Binden Fazla Google Çalışanı Ayaklandı

ABD'li teknoloji şirketi Google' çalışanları, şirketin Çin'de kullanıma sunulması hedeflenen sansürlü arama motoruna karşı imza topladı, yönetime mektup yazdı. Mektupta, "Google çalışanları, ne ürettiklerini bilmeleri gerekiyor.

Binden Fazla Google Çalışanı Ayaklandı

Google çalışanları, Çin'de kullanılması hedeflenen sansürlenmiş arama motorunun geliştirilmesine topladıkları imzalarla tepki gösterdi.

Sansür uygulamasına karşı çıkan Google çalışanları imzaladığı mektupta yöneticilere, şirketteki etik ve şeffaflık kuralları gözden geçirilmesi çağrısında bulunuldu.

Google çalışanı tarafından doğrulanan mektubun içeriğinde çalışanların, "yaptıkları işle ilgili etik olarak bilinçli kararlar vermeleri için gerekli bilgiye sahip olmadıkları.

Mektupta, "Google çalışanları, ne ürettiklerini bilmeleri gerekiyor.

Dragonfly" adı verilen proje kapsamında yasaklı web sayfalarını ve insan hakları, demokrasi, din ve barışçıl protesto gibi arama sözcüklerinin olduğu sonuçları ayıklayan özel uygulamalar geliştiriliyor.

Google Üst Yöneticisi Sundar Pichai'nin, Çin yönetiminden üst düzey bir isimle Aralık 2017'tarihinde yaptığı toplantıdan sonra başlatılan proje kapsamında Google mühendislerinin "Maotai" ve "Longfei" adını verdikleri, Android tabanlı özel mobil arama uygulamasının iki versiyonunu geliştirdikleri belirtilmişti.

HASSAS SONUÇLAR FİLTRELENECEK

The Intercept muhabirlerin incelediği "hizmete özel" antetli Google dokümanlarına göre, Çin'de kullanıma sunulacak uygulama, ülkenin resmi internet güvenlik duvarın bloke ettiği web sitelerini otomatik algılayarak filtreleyecek ve söz konusu sayfaları arama sonuçları arasında göstermeyecek.

Arama sonuçları sayfasında "Bazı sonuçlar yasal zorunluluk sebebiyle sayfadan kaldırılmıştır" ifadesi yer alacak.

Kaynak: yeniakit

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER