YILLIK İZİN KAÇ PARÇA HALİNDE KULLANABİLİR?

Yıllık izin kullanma hakkı olan Devlet memurlarının, bu izinlerini aynı yıl içerisinde kaç parça halinde kullanabilecekleri hususunda, kurumlara ve amirlere göre değişen uygulamalara rastlanmaktadır.

YILLIK İZİN KAÇ PARÇA HALİNDE KULLANABİLİR?
Yıllık izin kullanma hakkı olan Devlet memurlarının, bu izinlerini aynı yıl içerisinde kaç parça halinde kullanabilecekleri hususunda, kurumlara ve amirlere göre değişen uygulamalara rastlanmaktadır.
 
1982 Anayasası, ücretli yıllık izin haklarının ve şartlarının kanunla düzenleneceğine hükmetmiş ve memurların izin haklarını düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yıllık izin kullanımına ilişkin hususlara da yer verilmiştir.
 
Devlet memurlarının “yıllık izin hakkı” konusunda 657 sayılı Kanunda yer alan düzenlemeye göre;
 
**Yıllık izin süresi; hizmeti bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için ise 30 gündür.
 
**Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre parça parça kullanılabilir.
 
**Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir.
 
**İçinde bulunulan yıl ile bir önceki yıl hariç olmak üzere, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
 
Yıllık iznin kullanılması
 
Yıllık izne ilişkin olarak 657 sayılı Kanunda yer alan hükümlere bakıldığında;
 
**Yıllık izin hakkının kullandırılmamasının söz konusu olamayacağı,
 
**Yıllık izinlerin, içinde bulunulan yıl veya izleyen yıl ihtiyaca ve kurumların hizmet durumlarına göre toplu olarak ya da parça parça kullanılabileceği,
 
**Yıllık izinlerin belli bir dönemde kullanılmasının kurumlar/amirler tarafından istenebileceği, ancak bu isteğin keyfi olamayacağı ve iş gereklerinden kaynaklanması gerekeceği,
 
**Yıllık iznin “1 gün” olarak alınabileceği gibi, (izin hakkı süreleri ve iki yılın izni birleştirildiğinde) 40/60 gün süreli olarak da alınabileceği
 
görülmektedir.
 
Yıllık iznin parça parça kullanılması
 
Memurlara tanınan yıllık izin hakkının kaç parça halinde kullanılabileceğine ilişkin Kanunda belli bir sayı belirtilmediğinden, bu iznin kullanımında kurumlar arasında değişik uygulamalar söz konusu olabilmekte ve parça parça kullanıma sayı sınırlaması getirilmesi yoluna da gidilebilmektedir.
 
Yıllık izin kullanımı konusunda uygulamada; bazı kurumların personelin istediği zaman ve sürede izin kullanmasına müsaade ettikleri, bazı kurumların ise yıllık izinlerin tek parça veya 2 ya da 3 parça şeklinde kullanılması veya belli bir tarihte kullanılması gibi zorunluluklar getirdikleri görülmektedir.
 
Ancak, yıllık izin hakkının tek parça ya da parça parça kullanılmasına yasal imkan bulunmasına rağmen, hizmet gerekleri dışında bir sebeple memurun bu imkandan yararlanmasının kısıtlanamayacağını düşünmekteyiz.
 
Aksi halde, kurumların yıllık izin konusunda kendilerine tanınan takdir yetkisini hizmet gereklerine dayanmadan, iznin parça parça kullanımına sayı sınırı getirme ya da iznin belli bir tarihte kullanılması zorunluluğu getirme şeklinde kullanılmasının, izin hakkının sınırlandırılması veya kullandırılmaması sonucunu doğurması da kaçınılmaz olacaktır.
 
Bu itibarla, hizmet gereklerinden kaynaklı zorunluluklar dışında, memurun yıllık iznini parça parça kullanımına sayı sınırı getirilmesinin uygun olmayacağını, sahip olunan yıllık izin süresinin bir takvim yılı içerisinde ihtiyaç halinde birden fazla parça halinde (2, 3, 4, 5, … parça gibi) kullanılabilmesinin de memurun hakkı olduğunu değerlendirmekteyiz.
Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ali
ali - 9 yıl Önce

polislerin izinlerin kapalı olmasından dolayı kullanamadıkları izinleri 3. yıla aktarılabilir mi /

SIRADAKİ HABER