2B talanı başlıyor

Türkiye genelinde satışa çıkarılacak olan orman vasfını yitirmiş araziler (2B’li araziler) tespit edildi. Buna göre AKP hükümeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vasıtasıyla özellikle İstanbul’un ciğerlerine balta vurmaya hazırlanıyor

2B talanı başlıyor
AKP hükümetinin Kanun Hükmünde Kararname ile hızlandırdığı 2B arazilerinin tespiti yapıldı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde yapılan tespitlerde 161 bin 120 hektarlık alan 2B arazisi olarak belirlendi. Bu alanın toplam 121 bin 816 hektarlık bölümündeki arazilerin satışı ile ilgili değer belirleme çalışmaları tamamlandı.

2B arazilerinin büyük bölümü Antalya, Mersin, Balıkesir, Ankara, Adapazarı, Muğla, Bolu, Samsun, Bursa, İzmir, Kırklareli, Adana, Zonguldak, Kırıkkale, Afyon ve İstanbul’da bulunuyor.

Bayraktar’ın kar zarar hesabı
Arazilerin tespitinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bir açıklama yaparak, arazilerin satışının ardından kentsel dönüşüme başlayacaklarını belirtti. Kentsel dönüşümün depreme dayanıklı binalardan oluşacağını dile getiren Bayraktar, uzmanların muhtemel bir büyük depremin faturası olarak 20 ila 100 milyar dolardan bahsettiklerini kaydetti.

2B arazileri; yapılaşmalar, ‘orman yangınları’, erozyon, sanayi tesislerinin zehirli atıkları gibi nedenlerle orman vasfını yitirmiş araziler anlamına geliyor.

2B’nin ağırlığı İstanbul’un kuzey ormanları
Ülke genelindeki 2B'lik arazilerin satışından 26 milyar dolar gelir elde edileceği tahmin ediliyor. Bu gelirin 16 milyar dolarlık kısmı ise İstanbul’da. İstanbul’da tespit edilen 2B arazilerinin alanı 9.251 hektar büyüklüğünde. Bu arazilerin büyük kısmı Beykoz, Çatalca, Silivri, Şile, Ümraniye, Sultanbeyli, Sarıyer, Eyüp, Arnavutköy, Pendik ve Üsküdar ilçe sınırları içinde yer alıyor. İstanbul’daki arazilerin parsel sayısı 66 bin 720 olarak belirlenirken arazilerin 2.704 hektarlık alanı TOKİ’ye tahsis edilecek.

2B arazilerinin, güzergahı belli olan 3. köprü projesi kapsamında yapılacak otoyol ve bağlantı yollarının bulunucağı öngörülen yerlerde yoğunlaşması dikkat çekiyor. 2B arazisi kapsamındaki bölgelerin neredeyse tamamı İstanbul’un kuzey ormanları bölgesinde yer alıyor. Buna göre 2B arazisi olarak tespit edilen ve satışa sunulan bölgeler şu şekilde:

Beykoz, Elmalı Barajı’nın kuzey kesimi ile Beykoz’dan Karadeniz’e kadar ulaşan yol güzergahlarında bulunan mahalle ve köylerin bulunduğu yeşil alanların büyük kısmı(2.513 hektar). Ümraniye’nin Üsküdar’la ve Beykoz’la sınırının bulunduğu, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü güzergahında bulunan Elmamı Barajı’nın güneyindeki yeşil alanlar ve daha önce yeşil alan olan fakat yapılaşma bulunan bölgeler (56 hektarı Üsküdar sınırlarında olmak üzere 506 hektarlık alan). Kuzey İstanbul bölgesi’nde Çatalca’da 1.528 hektar, Silivri’de 1.344 hektar, Şile’de 1.408 hektar, Sarıyer’de Demirci, Uskumruköy ve Zekeriyaköy bölgeleri ağırlıkta olmak üzere 127 hektar ve Arnavutköy’de 232 hektar olmak üzere 4.512 hektar. Sultanbeyli’de daha önce yapılaşma olan otoyolun kuzey kesimi ile Aydos Ormanlarının yapılaşma olan bölümleri (493 hektar). Pendik’te formüla pistinin bulunduğu bölgeler ile Göçbeyli yakınları (Ömerli Barajı'nın güneydoğu kısmı) 91 hektar.


Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER