NABİ AVCI' YA FATİH PROJESİ SORULUYOR ...

Fatih Pojesi hakkında TBMM ye gensoru önergesi verilldi

NABİ AVCI' YA FATİH PROJESİ SORULUYOR ...

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına;

Millî Eğitim Bakanlığı 2010 yılında Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH Projesi) adı altında bir projeye başlamıştır. Millî Eğitim Bakanlığının ilk açıklamalarında projenin 2014 yılında bitirileceği belirtilmiştir. Gelinen bu noktada, FATİH Projesi’nin ortalama yüzde 92,4’ü bitirilememiştir. Ayrıca, FATİH Projesi’nin birçok aşamasında yolsuzluk yapıldığına dair belge ve bilgiler ortaya çıkmıştır. Bu nedenle Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında Anayasa’nın 98’nci ve 99’uncu, TBMM İçtüzüğü’nün 106’ncı maddeleri uyarınca gensoru açılmasını arz ederiz.



Fatma Nur Serter, Ensar Öğüt, Bihlun Tamaylıgil, Mehmet Hilal Kaplan, Ali Rıza Öztürk, Binnaz Toprak, Mehmet Şeker, Uğur Bayraktutan, Mehmet Haberal, Ali Serindağ, Hurşit Güneş, Orhan Düzgün, Müslim Sarı, Ali Haydar Öner, İzzet Çetin, İhsan Özkes, Bülent Kuşoğlu, Ali Demirçalı, Sezgin Tanrıkulu, Oğuz Oyan, Muharrem İnce, Tufan Köse

Gerekçe:
 

FATİH Projesi, eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okullarımızdaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla 2010 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılmıştır.



FATİH Projesi, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup Ulaştırma Bakanlığı tarafından desteklenen bir projedir. Proje başlarken dört yılda tamamlanması planlanmış, sonra bu süre beş yıla, daha sonra ise yedi yıla çıkarılmıştır. FATİH Projesi kapsamında öğrencilere tablet bilgisayarlar dağıtılacağı, tablet bilgisayar dağıtılan öğrencilere kesinlikle ders kitabı verilmeyeceği belirtilmiştir. FATİH Projesi’ne 8 milyar 500 milyon TL bütçe ayrılmıştır.



Fatih Projesi kapsamında bazı okulların alan ağı altyapı işleri yapılmıştır. Bu okullarda yapılan kablolama işlerinde ihale teknik şartnamesine uygun olmayan malzemelerin kullanıldığı, bu nedenle sistemin bilgi depolama, İnternete ulaşma vb. konularda yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra etkileşimli tahtaların arızalı olduğu, tablet bilgisayarlarla bağlantı kuramadığı, bu durumun Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Bilişim Sistemleri Grup Başkanı tarafından tespit edildiği ancak, projenin iptal olmaması için 84.921 arızalı etkileşimli tahtanın satın alındığı bilinmektedir.



Fatih Projesi’nin bitiriliş tarihi olarak taahhüt edilen zamanın sonuna yaklaşılmasına rağmen, sadece ortalama yüzde 7,6’sının tamamlanabilmesi, yerli sanayinin projeye dâhil edilememesi, etkileşimli tahtaların tamamının arızalı olması, alan ağı altyapı işlerinde usulsüz ve eksik malzemelerin kullanılması, etkileşimli tahtalarla tablet bilgisayarların iletişim kuramaması, birçok yolsuzluk olayının yaşanması ve yolsuzluklara sessiz kalınması nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında Anayasa’nın 98’nci ve 99’uncu, TBMM İçtüzüğü’nün 106’ncı maddeleri uyarınca gensoru açılması gerekmektedir.
Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER