SİLİVRİ'DE YÖNETİCİ KIYIMI TAMAM MI? DEVAM MI

SİLİVRİ'DE YÖNETİCİ KIYIMI TAMAM MI?  DEVAM MI
Meşhur fıkradır; Nasrettin Hoca bir gün eşekten düşmüş. Hocanın başına insanlar toplanmış. Hocaya demişler ki;
-Hocam bir doktor çağıralım.
Hoca ise: 'Yok yok, benim halimden doktor değil, eşekten düşen anlar. Siz bana eşekten düşen birisini getirin, eşekten düşenin halinden eşekten düşen anlar' demiş.
Güleriz ağlanacak halimize ya, Cuma günü öğleden sonra sendika yönetim kurulu üyelerimizden biri arayarak Silivri’de idareci kıyımına devam edildiğini ve Çağrıbey Ortaokulu müdür yardımcısı Mehtap BALLI, 75. Yıl Cumhuriyet İlkokokulu müdür yardımcısı Yasemin TÜRKMEN ve Erguvan Anaokulu müdür yardımcısı Hülya BULUT’a haberleri dahi olmadan Silivri içinde farklı okullara öğretmen olarak atandıklarına dair kararname geldiği bilgisini verdi. Ben de yukarıda bahsettiğim fıkradan yola çıkarak “eşekten düşenin halinden eşekten düşen anlar” mantığıyla sırf idareciliği düşürülmek için çalıştığı İmam Hatip Ortaokulu kapatılmış devrik bir müdür ve bir sendikacı olarak olaya müdahale etme gereği duydum. Bu arada belirtmek lazım öğretmen olarak kararnamesi gelen idarecilerin hiçbirisi Türk Eğitim-Sen üyesi değil. (Türk Eğitim-Sen üyesi idareci mi bıraktınız ki!!!) Ancak bizim düsturumuz haksızlıklar ve yanlışlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır olduğu için hemen olayı araştırmaya başladım. Öğretmen olarak kararname geldiğini öğrendiğim müdür yardımcısı arkadaşlardan birisini telefonla arayarak diğerini de okuluna giderek ziyaret etmek suretiyle istişarelerde bulundum. Bununla yetindim mi? Tabi ki hayır. Ortada büyük bir yanlışlık vardı “-ki yanlışlığını aşağıda açıklayacağım” ve bunun sebeplerini ve sorunun nereden kaynaklandığını öğrenmem gerekiyordu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde ilgili şube müdürüne ulaşmaya çalıştık ancak mümkün olmadı. Bunun üzerine İlçe Milli eğitim Müdürlüğü’ne giderek bir görüşme gerçekleştireyim dedim. Elimde yönetmelik ve resmi yazılarla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittim ki ne göreyim! Yönetici Atamadan sorumlu şube müdürü hizmet içi eğitimde olduğu için yerinde yok.
Eee biz şimdi kiminle görüşeceğiz? Bir an bu ilçede bir İlçe Milli Eğitim Müdürü olduğu aklıma geldi. Geldi gelmesine ama içimi de bir ürperti kaplamadı değil. Nasıl kaplamasın, yönetici değerlendirme sürecinde yaşanılan tüm haksızlıklar ve hukuksuzluklar ortada iken, daha sonrasında yaşanan yönetici görevlendirme sürecinde malum bir sendikanın ilçe başkanından izin almadan müdür yardımcısı dahi görevlendiremeyen Müdür Beyle ne konuşabilirdim ki?
Ayrıca mevzuat konusunda bilgisi olsa böyle bir yanlışı göz göre göre yapmaz diyerek görüşmekten vazgeçtim.
Efendim lafı çok dolandırdım, şimdi gelelim esas meseleye; Sordum, soruşturdum. Öğrendim ki; İl Milli Eğitim Müdürlüğü 03.02.2015 tarihinde tüm İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bir yazı göndererek kısaca diyor ki; “Yöneticilik görevleri sona eren (yani Malum bir sendikanın onayını alamayan) Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcılarının öğretmen olarak ataması yapılacaktır. İlgililere durumu resmi yazıyla tebliğ edin, tebellüğ belgelerini özlük dosyalarında saklayın. Öğretmen olarak okul tercihinde bulunmayanlar Resen valilik tarafından atanacaktır. Peki kaç kişiye tebliğ ediliyor? SIFIR (0) Ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne görev süresi doldu denilerek 8 kişinin ismi bildiriliyor ve bu bildirilen yukarıda bahsettiğim 3 isme de 28.02.2015 Cuma günü kararnameleri geliyor. Diğer 5 kişinin kararnameleri de muhtemelen eli kulağındadır.
Maalesef kariyer ve liyakat ilkeleri gözetilmeden yapılan idareci atamaları nedeniyle tüm ülkede olduğu gibi Silivrimizde de eğitim içinden çıkılmaz sorunlar yumağına dönüştürülüyor. Mevzuatı okumaktan, okuduğu mevzuatı anlamak ve yorumlamaktan ayrıca malum bir sendikanın onayını almadan hareket etmekten imtina eden kişiler tarafından yönetiliyor Milli Eğitim.
10 Haziran 2014 günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği” ile gerçekleştirildi tüm bu idareci kıyımları. Bu yönetmeliğin “Mevcut Yöneticiler” başlıklıGeçici 1. Maddesi “Aynı unvanda olmak üzere, 14/3/2014 tarihi itibarıyla görev süreleri dört yıl ve daha fazla olan yöneticilerin görevi, 2013-2014 ders yılının bitimi tarihinde başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Görev süreleri 14/3/2014 tarihi itibarıyla dört yıldan daha az olan yöneticilerin görevi ise, dört yıllık sürenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer.” diyor.
Şu anda öğretmen olarak kararnameleri gönderilen Müdür yardımcısı arkadaşların atamaları 30.03.2010 tarihinde yapılmış, yani 14.03.2014 tarihinde görev sürelerinin dolmasına 15 gün gibi bir süre var. Ve yönetmelik diyor ki; “Görev süreleri 14/3/2014 tarihi itibarıyla dört yıldan daha az olan yöneticilerin görevi ise, dört yıllık sürenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer.” 2013-2014 ders yılını takip eden ders yılı içinde bulunduğumuz 2014-2015 ders yılı olduğuna göre bu arkadaşlarımızın görev süreleri ders yılının sonu olan 12 Haziran 2015 tarihinde dolması gerekiyor.
Ne demiş eskiler “Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp”. Yandaş ve candaş idarecileri görevlendirirken birilerine danışmadan iş yapmıyorsunuz ya, mevzuatla ilgili konularda da Türk Eğitim-Sen’e bir danışsaydınız bunlar başınıza gelmez, bu kadar insanı boş yere huzursuz etmezdiniz. Ne de olsa sayenizde mevzuat konusunda uzman olduk.
Bundan sonra siz iyisi mi bir bilene danışın…

Ahmet DEMİR
Türk Eğitim-Sen
Silivri İlçe Temsilcisi


www.kamudan.com
Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER