik.
 
11 Nisan 2011, lisans eğitimini tamamlayanlara 40 yaş sınırı bahane gösterilerek mağdur edilen Usta öğreticilerin mağduriyetinin giderilmesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü olumlu görüş vermişti.
 
Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Funda Kocabıyık imzalı cevabi yazıda şu görüşlere yer verilmişti:
“Genel Müdürlüğümüzün 2000 yılından itibaren bir protokol çerçevesinde 2009 yılı mart ayına kadar okul öncesi eğitim kurumlarındaki eğitimci ihtiyacını karşılamayı kadrosuz usta öğreticilik uygulaması ile gerçekleştirmiştir. Belirtilen süreçte etkinlik alanımızdaki okul öncesi eğitim kurumlarında kadrosuz öğretici olarak görev alanlardan; lisans eğitimini tamamlayarak, öğretmen olarak atanabilme hakkını elde edenlerden bazıları, kırk yaşını doldurdukları için atanamadıklarını ifade etmektedirler. Yukarıda belirtilen ifadeler doğrultusunda ekte dilekçeleri bulunan ilgililerin önceki hizmetlerinin göz önünde tutularak mağduriyetlerinin giderilmesi hususu Genel Müdürlüğümüzce uygun görülmektedir.”
 
Eğitim-Bir-Sen olarak, sadece okul öncesinde lisans tamamlama kapsamında oluşan 40 yaş engeli de dahil olmak üzere öğretmenlik kadrolarına girişte 40 yaş sorununun tamamen ortadan kaldırılmasını ve yaşanan mağduriyetlere bir an önce son verilmesini bekliyoruz.




Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
gülseven durmus
gülseven durmus - 13 yıl Önce

DEĞERLİ EĞİTİMBİRSEN YETKİLİLERİ Ben öğretmen olmak isteyen ancak yaş engeline takılan okul öncesi mezunlarından sadece birisiyim. Devletimizin yaptığı protokole dayanarak senelerce haklarımızın verileceğini umut ederek üniversiteyi bitirdik. Bilindiği gibi eğitimde süreklilik ilkesi esastır. Okul Öncesi Eğitim kurumsallaşırken, bizim gibi bu alanın hem akademik eğitimini almış ve hem de yıllarca sınıflarda tecrübe edinmiş kişilerin Milli Eğitim hizmetinde olması kazançtır. Bizler ise protokol gereği bugün yarın devletimiz bize bir hak verir, sözünü yerine getirir diye umuduyla bekledik ve çalışmaya devam ettik. Derken yıllar geçti protokol unutuldu.Bizlerde yerimizde sayıyoruz. İnsanların fiziki yaşına değil öncelikli olarak ruh yaşına bakılmalı. Öğretmenlik ruhu ve heyecanı taşıyıp taşımadığına bakılmalı. Her yeni dersine yeni bir heyecan ve sevgiyle başlayıp başlamadığına bakılmalı. Okul öncesi sevgi, şefkat, bilgi, beceri ister. Öğretmenlik bilgilerini aktarabilme becerisidir bu da yetenek ve meslek aşkıyla olur. Öğretmenlik bir ihtisas mesleğidir, konuya vakıf olan onca öğretmen varken rafa kaldırmak hakarettir. İşi mesleğin ehline teslim etmeli. Bunca öğretmenin emeği ve umutlarıyla oynanmasının bedeli bu olmamalı. Kadını yaşından dolayı cezalandırmak mı gerek anlayamadım. Türkiye Cumhuriyeti devleti böyle komik olgulara takılmamalı. Yaşımız gereği yetişkiniz tecrübeliyiz en verimli çağımızdayız. Kadınlara meslek edindirme kursları açılıyor ve onların sosyal yaşama aktif katılımı hedefleniyor ve yaş şartı aranmıyor bizlerin ise bin bir güçlükle edinmiş olduğumuz mesleğimizi ise 40 yaş gibi saçma bir sebeple atamamız iptal edildi. lütfen bu tezada bir son verilsin. Bu yaşın olgunluğunu , güzelliğini yaşatmamadan kabusunu yaşattılar.ALLAH ta şahidi ki kırkımdan aldığım 10 günle ,10 yılım gitti. 11 yıl hizmet vermiş biri olarak çok üzgünüm. Severek yaptığım, takdir gördüğüm öğretmenlikten bu şekilde mağdur edilmem beni ve benim durumumda olanların canını acıtıyor. 40 YAŞTAN DOLAYI UTANMIYORUM . Bilakis gurur duyurum. Bu işe emek vermiş, gönül vermiş, umut bağlamış olan bizleri 40 yaş sınırı uygulamasıyla engel koyulmasın, eğitimde kaliteyi ve işlevselliği arttırmış, öğrenme ve öğretme ruhunu taşıyan yüreklerin, ürünlerini alıp toplamak dururken umutlarımız soldurmasın.. Bu kutsal mesleğe en çok ihtiyacı olan 40 yaş üstü kesimin unutulmaması yaş sınırı arttırılıp daha çok insanın başvurma hakkı elde etmesi sağlayabilmeniz. 40 YAŞ ENGELİNE TAKILMAMIZ ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL .BİZLER KENDİ AYAKLARIMIZ ÜZERİNDE DURAN MUTLU, GÜÇLÜ BİREYLER OLARAK TOPLUMDAKİ YERİMİZİ ALMAK İSTİYORUZ.BU KONUDA YETKİLİLERDEN DESTEKLERİNİ RİCA EDİYORUZ. Ülkemize birikimlerimizle hizmet etmek istiyoruz. Devletimizden sorunumuzu çözmesini bekliyoruz. Sizlerden sorunumuzun çözümü yolunda çaba sarf edeceğinize inanıyoruz... SADECE EMEĞE, ÖZVERİYE, FEDAKARLIĞA, ÇABAYA ve VERİLEN HAKKA İSTİNADEN HAKKIMIZI İSTİYORUZ.

mine eker
mine eker - 13 yıl Önce

gülseven kardeşim ,içimizdek, duyguları öyle güzel ifade etmişsinizki, unutulan tüm kırk yaş madurları adına yüreginize dilinize sağlık diyorum.verdiğimiz emeklerin,fedakarlığın,çabaların karşılığını,kısaca bize verilen sözün yerine getirilmesini istiyoruz.

SIRADAKİ HABER