Taksim İlkyardım'da direniş

Taksim İlkyardım Hastanesi’nde çalışırken hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan taşeron sağlık işçisi için hastane bahçesinde kitlesel bir eylem yapıldı. İşten atılan Güllü Nuhoğlu ise oturma eylemine başlayarak eyleminin işe geri alınıncaya kadar süreceğini belirtti

Taksim İlkyardım'da direniş
Taksim İlkyardım Hastanesi’nde taşeron şirket bünyesinde çalışan Devrimci Sağlık İş sendikası işyeri temsilcisi Güllü Hanoğlu işten çıkarıldı. Hanoğlu’nun işten atılması bir basın açıklamasıyla protesto edildi. Hastane bahçesinde 200 kişinin katılımıyla yapılan eylem sonrası Güllü Hanoğlu, Başhekimlik binası önünde oturma eylemine başladı.

Taşeron şirket, işten çıkarma gerekçesi olarak Hanoğlu’nun ‘geçmişe ilişkin tüm haklarımdan vazgeçiyorum’ ibaresini taşıyan taahhütnameyi imzalamaması gösterdi. Taahhütnamede bulunan bu hükümle, daha önceki dönemlerde kazanılan kıdem tazminatı gibi haklar gasp ediliyor.

“Sendikalı olduğum için atıldım”
Sekiz yıldır aynı işyerinde çalışan Hanoğlu sadece kendisi için değil hakları gasp edilen, kuralsızlığa, haksızlığa maruz kalan tüm çalışma arkadaşları için direneceğini söyledi. Ayrıca Hanoğlu konuşmasında ‘İşten çıkartılmamın nedeni haklarıma sahip çıkmam, sendikalı olmam ve şirketin/hastane yönetiminin keyfi ve hukuksuz dayatmalarına boyun eğmememdir’ dedi.

Hanoğlu’nu iş arkadaşları, ailesi, emek ve meslek örgütleri yalnız bırakmadı. Anne Aslı Hanoğlu, “Emeğini savunduğu için kızımla gurur duyuyorum. Direnişini destekliyorum” dedi.

Seçimlerden sonra sağlık alanında taşeron işçilerin sendikal örgütlenme çabalarına yönelik baskılar arttı. 1 Temmuz’da Samsun Devlet Hastanesi’nde aralarında Dev Sağlık İş bölge temsilcisinin de olduğu 3 işçinin işine son verilmişti.

Adana Balcalı Devlet hastanesinde ise hastane ile sendika arasında imzalanan taşeron işçilerin hastanenin asıl işçisi olarak sözleşmelerinin yapılacağı hükmünü de içeren protokolün uygulanmaması nedeniyle işçiler greve çıkmış, bunun üzerine rektörlüğün emriyle 26 Haziran’da SES ve Dev Sağlık-İş sendikalarının işyeri temsilciliklerine kapıları kırılarak girilmiş pankart, önlük, ses cihazları ve klimalar gasp edilmişti.

Sağlıkta taşeron olmaz!
Sağlık alanında çalışanların yüzde 85’i “hizmet satın alma” yöntemiyle yani taşeron işçi olarak çalıştırılıyor. İşten çıkarılan Hanoğlu da Taksim İlkyardım Hastanesi’nde tıbbi sekreterlik görevini taşeron işçi olarak yapıyordu.

İş Kanunu’na göre asıl iş taşeron şirkete verilemiyor ancak sağlık alanında bu kurala uyulmuyor. Asıl işveren olan hastanenin işçisi olması gereken sağlık işçileri muvazaalı (hileli) işlemlerle taşeron şirket bünyesinde çalıştırılıyor. Dev Sağlık-İş’in birçok ilde verdiği mücadeleler sonucunda iş müfettişleri tarafından hazırlanan raporlarda Adana, İstanbul, Bursa ve Diyarbakır’da bulunan tıp fakültelerine bağlı hastanelerde taşeron çalışmanın muvazaalı olduğu tespit edilmişti.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Dev Sağlık-İş’in hukuki ve fiili mücadelesi ile sağlıkta taşeron sistem uygulanamaz hale geldikçe iktidarın baskılarının da arttığını söyledi. Çerkezoğlu tüm baskılara rağmen taşeron sağlık işçisinin örgütlenme ve mücadele azminin giderek büyüdüğünü belirtti.



Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER