İŞ CİNAYETLERİNİN HESABINI SORACAĞIZ

 İŞ CİNAYETLERİNİN HESABINI SORACAĞIZ
Soma’da 301 madencinin ölümüne neden olan katliamın acısı henüz tazeyken, geçtiğimiz Cumartesi günü Mecidiyeköy’de, başka bir katliam yaşandı. Torunlar inşaat şirketine ait inşaatta, daha önce bozuk olduğu bilinen asansörün yere çakılmasıyla 10 işçi daha iş cinayetine kurban gitti.
Özellikle Soma’da yaşanan katliamın ardından beklenen işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında iyileştirmelerin gerçekleştirilmesi ve olumsuzlukların giderilmesiydi. Ancak, gerekli tedbirler alınmadığı için ölümlü iş kazaları hala yaşanmaktadır.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin iş cinayetleri raporlarına göre 2014’ün ilk 8 ayında en az 1270 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bu işçilerin 186’sı inşaatlarda can verdi. Torunlar katliamı ile birlikte bu sayısı 200’e yaklaşmaktadır. Sadece Ağustos ayında 40 inşaat işçisi öldü.
İşçi ölümlerin en çok yaşandığı inşaat sektörü en örgütsüz sektörlerin başında gelmektedir. TÜİK’e göre, 2 milyona yakın işçinin çalıştığı sektörde 1 milyon 655 bin kayıtlı işçi bulunmaktadır. Bu işçilerden ise sadece 40 bini sendikalıdır ve kamu sektöründe çalışmaktadırlar. İnşaat sektöründe toplu sözleşme kapsamındaki özel sektör işçi sayısı bini bile bulmamakta, sendikasız, denetimsiz ve iktidarın özel teşviki ve koruması altındaki inşaat sektöründe ölüm patlaması yaşanmaktadır.
İş cinayetleri sonrasında hesap sorulmaması, cinayetleri cesaretlendirmektedir. Soma katliamının ardından istifa etmeleri gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji Bakanı yeni kabineye alınarak ödüllendirilmiştir.
Ölümlere “fıtrat” diyen, işçileri yalancılıkla suçlayan, işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını ağırlaştıran, taşeronlaştırmayı ve güvencesizliği temel politika haline getiren, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yasal mevzuatı bile patronların çıkarlarına uygun şekilde düzenleyenler yaşanan iş cinayetlerinden birinci derecede sorumludur.
Yaşamlarını yitiren inşaat işçilerine rahmet, aileleriyle yakınlarına başsağlığı diliyor, Eğitim-İş olarak sorumlularla ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı belirtiyoruz.
 
Veli DEMİR
 Genel Başkan
Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER