SINAV GÖREVLENDİRMELERİ NEYE GÖRE YAPILIYOR?

SINAV GÖREVLENDİRMELERİ NEYE GÖRE YAPILIYOR?
Sınav görevlendirmeleri neye göre yapılıyor?
Mebpersonel yazarı Muhammed Enis görevlendirmelerle ilgili haksızlığı 
'BU TAKSİMİ KURT YAPMAZ KUZULARA ŞAH OLSA!' başlıklı yazısında ele aldı. işte o yazı:

Milli Eğitim Bakanlığı merkezi sınav sistemlerinde görevlendirilecek öğretmenlerle ilgili olarak yaklaşık altı ay önce yeni bir uygulama başlattı. Daha öncesinde okullara sırasıyla il Milli eğitim müdürlüklerince görevlendiriliyor ve kimsede itiraz etmiyordu. Hatta bazı milli eğitim müdürlükleri, hangi kurumun görevlendirildiğini, sonrasında hangi kurumun görevlendirileceğini sitelerinden ilan ediyorlardı. Gayet güzeldi.
 
Ama ne olduysa yeni bir sistem icat edildi. Galiba ÖSYM’nin “kast sistemine” özenildi. Neden kast sistemi dediğime döneceğim ancak öncelikle yeni sistem nasıl işliyor daha doğrusu işlemiyor onu açıklayalım. Yeni sisteme göre başvurular ve görevlendirmeler MEBBİS modülü üzerinden yapılıyor. Görevlendirmede belirleyici kriter ise daha önce görev almamış olmak üzere belirtilmişti. Ancak gelinen nokta gösteriyor ki hiç de öyle değil.
 
Üst üste görev alanların yanında hiç görev alamayanlar olunca durumu, sorumlu şube müdürüne sordum. Sorumlu şube müdürü “sınavlar artık merkezi, bizim hiç alakamız yok. T.C. kimlik no sırasına göre yapılıyor. T.C Kimlik No’su 1 ile başlayanlar görev aldılar şimdi sıra 2’lerde” demişti. Ancak gördük ki mesele öyle değil!  Zira son açık lise görevlendirmeleri ortaya koyuyor ki daha önce 3 sınav görevi alanlar hafta sonu yapılacak açık lise sınavında 3’er görev daha aldı. Şimdi sormak lazım! Hani nerde kimlik numarası sıralaması? Hani nerde sırayla görev almak meselesi?
 
Allah aşkına birisi izah etsin; kimi, nasıl, hangi kriterler ve hangi sıralama ile sınavlarda görevlendiriyorsunuz? Aynı okulda yan yana odaları olan, aynı görevi yapan insanlarız. Birilerini 6 sınav görevi diğerlerine 0 kocaman bir sıfır! Olmaz bu!
 
Açık lise için 5 adet sınav görevi vardı. Öncelikle isteyen herkese görev verilir, kalanlar ikinci defa görevlendirilir. Ama siz bir kişiye üç defa görev veriyorsunuz diğerlerine hiç görev vermiyorsunuz. Bu durumda siz o görev vermediklerinize ne demiş oluyorsunuz?
 
Şimdi sistemden, otomasyondan bilmem ne’den bahsedecekler. Geçin bunları. Böyle sistem olmaz.
 
ÖSYM’deki kast sistemine gelince onu da kısaca anlatalım. ÖSYM’nin sınav görevlendirmelerini hangi kriterlere göre yaptığını bilgi edinme yasası çerçevesinde istemiştim. Onlarda tüm Türkiye genelini ilgilendiren bir konu olduğu için resmi siteden bir duyuru yayınladılar. Hala sitelerinde duruyor mu bilmiyorum. Buna göre sınav görevi için öncelikle Prof’lar, sonra Doçent’ler, sonra Yard. Doçent’ler, sonra Öğretim Görevlileri, sonra Araştırma Görevlileri değerlendirilecektir. Kalırsa yer önce okul müdürü, sonra müdür başyardımcısı, sonra müdür yardımcısı sonra kalırsa öğretmenler. Nedir bu, kast sistemi değil mi? Ha bu arada bunu da uygulamıyorlar. Birkaç yıllık öğretmenlere görev çıkabiliyor ama örneğin müdür yardımcısına çıkmıyor.
 
Milli Eğitim Bakanlığı eğer sınav hizmetlerinde ÖSYM’nin yolunu izliyorsa bence bu yol, çıkmaz sokak. Homurtular o kadar çok ki bu yazıyı kaleme almak zorunda kaldık.
 
Ne diyordu üstad Necip Fazıl:
 
Allah’ın on pulunu bekleye dursun on kul;
 
Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul.
 
Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa;
 
Yaşasın, kefenimin kefili karaborsa!

YAZININ SAYFASINI GİTMEK İÇİN TIKLAYIN 
Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER