HIRSIZIN ÇALDIĞININ PARASINI DÜRÜST VATANDAŞLAR ÖDÜYOR

Elektrikte kayıp kaçak kazığını sağlamlaştıracak Kanun tasarısı bu dönem TBMM’den çıkmadı.

HIRSIZIN ÇALDIĞININ PARASINI DÜRÜST VATANDAŞLAR ÖDÜYOR
Elektrikte kayıp kaçak kazığını sağlamlaştıracak Kanun tasarısı bu dönem TBMM’den çıkmadı.
 
Düzenleme seçimlerden sonraya kaldı. Böyle olunca da bize göre tüketicilerin hâlâ kayıp kaçak iadesi için başvuru hakkı var.
 
DEVLET KAZIK ATAR MI?
 
Her ay ödenen elektrik faturalarında “dokuz farklı kalem” tahsil ediliyor.
Bunlardan birisi de kayıp kaçak bedeli.
Kayıp kaçak bedeli faturalarda görünmüyor ama her ne kadar “devlet attığı kazığı gizlese de” her ay tüketime göre “yüzde 15 kayıp kaçak bedeli” tahsil ediliyor.
 
KAÇAK KULLANIMA ÖDÜL
 
EPDK’nın 2013 yılı verilerine göre 21 dağıtım bölgesinde kayıp kaçak oranı “en yüksek olan Dicle (Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt), en düşük olan ise Trakya (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli)”.
Bölgelerin kayıp kaçak oranları tabloda yer alıyor.
Görüldüğü gibi kayıp kaçak oranı yüzde 15’in üzerinde gerçekleşen sadece “4 bölge” var. Fakat kaçak oranı düşük olan bölgelerdeki abonelerden de yüzde 15 kayıp kaçak bedeli tahsil ediliyor. Diğer bir ifade ile “4 bölgenin kaçağı, 17 bölgedeki abonelerden tahsil ediliyor”.
 
KAÇAĞIN ACISI
 
Kaçak elektrik kullanımı Türkiye’de yaygın. Özellikle Güneydoğu illerinde kaçak oranı yüksek. Adam kaçak elektrikle ısınıyor, aydınlanıyor, yemeğini pişiriyor ve tek kuruş dahi ödemiyor. Devlet ise bunlarla mücadele edeceğine dürüst vatandaşını cezalandırıyor ve kaçak kullanım bedeli adı altında önlenemeyen kaçağın acısını çıkarıyor.
 
Sözcü Gazetesi
Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER