MİNİÜBÜSÇÜ TERÖRÜ

MİNİÜBÜSÇÜ TERÖRÜ
Buyurun, bir yorum getirin.
Özgecan olayını nasıl izah edeceksiniz?
Hangi sosyolojik tahliliniz bu vakıayı açıklayabilecek?
Neresinden bakarsanız bakın insanın zihni bir türlü olayı açıklayıcı bir yorum geliştiremiyor.
Ancak bazı şeyleri bu vesileyle dile getirebiliriz.
Genel olarak şehirlerde yaşayıp ta minibüs şoförlerinin direksiyon başındaki davranışlarından şikâyetçi olmayan yok gibidir. Nasıl bir terbiye alıp şoför olabiliyorlarsa sanki hepsi de aynı. Çok az istisnaları var. Trafik kuralları ile adeta dalga geçerler. İstedikleri yollara girerler ve istedikleri yerde indir-bindir yaparlar. Onlar kuralsızlık yaparken siz minibüsün içinde iseniz sakın ha sesinizi çıkarmayınız. Yoksa başınıza gelmeyen kalmaz. Dayak yersiniz belki de hayatınızı bile kaybedebilirsiniz. Yaşanmış olaylar bunlar, hayalî şeyler anlatmıyorum.
Kim denetliyor bu trafik kurallarına hiç riayet etmeyen şoförleri? Adamlar öyle bir örgütlenmişler ki polis bile onlara pek ilişemiyor. Cukkasını almak düşüyor onlara sadece. Zabıtalardan söz etmek bile gereksiz, onlar başkandan hallederler işlerini. İstemezlerse yollardaki ekmeği kimseye yedirmezler. Dışardan birileri gelir de biz daha iyi ve kaliteli hizmet verebiliriz derlerse yiyecekleri dayağı kendileri beğensinler. Afyonkarahisar şehrinde çalışan minibüs şoförleri bu konuda baya bir şöhret sahibidirler. İsteyenler internetten videolarını bulup izleyebilirler.
Zaten hat paraları trilyonlara baliğ olmuş vaziyette.
Minibüs nihayet bir toplu taşıma aracı. Bir araca sahip olmanın hiçbir ön şartı olmaz mı? Hayır, yok. Tek sahip olmanız gereken şey para. Varsa paranız dilediğiniz hattan bir minibüs satın alabilirsiniz. Artık trilyonluk bir mala sahip olmuşsunuzdur. Çalışmak size yakışmaz. Verin bir bitirime o çalıştırır siz de kahvede veya benzer yerlerde ense yaparsınız.
Ara sıra kaza olabilir ya da yeni gelmiş acemi bir polis şoförünüzün ehliyetine el koymuş olabilir. Böyle durumlar minibüs sahibi için içinden çıkılamayacak olaylar değildir. Her zamanki gibi para konuşur ve sorunlar çözülür. Tam anlamıyla bir başıbozukluk sürer gider. Kural yoktur ya da kuralları kendiniz korsunuz. Tam kafanıza göre…
Özgecan’a kıyanlar bana bu trafik canavarları ve onları yetiştiren kuralsızlık ortamını hatırlattı. Hâlbuki çağdaş bir şehirde toplu taşıma araçlarının içinde minibüse yer yoktur. Trafik terörü ve onu besleyen ortam kanun ve kural hâkimiyeti ile önlenebilir.
Gelin bu acı hadiseden bir hisse çıkararak şehir hayatının zaaflarından yararlanarak habis bir ur gibi büyüyen minibüs terörüne bir son verelim.

Adil GÜLMEZ
Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
burak
burak - 9 yıl Önce

bir solcu öldüğü zaman idam akla geliyor. tepkiler yağıyor. birde ne himetse sevmadikleri halde atatürkçü oluyor. diğer öldürülenler hayvan mı? yaşama hakkı yok mu??? brde bakıyorssun chp gelip afla bu ölüm makınalarını salıveriyor.sadece özdecan için değil tüp öldürülenler için idam istiyoruz

SIRADAKİ HABER