Sözleşmeli öğretmenlere de özür grubu nakil hakkı verilmelidir

Türk Eğitim Sen özür grubu atamalarında, sözleşmeli öğretmenlere de özür grubundan yer değiştirme hakkının verilmesini bakanlıktan talep etti.

Sözleşmeli öğretmenlere de özür grubu nakil hakkı verilmelidir

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kadrolu olarak çalışan öğretmenlere özür durumlarına göre yer değiştirme hakkı verilirken sözleşmeli öğretmenlerin özür durumlarının görmezden gelinmesinin kabulü mümkün değildir. Sözleşmeli öğretmen çalıştırılmasına ilişkin esaslarda özür grubundan yer değiştirme hakkı verilmemesi, sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu ve sağlık durumu gibi en insani mazeretlerinin, can güvenliği ve engellilik durumu gibi hayati önem arz eden mazeretlerinin görmezden gelinmesi hiçbir şart altında kabul edilemez. Bu durum mevzuata uymadığı gibi hakkaniyete ve bilinen insani değerlere de uymamaktadır.

Aynı okuldan çalışan iki öğretmenden; kadrolu çalışan öğretmen özür grubundan yer değiştirme hakkı verilerek mazereti kapsamında ataması yapılırken, sadece statüsü farklı olan ve adına sözleşmeli öğretmen denilen öğretmenin özür durumu mazeretlerinin görmezden gelinmesi kabul edilecek bir durum değildir. Sözleşmeli öğretmenlerinde diğer öğretmenler gibi mazeretlerinin dikkate alınarak özür durumlarına göre atamalarının yapılması sosyal devlet ilkesi ve hukuk devleti ilkesinin olmazsa olmazlarındandır. Lakin, Anayasamıza göre yaşam hakkı her türlü haktan önce olup sağlık özrü bulunan öğretmenlerin tedavi olabilmeleri için özürlerinin olduğu yere atamalarının yapılmaması ileride telafisi güç imkanlara sebebiyet verecektir. Sosyal devlet anlayışı gereği devlet aile bütünlüğünü korumak zorunda olup aile birliğinin sağlanması ve  korunması devletimizin asli görevlerindendir. Engelli vatandaşlarımıza yasalarımızda pozitif bir ayrımcılık tanınmış olup herhangi bir engeli bulunan sözleşmeli öğretmenlerimizin engel durumuna göre en rahat çalışabileceği yerde görevini yapması gerekmektedir. Tüm bu nedenlerle Milli Eğitim Bakanlığı sözleşmeli öğretmenlerimizi görmezden gelmemeli ve özür grubu mağduriyetlerini ivedilikle gidermelidir.

Geçmiş yıllarda bakanlıkça yapılan uygulamalara baktığımızda sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu mazeretlerinin giderilebilmesi için bir takım çalışmaların yapıldığı görülmektedir. Ancak bu çalışmalar yeterli gelmemektedir. Sadece eş durumu değil, tüm özür gruplarından sözleşmeli öğretmenlere yer değiştirme hakkı verilmelidir.

Bu kapsamda önümüzdeki günlerde kadrolu öğretmenler için özür grubu yer değiştirmeleri başlayacak olup bu atamalarda sözleşmeli öğretmenlere de özür grubundan yer değiştirme hakkının verilmesini bakanlıktan talep ettik.

İşte o talep yazısı:

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2018, 04:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER