SAĞLIK BAKANLIĞI TWİTTER'DAN RAMAZANLA İLGİLİ SORU CEVAPLADI

Bakanlık Twitter’dan soru cevapladı.

SAĞLIK BAKANLIĞI TWİTTER'DAN RAMAZANLA İLGİLİ SORU CEVAPLADI
Sağlık Bakanlığı, sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği halk sağlığı konularındaki bilinçlendirme programlarına bir yenisini daha ekledi. Sağlık Bakanlığı sosyal medya adresleri şöyle:
 
www.facebook.com/saglikbakanligi
 
www.twitter.com/saglikbakanligi
 
www.instagram.com/saglikbakanligi
 
www.youtube.com/saglikbakanligi


işte sorular ve cevapları
Sağlık Bakanlığı, vatandaşların ramazan ve beslenme
 konularına ilişkin sorularını Twitter'dan yanıtladı.
 Twitter'dan "#ramazanvebeslenme" hashtagi kullanılarak yöneltilen
 sorulara, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhittin Tayfur ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığından diyetisyenler  Nermin Çelikay ve Duygu Ünal yanıtladı.
 Tayfur, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının 5 kez
 Twitter'ı kullanarak vatandaşların sorularına sosyal medya üzerinden cevap
 verdiğini söyledi. Vatandaşların ramazanda beslenme konusundaki sorularını  yanıtladıklarını belirten Tayfur, vatandaşların ağırlıklı olarak sağlık sorunları  ile ilgili durumlarda oruç tutup tutamayacaklarına, iftar ve sahurda nasıl  beslenilmesi, sıvı tüketiminin nasıl olması gerektiğine ilişkin sorular yönelttiğini bildirdi.
 Havaların çok sıcak olduğuna işaret eden Tayfur, iftarın hafif
 yiyeceklerle açılmasını ve bir süre sonra da hafif yemekler yenilmesini önerdi. İftar ile sahur arasında sıvı tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan  Tayfur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran gibi ürünlerin tüketilmesinde yarar olduğuna işaret etti.
 Tayfur, sahurda yumurta, peynir, meyve sebze tüketilmesi; susamayı
 artıracak yağlı, tuzlu ve tatlı yiyeceklerden uzak durulmasının doğru olacağını
 kaydetti.
 
Sağlık Bakanlığı, vatandaşların Ramazan'da beslenme ile ilgili sorularına twitter üzerinden cevap verdi. Twitter'da 'Ramazan ve beslenme' etiketi ile yöneltilen soruları, Sağlık Bakanlığı uzmanları cevapladı. Başkent Üniversitesi Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhittin Tayfur, sadece iftar yaparak Ramazan’ın geçirilmesinin sağlık açısından doğru bir davranış olmadığını söyledi. Vatandaşlara mutlaka sahur yapmaları konusunda uyarılarda bulunan Tayfur, “Mevsimin sıcak olması aşırı sıvı kaybı nem vücutta bir takım metabolik değişimler kalpten kan akımının azalması tansiyon ve şekerde değişmeler olabilir özellikle sahur yapılmadan oruca niyetlendiği zaman gün içinde bireyin sağlığını olumsuz etkileyebilir çalışma verimini düşürebilir kişilerle olan sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir bu nedenle sahura kalkılmalı iftar yapılmalı.” diye konuştu. Sağlık Bakanlığı, twitter hesabı üzerinden vatandaşların sorularını cevaplamaya devam ediyor. Uygulama ile Sağlık Bakanlığı, sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği halk sağlığı konularında bilinçlendirme programlarına bir yenisi eklemiş oldu. Bakanlığın, twitterda anında soru cevap uygulamasının yeni konusu: Ramazan ve beslenme. Oruç tutarken sağlıklı beslenmek için neler yapmalıyız? Nasıl bir beslenme düzeni takip etmeliyiz? İftar ve sahur sofralarında nelere dikkat etmeliyiz? gibi soruların cevaplarını Sağlık Bakanlığı uzmanları verdi. Twitter üzerinden gelen soruları Başkent Üniversitesi Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhittin Tayfur, Türk Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı’ndan Diyetisyen Nermin Çelikay ve diyetisyen Duygu Ünal cevapladı.
 
"AŞIRI YAĞLI; TUZLU ŞEKERLİ ÜRÜNLER SUSUZLUĞU ARTIRIR"
 
“Sahurda özellikle susuzluk hissini azaltacak ne gibi gıdalar almalıyız?” sorusunu Tayfur, “Çok aşırı yağlı tuzlu ve şekerli ürünler susuzluğu arttırır. Kafein içeren içecekler vücuttan sıvı atımını hızlandırmakta. Sahurda kahvaltı türü yumurta, yeşil sebze, domates veya çorba sebze ve zeytin yağlılar tercih edilmeli. Bunların yanında sıvı alımı arttırılmalı.” diye cevapladı. “Sadece iftarla ondana tuzsuz yağsız besinlerle ramazanı geçirmek doğru mudur?” sorusuna Tayfur şu cevabı verdi; “Mutlaka sahur yapılmalı. Mevsimin sıcak olması aşırı sıvı kaybı nem vücutta bir takım metabolik değişimler kalpten kan akımının azalması tansiyon ve şekerde değişmeler olabilir özellikle sahur yapılmadan oruca niyetlendiği zaman gün içinde bireyin sağlığını olumsuz etkileyebilir çalışma verimini düşürebilir kişilerle olan sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir bu nedenle sahura kalkılmalı iftar yapılmalı. Sadece iftarda tüketilenle oruç tutmak sağlık açısından doğru bir davranış değil.” Vatandaşlardan bakanlığa gelen sorular ve cevapları:-Düzenli bir şekilde fitness sporu yapıyorum iyi ve dengeli beslenmem gerekiyor oruç sürecinde besin ve proteini nasıl sağlarım?
Proteini yüksek ürünlere yeterli miktarlarda tüketmeniz gerekir. Örn. Et ürünleri, kurubaklagiller, yumurta, süt ürünleri bunlar protein açısından zengin besinlerdir. Sahur ve iftarda yeterli miktarlarda tüketilmesi ihtiyacınızı karşılayabilir.- Ramazan'da çok tatlı tüketiyoruz. Nasıl yapalım. Yemekten ne kadar sonra yiyelim?
İftarda aşırı şerbetli tatlılar yerine yazın daha sık sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilebilir.- Ramazan'ın ilk günleri ile ilerleyen günler arasında beslenme alışkanlığında değişiklik gerekir mi?
Ramazan'ın her günü için sahurda ve iftarda yeterli ve dengeli gıdalar almak önem arz etmektedir. İlk günleri ile ilerleyen arasında beslenme alışkanlığında değişikliğe gerek yoktur.- Bir günde 17 saat susuz kaldıktan sonra sağlıklı beslensek bile bedenimizde tahrifat olur mu olmaz mı?
4 besin grubundan yeterli tüketilince iftarla sahur arasında yeterli sıvı takviyesi yapılınca bedende herhangi bir tahribat olmamaktadır.


 
Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER