KATLAMALI HARCA TALİMAT!

Katlamalı harç alımında son karar verildi. Üniversiteleri zamanında bitiremeyen öğrenciler için büyük sorun oluşturan katlamalı harç sistemi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla durduruldu. Talimat sonrası Şubat ayı sonuna kadar katlamalı üniversite harç alımları durduruldu.

KATLAMALI HARCA TALİMAT!

Son günlerde gündemi yeterince meşgul eden katlamalı harç konusunda karar kılındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu katlamalı harç konusunda çalışma yapacaklarını söyleyip talimatını vermişti. Talimatın ardından ise bugün YÖK tarafından bir açıklama yapıldı ve Şubat ayı sonuna kadar katlamalı üniversite harç alımları durduruldu. YÖK bu açıklamanın ardından üniversitelere yazı gönderdi.

YÖK'TEN YAPILAN AÇIKLAMA

"05.02.2015 tarihinde YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Prof. Dr. Nabi AVCI ile birlikte Başbakanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile bir görüşme yapmışlardır. Bu görüşmede yükseköğretim kurumlarını program süresinde bitiremeyen öğrencilerin ödeyecekleri katkı payı ve öğrenim ücretlerine ilişkin sorunun çözümü müzakere edilmiş ve görüşme neticesinde Sayın Başbakanımız sorunun çözümüne yönelik başbakanlıktaki yetkili (ilgili) kişilere konuya ilişkin bir çalışma başlatılması talimatını vermiştir. Bazı medya organlarında “Harçlarla ilgili YÖK’e talimat - Başbakan Davutoğlu YÖK’e sorunun çözümü için talimat verdi” şeklinde -bir yanlış anlaşılma neticesinde çıktığını düşündüğümüz- haberler yer almaktadır.

ÜNİVERSİTELERE YAZI GÖNDERİLDİ

Görüşmede konunun çözümüne ilişkin Başkanlığımızca oluşturulmuş öneriler sayın Başbakanımıza sunulmuştur. Kurulumuzun konuya ilişkin karar verme yetkisi bulunmadığından, sorunun çözümü için herhangi bir talimat alması da söz konusu değildir. Bilindiği üzere öğrenim ücreti ve katkı payları ile ilgili işlemler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca değil, ilgili mevzuat çerçevesinde kanun ile düzenlenmektedir. Yükseköğretim Kurulu olarak yasa hükmünün dışına çıkarak düzenleme yapabilmemiz ve karar alabilmemiz mümkün değildir. Bununla birlikte Başbakanlıkça bir çalışma başlatıldığı için, yükseköğretim kurumlarını program sürelerinde bitiremeyen öğrencilerden ücret alımının Şubat ayı sonuna kadar ertelenmesine ilişkin Üniversitelerimize bugün bir yazı gönderilmiştir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından, konu ile ilgili yapmış olduğunuz haberlerde bu hususu dikkate almanızı önemle rica ederiz."

KATLAMALI HARÇ SİSTEMİ NEDİR?

Katlamalı harç sistemine göre bir dersi 3. kez veya daha fazla alan öğrenciler o ders için, üniversiteyi uzatan öğrencilerse her ders için katlamalı olarak katkı payı ve öğrenim ücreti ödüyor.

Konuyla ilgili olarak Twitter'dan açıklama yapan YÖK Başkanı Yekta Saraç da, haberi teyit etmişti.

İşte Yekta Saraç'ın o tweetleri...

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER