Hürriyetçi Eğitim Sen'den CİMER ve MEBİM 147 Uygulamalarındaki Asılsız Başvurulara Tepki!

Hürriyetçi Eğitim Sen Başkanı Levent Kuruoğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Erol Usta, CİMER ve MEBİM 147 uygulamalarında yapılan asılsız başvurular ve kamu personellerini karalama çalışmaları yapan kişilere karşı kamu davası açılmasını bir bildiri ile talep ettiler.

Hürriyetçi Eğitim Sen'den CİMER ve MEBİM 147 Uygulamalarındaki Asılsız Başvurulara Tepki!

Hürriyetçi Eğitim Sen Başkanı Levent Kuruoğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Erol Usta, CİMER ve MEBİM 147 uygulamalarında yapılan asılsız başvurular ve kamu personellerini karalama çalışmaları yapan kişilere karşı kamu davası açılmasını bir bildiri ile talep ettiler. Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen bu bildiride şu cümleler kullanıldı:

''Bilindiği üzere CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) 2015 yılında kurulan ve vatandaşlardan gelen ihbar, şikâyet veya talepleri doğrudan Cumhurbaşkanlığına web sayfası, telefon veya mektup yoluyla ulaştırmak amacıyla kurulmuştur. CİMER, 2018 yılında BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) ile birleştirilmiş ve hali hazırda faaliyetine devam eden bir uygulamadır. Aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi “MEBİM 147” hattı eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla öğrenci, veli, öğretmen veya diğer vatandaşlardan gelen ihbar, şikâyet, öneri, görüş, talep veya bilgi edinmek için kullanılan bir iletişim aracıdır. CİMER ve MEBİM 147 uygulaması ülkemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarında zayıflatılan denetim mekanizmasının halk aracılığıyla denetime açılması, halkın denetime müdahil olması şeklinde yorumlanabilmektedir. Bahsedilen uygulamaların birçok başvurunun  amacı dışında kamu çalışanlarını karalama, iftira, aslı olmayan suçlamalarla kamu kurum ve kuruşlarının enerjilerini gereksiz yere harcamalarına, kamu kaynaklarının israf edilmesinin yanında şikâyete konu olan kurum personelinin moral ve motivasyonunun da düşmesine neden olmaktadır.

Eğitim, devletin gözetiminde ve denetiminde yürütülen kamu hizmetlerinden biridir.  CİMER ve MEBİN 147 uygulamaları  maksadından uzaklaşmış kişisel hırslar, haksız yaklaşımlar, iftiralar, inatlaşmalar  vb. durumlar için  kullanılır hale gelmiştir. Özellikle bahsedilen bu olumsuz durumlarla karşılaşan ve yapılan tahkikat ve incelemelerde herhangi bir bulguya veya suç unsuruna rastlanılmadığı durumlarda ise mağdurun hakkını korumaya yönelik karşı dava açılmamasından dolayı iftira atan şahıs iftira ettiğiyle kalmaktadır. Bu durum da  çalışma barışı ve huzuru bozduğu gibi psikolojik olarak yıpranmalarada  neden olmaktadır. CİMER ve MEBİM uygulamasının amacına matuf hizmet vermekten ziyade  hınç almak, iftira atmak ve yaftalamak gibi işlev görmeye başladığı bir gerçektir. Bu bağlamda CİMER ve MEBİM 147 uygulamalarında şikâyete konu olan olayların akabinde yapılan inceleme ve soruşturma neticesinde suçlu bulunmayan kişilerin de haklarını korumak, kamu hizmeti sunan personelin saygınlığının zedelenmemesi adına asılsız iddiada bulunan kişilere yönelik adli işlemlerin başlaması bahse konu olan CİMER ve MEBİM 147 gibi uygulamalara asılsız başvuru yapacakların bir kez daha düşünmesine ve gereksiz başvuru yapmamasına neden olacaktır.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2023, 13:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER