MEB ÖĞRENCİLERE VERİLECEK EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİNİ ADİL DAĞITABİLECEK Mİ ?

MEB ÖĞRENCİLERE VERİLECEK EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİNİ ADİL DAĞITABİLECEK Mİ ?
  
     MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü yayımladığı 5580 sayılı Kanun Kapsamındaki Özel Okullarda Öğrenim Gören/Görecek Öğrenciler İçin Verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği Uygulama e-Kılavuz’unda destek verilecek öğrencilerin belirlenmesinde bir takım kriterler tespit etmiş, bunlara verdiği puanlarla da öğrencileri sıralayarak destekten faydalanacak öğrencileri belirleyecektir. e-Kılavuzun 4.maddesinde destekten yararlanmak isteyen öğrenci velilerinin /vasilerinin yapacakları işlemler belirtilmiş (ç) bendinde de öğrencinin birlikte yaşadığı aile bireylerine ait gelir durumunu gösterir ilgili resmi kurumlardan alınacak belgenin yanında kira geliri varsa onu gösteren “kira gelir taahhütnamesi”de istenmektedir. Burada öğrenci velisinin kira gideri var mı? sorulmamaktadır. Başka yerleşim yerinde evi olan kendiside kirada oturan öğrenci velisinin durumunu beyan edemediğinden dolayı sorun yaşayacağı açıktır. Evinden aldığı kirayı başka yerde ikamet etmesinden dolayı kirada oturduğu eve ödeyen veli bu durumunu nasıl belirtecektir? Evinden aldığı kirayı gelir gösterdiği zaman “Eğitim ve Öğretim Desteği Verilebilecek Öğrencilerin Tespit Formu”nun 2.maddesinde Ailenin Aylık Toplam Gelirine göre puanlama yapılmakta ve evinden aldığı kirayı başka bir yerde ikamet eden orada kiraladığı eve kira olarak ödeyen veli gelir göstermek zorunda kaldığı için sıralamaya esas olacak puanda düşüşler olacaktır. Ev aldığı yerde değişik sebeplerle  tayini çıkması sebebiyle oturamayan evini kiraya verip o parayla başka yerde ev kiralayan veli cezalandırılmaktadır.
   
    Her yılın Mart ayında T.C. Maliye Bakanlığı Vergi Dairelerine kira gelir vergisi miktarlarının tespit edilmesinde evi kirada olan ve kendiside değişik sebeplerle başka yerde kiracı olarak ikamet edenlerin durumu dikkate alınmakta ve evinden aldığı kira geliri kiracı olarak ikamet ettiği eve ödediği kiraya mahsup edilmektedir. Bu açıdan veli bu durumda ise kira gelirim var diye kira gelir taahhütnamesi dolduracak mıdır? Kira gelirim yok beyanında mı bulunacaktır? e-Kılavuzun 4.maddesinin (b) bendinde yanlış bilgi ve belge sunanların başvuruları ve eğitim öğretim desteği hakları geçersiz sayılacak olup haklarında yasal işlem yapılacaktır denilmektedir. Yukarıda belirtilen kira gelirini başka yerde ikamet ettiği için kira olarak ödeyenlerin durumlarıyla ilgili yanlışlıklara sebep olmadan  “MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü” açıklama getirmelidir. Evi olup evinde oturma şansı olan veli
ile evi olup ta evinde oturamayan aldığı kirayla başka yerde kiracı olarak oturup kira ödeyen veli arasında puanlama da haksızlıklar yaşanacaktır. Bu durum çözülmelidir.
 
ÖKKEŞ GARİP
TÜRK EĞİTİM-SEN BEYLİKDÜZÜ İLÇE BAŞKANI                      
 
Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
HEKTO
HEKTO - 9 yıl Önce

aylık geliri 1000 tl olan bir vatandaşın ülkemiz şartlarında çocuğunu özel okula gönderme şansı varmıdır?1000 tl gelir gösterenlerin özellikle aile fertleri üzerine kaç adet gayrımenkul veya araç olduğuda araştırılmalıdır.ayrıca ödenen kira vergisinin ve masraflarının yıllık kira gelirinden düşüldükten sonra toplam gelirin 12 aya bölünmesi ile aylık kira gelirinin tespit edilmesi ve beyanı gerekmektedir.Ücretliler bordlarındaki sgk,vergi ve emekli sandığı kesintilerini beyan etmediklerine göre kira için ödenen vergi ve diğer gidrlerinde kiradan düşülmesi gerekmektedir.

SIRADAKİ HABER