'EKONOMİDE PEMBE TABLO İFLAS ETTİ'

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, çalışanların ücretlerinin eridiğini, borçlanma ekonomisinin işsizliği azaltmaya yetmediğini belirterek, ekonomideki pembe tablonun iflas ettiğini söyledi.

'EKONOMİDE PEMBE TABLO İFLAS ETTİ'
Memleketi Adana’da, Türkiye Kamu Sen Adana İl Temsilciliği’ni ziyaret eden İsmail Koncuk, sendikalarının Ar-Ge Merkezi’nin 2002-2014 yılları arasını kapsayan, kamu çalışanlarının ve vatandaşların ekonomik durumunu gösteren bir raporuyla ilgili açıklama yaptı.
 
Raporda, özellikle çalışanların son 12 yılda ciddi kayıplar yaşadığını, gerek vatandaşların gerekse devlet bütçesinin büyük oranda borç batağına saplandığının görüldüğünü aktaran İsmail Koncuk, 12 yılda dış borç 129.7 milyar dolardan 396.8 milyar dolara yükselirken, iç borcun ise 149.9 milyar TL’den 422.6 milyar TL’ye ulaştığını kaydetti.
 
Koncuk, “Türkiye’nin borç stoku ise 2002-2014 yılları arasında toplam 388 milyar dolar arttı. Türkiye, 2002-2014 yılları arasında dış borcunu 3 kat, iç borç toplamını ise 1,5 kat artırarak, borçlanma yoluyla göreli büyüme sağladı.” dedi.
 
Türkiye’nin, 12 yılda bütün kaynaklarının özelleştirmeye açıldığını vurgulayan Koncuk, karşılığında ise yaklaşık 55 milyar dolar özelleştirme geliri elde edildiğini vurguladı.
 
Yalnızca borçlanma ve özelleştirme gelirleri hesaba katıldığında, bu dönemde 322.1 milyar dolar ve 272.7 milyar TL’lik bir ek kaynak sağlandığını dile getiren Koncuk, “Ancak elde edilen bu kaynak, vatandaşlarımıza adil bir biçimde dağıtılmadığından, gelir dağılımı, düşük gelirliler ve ücretliler açısından bozulmuş, en yüksek gelirli kesimle en düşük gelirli kesim arasındaki fark kapatılamamıştır. Bu gelişmelere paralel olarak, ülke ekonomisinin düzenli olarak büyüdüğü iddia edilmesine rağmen çalışanların reel ücretlerinde alım gücünde düşüşler yaşanmış, işsizlik 2001 yılında yaşanan ekonomik krizdeki oranın altına düşürülememiştir.” ifadelerini kullandı.
 
2014 yılı içinde 4 kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için gerekli görülen en düşük harcama tutarının 403 lira yükseldiğini hatırlatan Genel Başkan Koncuk, “Buna göre memur maaşı, ailenin harcamaları karşısında yalnızca 2014 yılı içinde net 280 lira erimiştir. Memur maaşı yüzde 5,2 artarken, yoksulluk sınırı olarak nitelenen harcama kalıplarındaki yıllık artış oranı yüzde 10,9’a ulaşmıştır. Ekonomide yaşanan gelişmeler sonucunda 2014 yılı için enflasyon hedefi yüzde 5,2 iken gerçekleşen enflasyon yüzde 8,17 olmuş, bu durumda memur maaşları 2014 yılı sonunda yalnızca enflasyon karşısında yüzde 2,97 oranında erimiştir.” diye konuştu.
 
"BABALAR GİBİ SATTI AMA..."
 
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Bu rapor, ülkemizin 12 yılının nasıl heba edildiğini bir kez daha ortaya koymuştur.” değerlendirmesinde bulundu. Ekonomide yıllardır çizilmeye çalışılan pembe tablonun iflas ettiğini savunan ,Koncuk şunları söyledi:
 
“AKP iktidarının 12 yıllık serüveninde ülkemiz ekonomisi ve vatandaşlarımızın geçim şartlarının ne duruma getirdiği, rakamlar ışığında bilimsel verilerle ortaya konulmuştur. Ülkemizin iç ve dış borcundaki büyük artış, ‘Babalar gibi satarız’ diyerek ülke kaynaklarımızın fütursuzca satılışı, her geçen gün artan işsizler ordusu, alım gücündeki dibe vuruş, enflasyonun altında ezilen kamu çalışanları ve reva görülen maaş artışları... Bütün bu başlıklarda yaşanan krizler, siyasi iktidarın Türkiye’nin 12 yılını nasıl harcadığını bir kez daha ortaya koymuştur.’’
Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER